#ZigZagHR Actua Podcast mei 2022

In deze nieuwe podcast reeks van #ZigZagHR overvliegt Lesley Arens afwisselend met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. Eén aflevering per maand. Zo ben jij als HR professional op 30 minuten helemaal mee. Abonneer je op ons Youtube kanaal of volg #ZigZagHR Brainpickings op jouw favoriete podcast kanaal als je geen enkele aflevering wil missen.

Dit zijn de thema’s die aan bod kwamen in de #ZigZagHR Actua Podcast mei 2022:

The Great Resignation: Focus vooral op instroom 01:15 > 03:40

The Great Resignation, die is er in België helemaal niet. De Belgische werkgever kan dus op zijn twee oren slapen? Zeker niet. Er zijn uitdagingen genoeg! Maar de grootste focus ligt vandaag op het aantrekken van talent. Op macro niveau is The Great Resignation in België vooralsnog een overschat fenomeen: Het toont zich noch in feitelijk gedrag, noch in de intenties. Het is zelfs frappant om vast te stellen hoe weinig professionals in beweging komen op een krappe arbeidsmarkt waar de vraag naar talent bijzonder groot.

We moeten ons afvragen waarom mensen niet in beweging komen, ook al schatten ze zichzelf, hun competenties en hun kansen heel hoog in.

Loopbaanbegeleiding moet uit het verdomhoekje: 03:45 > 07:40

Werk speelt een belangrijke rol in onze identiteit. Het is dus niet overbodig om daar periodiek bij stil te staan. Het concept van loopbaanbegeleiding slaat evenwel niet aan. Er zitten duidelijk drempels in de weg.

Loopbaanbegeleiding situeert zich in de preventieve sfeer en daar knelt het schoentje vooral, aldus Jan Denys.

We zien dat ook in gezondheidszorg, mensen komen pas in actie als het eigenlijk al te laat is. Uit de cijfers blijkt dat mensen in de praktijk weinig beroep doen op loopbaanbegeleiding: Slechts 1 op 5. De voornaamste reden: men ziet de meerwaarde er niet van in. De loopbaan gedachte blijkt niet aan te slaan. Met een uitnodiging ook naar HR om aan zelfreflectie te doen. Hoe kunnen we dit anders aanpakken?

Blind gesprongen geeft geen correct beeld van loopbaanbegeleiding: 07:45 > 11:45

In het TV-format Blind gesprongen worden enkele werknemers door een team van experten begeleid naar een nieuwe job. Die job blijft geheim voor de deelnemers aan dit programma tot na het moment waarop ze hun ontslag hebben gegeven. De VDAB is sponsor en twee VDAB loopbaanconsulenten maken deel uit van het team experten. Jan Denys heeft daar een kritische reflectie over geschreven.

Jan Denys ziet twee fundamentele problemen: De kern van loopbaanbegeleiding is dat mensen hun loopbaan in eigen handen nemen en dat is hier net niet het geval, het is een team van experten die dat beslissen in hun plaats. Ook het feit dat VDAB zich in dit programma profileert als de loopbaanbegeleider voor iedere Vlaming is enigszins problematisch. In het kader van kerntaken en focus, kan VDAB beter inzetten op het begeleiden van specifieke doelgroepen zoals langdurig zieken of langdurig werklozen.

👉 LEESTIP: Lees ook het opiniestuk van Jan Denys

Onderzoek van de maand: Werknemers en hun loopbaan 11:45 > 30:20

‘Werknemers en hun loopbaan’ is het vervolg op de studie van 2014 die Randstad heeft uitgebracht In de studie van 2022 werd ook extra gepeild naar de mate waarin professionals een beroep hebben gedaan op loopbaanadvies.

Onze perceptie over loopbanen is sterk gewijzigd de afgelopen decennia: van lifetime employment naar loopbanen waarin de werknemer de regie van zijn (haar) loopbaan overneemt van de werkgever. Dat is de perceptie. In de praktijk is daar nog niet zo bijster veel van te zien. Op 8 jaar tijd zien we vooral veel continuïteit als het gaat over redenen om te veranderen van werk. Loon, jobinhoud en werkinhoud scoren, net zoals 8 jaar geleden, hoog. Wat sterk aan belang heeft gewonnen is stress en mentale belasting op het werk. Telewerk scoort minder hoog dan je zou verwachten. We mogen niet vergeten dat telewerk vooralsnog slechts voor een minderheid van de werkenden van toepassing is (+/- 40%).

Retentie verschilt al naar gelang de leeftijd, hoe jonger, hoe minder bereid om te blijven. Hoe groter het bedrijf, hoe hoger de retentie. Op zich niet verrassend omdat de kansen om intern door te groeien in een klein bedrijf doorgaans beperkt zijn. Ook de sectoren en het opleidingsniveau beïnvloeden de retentie intentie van medewerkers.

En loopbaanbegeleiding vindt nog steeds weinig tot geen ingang. Op 20 jaar tijd heeft slechts 1 op 4 er ooit beroep op gedaan. Wie het wel heeft gedaan, was over het algemeen tevreden, zowel als het gaat over interne als externe loopbaanbegeleiding.

💡 Meer lezen: Raadpleeg hier de studie Werknemers en hun loopbaan (Randstad)

Cijfer van de maand: Tewerkstelling van Politiek vluchtelingen 30:25 > 33:15

Op een seminarie van het Foodservice network, een (inter)nationaal ontmoetingsplatform voor foodservice professionals, hoorde Jan een getuigenis van Ikea over tewerkstelling van politieke vluchtelingen. Van de 80 vluchtelingen die ze aan het werk hebben gesteld, is 25% gebleven. Doorgaans is er nooit opvolging van dergelijke tewerkstellingstrajecten.

Dit is een nieuwe doelgroep die met de oorlog in Oekraïne een push zal krijgen. Hier kunnen we uit leren vanuit HR perspectief.

Welk boek moeten HR professional (her)lezen? 33:20 > 36.00

📚 Survivalgids van het ondernemingsoverleg, de essentie van sociale relaties door Manou Doutrepont.

Een van de belangrijkste lessen die Manou naar voor schuift is dat bedrijven te weinig investeren in de skills van hun management om dergelijke sociale gesprekken succesvol te voeren. Vakbonden zijn veel beter voorbereid. Een wake-up call dus voor HR professionals om hier meer op in te zetten. Dit boek is een must read om sociaal overleg te optimaliseren.

9789401483285

Uitspraak van de maand: Inzetten op robotisering om de schaarste aan te pakken
36:10 > 39:22

Door het enorme tekort aan technisch geschoolde krachten heeft de maakindustrie het in heel het Westen heel moeilijk. Daarom is de vraag naar technologie om mensen te vervangen groot. Een uitspraak van Carl Dewulf, CEO van machinebouwer LVD in de tijd.

We moeten goed beseffen hoe belangrijk technologie en robots de komende jaren zullen zijn in de strijd tegen de schaarste. In 2015 was er een groot maatschappelijk debat dat onze jobs zouden verdwijnen door de robots. Het tegendeel is waar, nog nooit waren er zoveel jobs als vandaag. Robots zijn belangrijk om arbeid uit te sparen en mensen vrij te maken voor andere jobs. Meer nog, als we niet versneld inzetten op robots en artificiële intelligentie zullen we de schaarste nooit kunnen oplossen.

We mogen niet louter denken in termen van opleiding en upskilling om de krapte aan te pakken, want dat zal niet volstaan.

+++

Heb jij een vraag voor Frank Vander Sijpe, Jan Denys of Lesley Arens?
Stuur dan zeker een mailtje naar [email protected] en misschien komt jouw vraag volgende maand aan bod!

Logo randstad

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER