17 Oekraïners vullen knelpuntberoep vrachtwagenchauffeur in

In een baanbrekend initiatief om het knelpuntberoep van vrachtwagenchauffeurs aan te pakken, heeft Travi, expert in opleiding voor uitzendkrachten, met succes 17 gemotiveerde Oekraïense werkzoekenden opgeleid tot vakbekwame chauffeurs. Travi stond in voor het werven van de kandidaten, het aantrekken van een opleidingspartner en de inzet van een beëdigd vertaler Oekraïens om de communicatie te vergemakkelijken. Vandaag ontvangen deze kandidaten hun certificaat, aansluitend kunnen ze solliciteren op openstaande vacatures bij uitzendkantoren.

Met 53.450 Oekraïners ingeschreven in België, waarvan 31.0748 in Vlaanderen, en 63% op beroepsactieve leeftijd, is het van cruciaal belang om bruggen te slaan en kansen te creëren op de arbeidsmarkt voor deze doelgroep.

De helft van de Oekraïense vluchtelingen wil in België blijven en negen op de tien geven aan te willen werken. Eind september 2023 waren 13.463 Oekraïners ingeschreven bij VDAB, waarvan 42% al gewerkt heeft of nog aan de slag is. Maar toch blijft hun potentieel onderbenut.

Met creativiteit en strategische partnerschappen kunnen we knelpuntberoepen zoals vrachtwagenchauffeurs invullen en de lokale economie stimuleren.

De transportsector kampt al geruime tijd met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Volgens de lijst knelpuntberoepen 2023, staat vrachtwagenchauffeur op de vierde plaats van de moeilijkst in te vullen beroepen in Vlaanderen. Er zijn duizenden vacatures die open staan, deels als gevolg van de vergrijzing in de sector. Het is daarom van groot belang dat initiatieven zoals deze worden ondersteund en aangemoedigd.

Aan het einde van de laatste opleidingsdag, zal al wie geslaagd is onmiddellijk de kans krijgen om te solliciteren bij diverse gespecialiseerde uitzendkantoren (Randstad, Accent Jobs, 24/7 Drive, Let’s Work en Vivaldis).

Vlaams Minister van Werk Jo Brouns, steunt dit inspirerende project:

“Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne heb ik gericht sectoren ingeschakeld zodat ze een eigen aanpak konden ontwikkelen om Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen aan de slag te helpen. We zien vandaag dat dit succes heeft. 13 sectoren, waaronder de uitzendsector vertegenwoordigd door Travi, zijn aan de slag gegaan met concrete actieplannen die in volle uitvoering zijn. Het initiatief van Travi met de Oekraïense vrachtenwagenchauffeurs is een prachtig voorbeeld van wat sectoren kunnen betekenen in het bieden van antwoorden op de uitdagingen op de arbeidsmarkt.”

Vincent Vandenameele, directeur van Travi, vult aan:

“Als uitzendsector zijn wij bijzonder trots op het succes van dit project en het potentieel dat we hebben aangeboord. Deze samenwerking vormt het resultaat van ons Oekraïne-project, waarmee we het afgelopen jaar al 20 jobdates met uitzendkantoren organiseerden voor 1.200 Oekraïners verspreid over Vlaanderen en Brussel. Om de talenten van die mensen nog beter in te zetten in onze krappe arbeidsmarkt, willen we voortaan meer maatwerk leveren, gericht op specifieke beroepen of bedrijven met vacatures. Uitzendbedrijven en ondernemingen met interesse om knelpunten in te vullen met deze doelgroep, mogen ons zeker contacteren.”

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER