What’s NXT: recap

20 november week brachten we voor de allereerste keer de #ZigZagHR NXT Community samen. Dagmar Van Gucht blikt terug:

Wat een avond was dat! De energie was fantastisch! Een bende leergierige, ambitieuze, jonge professionals die elkaar al snel vonden in boeiende gesprekken en connecties, jonge HR-professionals, zowel vertrouwde gezichten uit onze #NXT-community als nieuwkomers die wilden proeven van wat #NXT voor hen in petto kon hebben, verzamelden op de #ZigZagHR Kantoorboot.

Twee inspirerende sprekers, Jeroen Swinnen, auteur van ‘Ik heb een idee, hacks voor je creatieve brein’ en Shana Mertens, auteur van ‘Beste medewerker, hoe gaat het met u?’ deelden hun inzichten over hoe we de beste, meest creatieve versie van onszelf kunnen worden.

Jeroen zette ons aan het denken over het aanwakkeren van onze creativiteit, en nee, dat lukt je niet door eindeloos door Instagram te scrollen.

7 tips om de meest creatieve versie van jezelf te worden

  1. Voorzie meer tijd voor avontuur en niks doen:
    We hebben meer tijd nodig om rond te zwerven, te ‘chillen’ en ons brein verbindingen te laten maken.
  2. Geef medewerkers de vrijheid en tijd om een halve dag per week te ‘verdwijnen’:
    Vertrouw erop dat ze deze tijd investeren in wat voor hen belangrijk is: creativiteit, netwerken, leren, rusten… het is nooit tijdverspilling.
  3. Focus op het essentiële:
    Een idee ontstaat niet vanzelf. Dieper graven en werken is de sleutel. Leestip: ‘Deep Work’ van Cal Newport.
  4. Gebruik de kracht van diversiteit:
    Betrek iedereen in het creatieve proces. Diversiteit gaat verder dan leeftijd en geslacht: het omvat ook socio-economische situaties, opleiding en ervaringen. Waarom nodig je de poetsploeg niet eens uit voor een brainstorm?
  5. Beloon onvoorspelbaarheid
  6. Maak ideeën van medewerkers zichtbaar:
    Weg met de ideeënbus die niemand vindt. Hang de ideeën van je medewerkers als posters aan de muur
  7. Hack je brein voor creativiteit:
    Vergeet een stappenplan, leer creatieve technieken volgens het brainhack-model. Ontdek de 5 vaardigheden die je hiervoor nodig hebt in Jeroen’s boek ‘Ik heb een idee: hacks voor je creatieve brein’.

Shana deelde inzichten over feedback, waarbij ze het belang van een feedbackcultuur benadrukte.

3 tips om de beste versie van jezelf te worden

  1. Toekomstgerichte feedback:
    Maak feedback toekomst-, reflectie- en doelgericht. Creëer psychologische afstand door feedback gemeenschappelijk (over een gezamenlijk doel) en sterktegericht te maken.
  2. Positiviteit in feedback:
    Medewerkers doen meer positieve dan negatieve dingen. Dit moet dus ook weerspiegeld worden in de feedback die je geeft: voor elke negatieve boodschap geef je daarom best ook zes keer positieve feedback (vermijd de feedback-sandwich).
  3. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen groei:
    Vraag actief naar feedback, gebruik de feedback die je krijgt en geef het ook regelmatig zelf aan anderen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een collega die jou vaak aan het werk ziet om elkaar regelmatig feedback te geven en stimuleer zo een feedbackcultuur op microniveau.

De avond was heel leerrijk en een geweldige kans voor gelijkgestemde jonge professionals om elkaar te ontmoeten, te netwerken en plannen te maken. En dat moet je niet zomaar van ons aannemen.

In 2024 hebben we nog véél meer in petto!

  • Bedrijfsbezoeken
  • Online webinars
  • Een boekenclub
  • En een HR-hackathon

Wil jij dat niet missen?

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER