PARTNERCONTENT

Zorgen voor het welzijn van je medewerkers was nog nooit zo eenvoudig

In EAP, what’s in a name, had Anna Smets, Workplace Options het over het belang van een holistische aanpak als het gaat over het welzijn van medewerkers. In deze column heeft ze het over één van de ‘core’ componenten van een Employee Assistance Programma: counseling.

Veel mensen hebben vooroordelen over counseling, terwijl heel wat mensen op een bepaald moment in hun leven met succes hulp krijgen van een counselor. Het leven zit vol uitdagingen, vaak een combinatie van werkdruk, financiële zorgen, familieproblemen en persoonlijke kopzorgen. Zelfs met de steun van familie en vrienden – niet evident in deze tijden – kan het nuttig zijn om met een onafhankelijke counselor te praten die je kan helpen uit te zoeken wat voor jou werkt, in een empathische en vertrouwelijke setting. Hier zijn de 8 meest voorkomende mythen rond counseling:

Mythe 1 : counseling is alleen voor mensen met ernstige psychische problemen.

Realiteit: niet waar!

Veel mensen doen beroep op counseling wanneer ze op een punt in hun leven komen dat er niet per se iets ernstigs mis is, maar even niet meer weten hoe ze verder moeten. Sommige mensen kiezen voor counseling als ze worstelen met een specifieke situatie of probleem in hun leven. Anderen maken gebruik van counseling om hun persoonlijke of professionele ontwikkeling een boost te geven.

Mythe 2 : alleen zwakke mensen die het leven niet aankunnen, gaan voor counseling

Realiteit: het tegenovergestelde is waar.

Er is innerlijke kracht nodig om te erkennen dat counseling kan helpen bij bepaalde situaties in je leven. Er is zelfbewustzijn nodig om dit te herkennen én je moet ook moedig zijn om proactief te willen omgaan met de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd.

Mythe 3 : counseling is alleen voor ernstige problemen.

Realiteit: hoewel counseling mensen met ernstige problemen kan helpen, doen de meeste mensen die toegang hebben tot counseling via hun Employee Assistance Programma (EAP) dit voor hulp bij alledaagse problemen zoals stress, angst of evenwicht tussen werk en privéleven. Je hoeft niet te wachten tot dingen uit de hand lopen voordat je ondersteuning zoekt – counseling kan helpen dingen in de kiem te smoren voordat de situatie te ernstig wordt.

Mythe 4 : Hoe kan een onbekende mij helpen?

Realiteit: Het feit dat je je zorgen bespreekt met een onpartijdige professional is net één van aspecten van counseling die het zo effectief maakt. Counselors zijn opgeleid om jou zonder vooroordelen tot inzichten te laten komen en ondersteuning te bieden die je kan helpen om open over je situatie te praten zonder bang te zijn om te worden bekritiseerd. Dit kan je dan de vrijheid geven om de juiste beslissing te nemen. Counseling kan je een nieuw perspectief geven, wat motiverend werkt.

Mythe 5 : Counselors zitten daar maar en zeggen niets.

Realiteit: Dit is een stereotiep beeld van counseling en staat ver af van de realiteit. EAP-counselors zijn proactief en betrokken in een tweerichtings-counselingproces, zodat jij je kan concentreren op wat je wilt bereiken.

Mythe 6 : Counseling is een langdurig proces zonder eind.

Realiteit: Counseling via jouw EAP is gebaseerd op een kortetermijngericht model. Dit stelt je in staat om de problemen waarmee je geconfronteerd wordt te bespreken, een doel of focus te stellen om richting te geven en strategieën en vaardigheden te ontwikkelen om je huidige situatie te verbeteren. Counselingsessies duren 50 minuten en zijn over het algemeen wekelijks totdat je het afgesproken aantal sessies hebt bijgewoond dat nodig is om je doel te bereiken.

Mythe 7 : Iedereen op het werk zal weten dat ik met een counselor praat.

Realiteit: De enige persoon die weet dat je een counselor ziet, ben jij.

Niemand op je werkplek zal zelfs weten dat je het EAP hebt gecontacteerd, tenzij je het hen vertelt. Je counselors zijn gebonden aan een deontologische code en werken volgens vertrouwelijkheidsrichtlijnen die je EAP strikt naleeft. Dit wordt je volledig uitgelegd wanneer je contact opneemt met de service en voordat je begint met counseling.

Mythe 8 : Een counselor kan mijn problemen voor mij oplossen.

Realiteit: Een counselor zal met jou samenwerken om je te helpen de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd het hoofd te bieden, maar hun rol is niet om dingen te fiksen of voor jou te doen.

Ze luisteren, begeleiden, ondersteunen en zorgen ervoor dat je gefocust blijft. Ze kunnen je helpen om je eigen mogelijkheden te identificeren, en nieuwe invalshoeken te vinden. Uiteindelijk kan je hiermee de juiste keuzes en beslissingen nemen in een veilige en ondersteunende omgeving. Het counselingproces kan je helpen meer empowerment en controle over je leven te krijgen door te praten over situaties, gevoelens of zorgen die je anders hulpeloos, boos of gefrustreerd kunnen maken.

Benieuwd naar hoe onze klanten het EAP van Workplace Options in hun welzijnsbeleid integreren?

Lees hier het Spotlight artikel met Syl Arnols (Ethias), Carla Deschepper (Animalcare) & Vincent Delbaere (Euroclear).

Benieuwd naar het verhaal van Anna Smets, Workplace Options?

Bekijk of beluister de podcast/video

Meer weten: [email protected]

Knipsel 600x223 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER