9 podcasts over well-being die je niet mag missen

Het loont om in te zetten op het welzijn van je medewerkers. Well-being verankeren in je organisatie is cruciaal, zeker op een krappe arbeidsmarkt. We kunnen niet buiten het belang van fysiek en mentaal welzijn om, maar ook financieel welzijn en sociaal welzijn zijn belangrijke wellbeing pijlers.

We bundelden voor jou de 9 meest populaire podcasts over well-being op het werk

🎧 Ziekteverzuim in België

Afgelopen jaar bereikte het ziekteverzuim in ons land een recordhoogte. Alles samen waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte. Dat blijkt uit een analyse van HR- en Well-beingexpert Attentia. Een preventieve aanpak en open communicatie zijn cruciaal als we het tij willen keren. Daarover gaan we in gesprek met dokter Ella Haemers, Medical Content Manager, arbeidsarts en Manager Quality Preventie & Bescherming bij Attentia én gespecialiseerd in het thema absenteïsme.

Wat is het verschil tussen verzuim en absenteïsme? Stellen we wel de juiste diagnose? Wat is de kost en impact van ziekteverzuim? Hoe ziet een effectief re-integratiebeleid eruit? Hoe ziet een preventief verzuimbeleid eruit?

🎧 Wat is nodig voor een evidence based beleid rond burn-out?

We moeten vaststellen dat België eigenlijk geen betrouwbare cijfers heeft over burn-out. Er is meer onderzoek nodig om te komen tot een Evidence Based beleid over burn-out. Daarover gaan we in gesprek met Prof Dr Nele Jacobs. Ze koos ervoor om haar academische loopbaan te combineren met ondernemerschap en in 2009 richtte ze Faresa op, waar ze dagdagelijks geconfronteerd wordt met het belang van leiderschap en burn-outpreventie in de gezondheidszorg.

Haar missie? Mentale gezondheid verbeteren vanuit verschillende invalshoeken, onder andere via werk én met specifieke aandacht voor specifieke doelgroepen. Tech enabled human mental healthcare, zo omschrijft ze het zelf.

We lopen te hard van stapel en plakken mensen te snel het label ‘burn-out’ op. Maar met een overdreven nadruk op burn-out doen we meer kwaad dan goed. Burn-out is overigens niet de belangrijkste reden van afwezigheid, zeker niet op lange termijn.

🎧 Werkgeluk pas je best laag per laag aan

Wellbeing zit in alles verweven, zeggen Griet Deca en Kim Hylgert (Tryangle). Elke dag werken ze samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van medewerkers onder de vorm van training, coaching, teambuilding en advies. Werkgevers pakken hun queeste richting werkgeluk volgens hen best laag per laag aan. Daarover gaat deze podcast, maar ook over de ‘echte’ 4-dagen werkweek die ze bij Tryangle hebben ingevoerd en over de well-being trends die zich in 2024 hopelijk zullen manifesteren.

🎧 Kiezen voor een nuchter leven

We kunnen uiteraard niet buiten het belang van fysiek en mentaal welzijn om, maar bij #ZigZagHR trekken we het thema graag open en laten we ook die pijlers van welzijn aan bod komen die naar ons aanvoelen te weinig aandacht krijgen en we zetten ook verborgen welzijnsproblemen op de agenda, zoals alcoholverslaving. We gaan daarvoor in gesprek met Kobe Lecompte. Kobe is HR-medewerker bij Defensie, auteur van het boek Kiezen voor een nuchter leven en hij begeleidt mensen met een alcoholverslaving.

Mensen met een verslaving vind je overigens overal. In elke sociale stand, jong en oud, in elke sector. En dat weegt. Op je werk en op je leven.

🎧 Investeren in werkbaar werk loont

Het gaat de goede kant op met de kwaliteit van jobs in Vlaanderen. Werkbaar werk won de afgelopen jaren duidelijk aan belang, zowel op de agenda van het beleid als op de werkvloer. Dat blijkt ook uit de nieuwe werkbaarheidsmeting van de SERV (Sociaal economische Raad van Vlaanderen, het huis van het Vlaams sociaal overleg en de ontmoetingsplaats van de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties). De cijfers van 2023 evolueren voorzichtig positief.

Maar de werkstresscijfers blijven verontrustend hoog: één op drie werknemers heeft werkstressklachten. Blijven monitoren en verder inzetten op werkbaar werk blijft dus de boodschap. Laat dat duidelijk zijn. Daarover hebben we het in deze podcast met Miet Lamberts, onderzoeker bij de SERV en met Lotte Verplancke, intersectoraal adviseur bij de SERV.

🎧 Terug aan het werk na kanker

Elk jaar krijgen meer dan 26.000 mensen op beroepsactieve leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn dus 73 mensen per dag. Dat betekent dat elke werkgever in België vroeg of laat geconfronteerd zal worden met een werknemer die deze diagnose krijgt. Stichting tegen Kanker lanceerde een gratis online platform RECONNECT om HR en leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld. Dit project wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van een heel aantal partners, waaronder Pfizer.

En in deze podcast is Anne-Marie Van Hove te gast. In 2018 kreeg ze zelf het vreselijke nieuws dat er bij haar kanker werd vastgesteld. Ze neemt ons mee in haar verhaal, hoe ze dat beleefd heeft, hoe ze de kanker overleefd heeft, en hoe de betrokkenheid van haar leidinggevende en haar collega’s een fundamentele rol hebben gespeeld in haar herstelproces.

🎧 De impact van flexibel werken op welzijn

Werken. Het is heel persoonlijk geworden. Voor veel medewerkers is flexibel werken ondertussen een evidentie. Ze willen vrijheid en verwachten vertrouwen als het gaat over waar, wanneer en hoe ze werken. Werkgevers die zich niet uit de markt willen prijzen, gaan dus best op zoek naar (nieuwe) manieren om flexibiliteit efficiënt, effectief en inclusief te organiseren. Maar hoever kan, wil en moet je daarin gaan? Wat is de impact van flexibel werken op het welzijn van jouw medewerkers? En als we flexibel werken, dan moeten we ook flexibel leren? In deze podcast geven we jou handvaten om met al deze uitdagingen aan de slag te gaan. Lesley Arens kruipt daarvoor in het hoofd van Griet Deca (Tryangle) en Audrey Van den Bempt (NCOI Learning).

🎧 Gezondheid start in de slaapkamer

Ziekteverzuim in Belgische bedrijven is met 33% gestegen de laatste 10 jaar. En ook uit de cijfers van Attentia blijkt dat niet alleen het absenteïsme toeneemt maar ook het aantal langdurig zieken en dit in alle leeftijdscategorieën. De uitdagingen zijn gekend. Hoe bouwen we een geïntegreerd wellbeing beleid uit? Niet enkel inzetten op deconnectie, niet enkel een beleid voor oudere werknemers uitwerken, maar inclusief en organisatiebreed, samen met alle stakeholders en gebaseerd op data en cijfers.

Met haar Vital Company programma wil Attentia bedrijven helpen om hun medewerkers bewust te maken van een gezonde levensstijl, zowel op als naast het werk. Ze werken daarvoor op 7 pijlers: slaap, beweging, voeding, veerkracht, ergonomie, alcohol en drugs. We gaan daar in deze podcast uitgebreid op in, samen met Klaas Olbrechts, Product Manager Academy en Vital Company bij Attentia en Edelhart Kempeneers, Medisch Directeur bij Attentia. Gezondheid start in de slaapkamer zeggen ze.

🎧 Grensoverschrijdend gedrag

Actrice, regisseuse en producente, en ondertussen verschillende awards op zak oa voor Beste Hoofdrol en Beste Vrouwelijke Bijrol. Maaike Cafmeyer is sterk betrokken bij het bevorderen van culturele diversiteit en gendergelijkheid in de entertainmentindustrie én in het bedrijfsleven. Een podcast over grensoverschrijdend gedrag deze keer. En ze heeft beloofd niet met het vingertje te zwaaien, maar het thema met humor en finesse te benaderen, net zoals haar alter ego politie agente Chantal zou doen.

Nog meer informatie over well-being?

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER