Werknemers werken langer voor hetzelfde bedrijf dan vroeger.

Wisselen we steeds sneller van job? Niet echt, zo blijkt. De Belg werkt gemiddeld 11 jaar bij dezelfde onderneming. De gemiddelde anciënniteit ligt nu iets hoger dan vijf of tien jaar geleden. Werknemers hebben in hun carrière dus in totaal zo’n 4 werkgevers. Er is wel een groot verschil tussen de grootste en de kleinste bedrijven. Bij kmo’s ligt de gemiddelde anciënniteit beduidend lager dan in grote ondernemingen. Dat blijkt uit een analyse door hr-expert Acerta Consult van de werkelijke cijfers van 340.000 werknemers bij meer dan 44.000 privébedrijven in België.

Belgische werknemer verandert in de loopbaan gemiddeld 3 keer van werkgever

Door de grote instroom van jongeren op de arbeidsmarkt, die vaker ‘jobhoppen’ dan oudere werknemers, zou je denken dat de gemiddelde anciënniteit van Belgische werknemers afneemt. Maar niets is minder waar: in vergelijking met vijf en tien jaar geleden ligt de anciënniteit nu bijna 4% hoger. Met andere woorden: werknemers blijven nu iets langer voor hetzelfde bedrijf werken dan vroeger. Werknemers zijn nu 11 jaar en 4 maanden in dienst bij een werkgever voor ze overstappen naar een andere job. Dat betekent dat, gemiddeld genomen, een werknemer in ons land tijdens zijn/haar carrière drie keer van job verandert.

downloaden 1 2

Miet Vanhegen, manager loopbaantransitie bij Acerta Consult:

“Een gemiddelde anciënniteit van ongeveer 11 jaar impliceert dat een werknemer over de volledige loopbaan voor vier verschillende werkgevers werkt. Ook al hebben de coronajaren mensen laten nadenken over het werk dat ze doen of willen doen, de gemiddelde loyauteit tegenover de werkgever heeft daar blijkbaar niet onder geleden. Ook de jongeren, die toch sneller van job veranderen, hebben geen impact op het globale cijfer. Dat komt omdat er aan de andere kant ook meer oudere werknemers zijn, omdat we met z’n allen langer moeten werken, en die wisselen minder snel van job. ​ Dat betekent niet dat mensen in de elf jaar dat ze loyaal blijven aan dezelfde werkgever, een status quo doormaken. Door de vele opleidingsmogelijkheden en de inspanningen voor ‘werkbaar werk’, kunnen werknemers door de band genomen langer in hun functie actief blijven, terwijl hun jobinhoud wel verandert.”

Aanpasbaarheid trainen

Ook opvallend: hoe groter het bedrijf, hoe hoger de gemiddelde anciënniteit. In bedrijven met meer dan 500 werknemers ligt de anciënniteit rond de 15,5 jaar. In die bedrijven is de gemiddelde anciënniteit de voorbije tien jaar ook met 9% toegenomen. In de kleinste kmo’s daarentegen schommelt de anciënniteit tussen de 6,5 en de 8 jaar.

downloaden 3

Miet Vanhegen:

“België is een kmo-land en kmo’s hebben niet dezelfde middelen en mogelijkheden als grote bedrijven op vlak van jobaanbod en ontwikkelingsmogelijkheden. Tegelijk is continue verandering ook voor kmo’s de realiteit, de context van ondernemen verandert daar voortdurend. In de kmo’s is het dus belangrijk dat ze inzetten op de aanpasbaarheid van hun werknemers, op alle niveaus. ‘Soepele’ medewerkers blijven langer in hun steeds veranderende job en maken zo sterkere organisaties.”

Over de cijfers

Dit onderzoek is gebaseerd op de werkelijke gegevens van zo’n 574.000 werknemers (arbeiders en bedienden) met een contract van onbepaalde duur, in dienst bij zo’n 44.000 werkgevers uit de private sector. De steekproef weerspiegelt de Belgische privé-arbeidsmarkt voor statuut, geslacht, leeftijd, werkregime, regio en omvang van ondernemingen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER