PARTNERCONTENT

Alle HR-registers open bij Arteveldehogeschool voor het postgraduaat HRM

Een zomers zonnetje schijnt op het terras van campus Kantienberg in Gent. Na een bewogen Corona-semester blikt Arteveldehogeschool terug op een geslaagde ‘blended leren’ aanpak, zowel bij en voor haar graduaats- als bachelorstudenten als binnen de vier postgraduaten in het expertisenetwerk Business en Management.

“Gelukkig zijn we binnen ons expertisenetwerk reeds een aantal jaren vertrouwd met blended leren”, zegt Marijke Van Nieuwenhuyse, coördinator van het postgraduaat Human Resources Management. Toch heeft deze plotse crisis ook voor de postgraduaten gezorgd voor een ietwat andere aanpak, nu opeens álles online moest. “Achteraf beschouwd blijkt dit niet noodzakelijk slecht geweest te zijn”, blikt Van Nieuwenhuyse terug. “We hebben het burning platform in haar zuiverste vorm ervaren, zeg maar. Docenten, cursisten maar ook externe gastsprekers moesten allemaal mee in het ‘blended leren’ bad, en het heeft ons een aantal vernieuwde inzichten gegeven. “We behouden dan ook graag een deel van deze blended leren aanpak naar volgend academiejaar toe. Het zal ons postgraduaat Human Resources Management, dat eind september reeds aan haar 5de editie toe is, alleen maar versterken”.

Vlaanderen kent tot op heden geen gespecialiseerde bachelor- of masteropleiding Human Resources Management.

Dat zorgt ervoor dat heel wat HR-medewerkers in de sector terechtkomen met een totaal andere vooropleiding. “Maar wel met veel goesting”, glimlacht Van Nieuwenhuyse. “En het is die goesting en passie voor HR die velen op zoek doet gaan naar een brede, generalistische HR-opleiding die de vinger aan de pols houdt met de laatste HR-ontwikkelingen en die brede HR-experts aflevert”.

5 jaar geleden ontwikkelde Arteveldehogeschool dan ook, op vraag van het bedrijfsleven, het postgraduaat Human Resources Management. Het bleek vanaf jaar 1 een schot in de roos: jaar na jaar is het postgraduaat volzet, en dat zal ook dit academiejaar zo zijn.

Waar ligt dan de sterkte van dit postgraduaat?

“De brede scope, het praktijkgerichte en het netwerking-aspect”, meent Freya Roosens, Hoofd Levenslang Leren van het expertisenetwerk Business & Management. “Zo hebben we vijf jaar geleden heel bewust gekozen om elke cursist een individueel praktijkproject te laten uitvoeren, ofwel in de eigen organisatie of elders. Op die manier toetst elke cursist het geleerde aan de praktijk, en kunnen ze ook een meerwaarde afleveren naar hun werkgever, mocht deze mee instappen in het postgraduaat en het inschrijvingsgeld (deels) mee financieren. Een win-win voor beide partijen dus”.

Daarnaast werken de Arteveldehogeschool-docenten in hun modules bijzonder nauw samen met het werkveld of komen ze rechtstreeks uit het werkveld. “We trekken alle registers open voor onze cursisten om hen een HR-netwerk aan te reiken. Ik denk dat er grosso modo om de twee weken een gastspreker uit het bedrijfsleven wordt uitgenodigd”, verduidelijkt Roosens. “Dat is het uitgelezen moment voor cursisten om dieper in te gaan op situaties uit hun eigen bedrijfscontext en zaken af te toetsen.”

Het professioneel HR-netwerk van de cursisten neemt bijgevolg in één academiejaar exponentieel toe.

“Ook omdat we de cursisten meenemen naar netwerkmomenten met alumni tijdens inspiratiesessies doorheen het academiejaar. Ondertussen is er zelfs, op eigen initiatief van enkele alumni van het postgraduaat, een heuse alumnivereniging opgestart”. Van Nieuwenhuyse is terecht trots. “Dus het stopt niet na het postgraduaat HRM, Arteveldehogeschool laat je niet meer los”, knipoogt ze.

Voor academiejaar 2020-2021 zijn er, op het moment van druk van dit tijdschrift, nog enkele plaatsen vrij binnen het postgraduaat Human Resources Management.

Wens je meer info omtrent dit postgraduaat HRM?

Knipsel

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER