4-daagse werkweek in Finland?

In Finland mag de 34-jarige Sanna Marin zich sedert december 2019 de jongste premier ter wereld noemen. Bovendien staat ze aan de leiding van een coalitie van vijf partijen, die stuk voor stuk voorgezeten worden door vrouwen en vorige week trok ze opnieuw de internationale aandacht door  om een test te vragen van een werkdag van zes uur.

Tijdens de 120ste verjaardag van haar partij, de Sociaal-Democratische Partij (SDP), deed ze een oproep om de nieuwe werkweek in te voeren.

‘Mensen verdienen het om meer tijd door te brengen met hun familie en geliefden, om meer tijd te hebben voor hun passies en voor andere aspecten van het leven, zoals cultuur. Dit moet de volgende stap zijn voor ons in ons werkend leven’, klonk het.

De Noordse natie heeft al lang geleden flexibele werkuren omarmd. Sinds 1996 bestaat er wetgeving dat het grootste deel van de werkende bevolking het recht geeft op een vorm van glijdende uren. Ze mogen hun gangbare werkuren aanpassen aan hun eigen gewoontes door tot drie uur vroeger of later te beginnen.

In buurland Zweden is de werkdag van zes uur al meer ingeburgerd:

  • Het gemeentebestuur van Gotenburg, de tweede grootste stad van Zweden, bracht de werkuren per dag terug tot zes in de bejaardentehuizen en in het gemeentelijk ziekenhuis.
  • In de Zweedse industrie zijn kortere werkdagen al veel langer in voege.
  • Al in 2003 schakelde de Toyota-fabriek in Gotenburg over op dagen van zes uur met behoud van loon.

In alle gevallen waren de personeelsleden gelukkiger, gezonder en productiever. Bij Toyota gingen de winsten naar omhoog. Onnodig lange vergaderingen werden veel efficiënter gehouden. En personeelsleden gedroegen zich automatisch veel productiever, er werd bijvoorbeeld minder tijd nutteloos gespendeerd surfend op internet of op sociale media.

 

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER