70 procent minder C02-uitstoot dankzij groen wagenpark

De Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt heeft vandaag zijn nieuw en groen wagenpark voorgesteld. Het bedrijf investeert 2,5 miljoen euro in 50 plug-in hybride bedrijfswagens en stoot zo liefst 70 procent minder CO2 uit. “Groep Huyzentruyt hecht veel belang aan het milieu. Met onze nieuwe Volvo’s proberen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en blijven we ruim onder de CO2-referentiewaardes voor 2023”, zegt countrymanager Dries Verhaeghe.

Tegen 2026 moeten bedrijfswagens volledig broeikasgasvrij zijn en mogen ze bijgevolg niet meer met een klassieke verbrandingsmotor rijden. Heel wat bedrijven wachtten die termijn niet af en zijn nu al volop bezig met hun wagenpark te vergroenen. Met succes. Zo daalt dit jaar de CO2-referentiewaarde voor benzinewagens van 91 naar 82 gram en voor dieselwagens van 75 naar 67 gram, blijkt uit de laatste publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Groep Huyzentruyt gaat nu zelfs nog een stap verder. Zo sloot de projectontwikkelaar vorig jaar een deal voor de levering van 50 plug-in hybride bedrijfswagens met Novabil Waregem. De Volvoverdeler levert de modellen V60 en XC40, die respectievelijk slechts 17 gram CO2 en 48 gram CO2 per kilometer uitstoten. De plug-in hybrides vervangen het huidige wagenpark dat voornamelijk bestond uit dieselwagens. Die stootten in 2022 samen zo’n 5.532 gram CO2 per gereden kilometer uit. Dat zal met de nieuwe deels elektrische voertuigen nog slechts 1.530 gram bedragen. Een daling met meer dan 70 procent.

Gisteren leverde Novabil de eerste 36 voertuigen. Een acrobate stelde de twee nieuwe modellen voor in de voormalige betonfabriek, naast het kantoor van Groep Huyzentruyt in de Wagenaarstraat in Beveren-Leie.

Tussenstap naar volledig elektrisch

De nieuwe bedrijfsvoertuigen hebben door hun deels elektrische motor minder onderhoud nodig. De vernieuwde vloot gaat ook gepaard met een investering in laadmogelijkheden. Zo voorziet Groep Huyzentruyt bijkomende stopcontacten en laadpalen voor bezoekers. Werknemers die thuis hun bedrijfswagen willen opladen, zullen dat kunnen doen met een smart cable die toelaat om het energieverbruik te meten en dus ook te vergoeden. In totaal investeert de projectontwikkelaar 2,5 miljoen euro.

“We hebben als tussenstap naar een volledig elektrisch wagenpark bewust gekozen voor de nieuwste plug-in hybrides van Volvo. We vonden het belangrijk om ons wagenpark te vergroenen, want ook wij willen ons steentje bijdragen tot een beter klimaat. Daarnaast willen we dat onze mensen zich comfortabel en veilig kunnen verplaatsen. Regelmatig moeten ze lange afstanden afleggen en op werven opladen is vaak niet mogelijk. Op korte termijn is het echter de bedoeling dat onze vloot volledig elektrisch wordt.” – Dries Verhaeghe, countrymanager Groep Huyzentruyt

“Niet alleen voor het milieu zijn de groene bedrijfswagens een goede zaak, ook onze werknemers varen er wel bij. Onze plug-ins zijn een mooi onderdeel van een aantrekkelijk salarispakket. Omdat de CO2-uitstoot van deze Volvo’s een pak lager ligt dan bij wagens met een verbrandingsmotor, komt het alle aard voor ons personeel een stuk lager te liggen. Hierdoor worden ze minder zwaar belast op hun wagen en houden ze dus netto meer over.” – Isabelle Bouckaert, HR-manager Groep Huyzentruyt

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER