7 productiviteitstips om je beste werk gedaan te krijgen

De digitale afleiding neemt steeds meer toe; we krijgen een constante stroom van notificaties en onderbrekingen over ons heen, waardoor het steeds moeilijker wordt om ons écht te kunnen concentreren en focus-tijd in te bouwen. We blijven ook nog steeds multitasken en onze aandacht en tijd verspreiden over te veel taken tegelijk, wat de kwaliteit en efficiëntie van ons werk doet afnemen.

Voeg daar nog eens aan toe dat het in deze continu veranderende wereld ook steeds moeilijker wordt om prioriteiten te stellen, en het is duidelijk waarom veel professionals worstelen met het optimaal beheren en inzetten van hun tijd. We legden deze uitdagingen voor aan de jonge HR-professionals van onze #ZigZagHR NXT community en kregen 7 waardevolle tips om mee aan de slag te gaan:

Gebruik de ‘Do Not Disturb’-modus op je telefoon (of een andere Pomodoro of Focus-app). Zet je notificaties uit wanneer je je wil concentreren. Zo minimaliseer je de constante stroom aan onderbrekingen en kan je met je volledige aandacht aan een taak werken.

Minimaliseer multitasking. Probeer zo weinig mogelijk aan multitasking te doen. Onderzoek toont aan dat het schakelen tussen taken de efficiëntie vermindert. Focus in plaats daarvan op één taak per keer.

Plan in blokken. Werk in focusblokken en batch taken waar mogelijk. Door taken te groeperen, zoals het voorbereiden van content of het afhandelen van e-mails in één blok, werk je een pak efficiënter.

Voer belangrijke taken eerst uit. Volg het ‘Eat That Frog’-principe door de dag te beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. Dit zorgt ervoor dat je meteen een grote hindernis overwint en de rest van de dag productiever bent.

Maak Gebruik van de ‘Getting Things Done’-Methode. Verzamel al je taken, ideeën of projecten op één plek. Neem elk verzameld item door en beslis wat je ermee moet doen (actie ondernemen of geen actie ondernemen?). Organiseer de acties die je moet ondernemen in categorieën en prioriteiten. Doorloop elke week je lijst om ervoor te zorgen dat het up-to-date is. Kies op basis van je prioriteiten en beschikbare tijd energie welke taken je gaat uitvoeren.

Benut de ochtenduren. Blokkeer het eerste uur van je dag, of overweeg om je wekker iets vroeger te zetten, om te profiteren van de rustige ochtenduren. Veel mensen vinden dat ze in de vroege ochtend, wanneer het nog stil is en de wereld langzaam ontwaakt, hun beste werk kunnen verrichten.

Gebruik planningstools. Maak gebruik van digitale tools, zoals de Planner in het Office 365-pakket, Trello of je Google Calendar en Tasks, om taken te organiseren en de voortgang te monitoren. Experimenteer en zoek uit wat (niet) werkt voor jou.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER