PARTNERCONTENT

5 tips om zelf effectieve e-learning modules te maken 

Tegenwoordig hebben veel organisaties de wens om eigen leermodules beschikbaar te stellen voor hun medewerkers. Dit kan een e-learning zijn over een bepaald bedrijfsproces waaraan medewerkers zich moeten houden, een handleiding voor het omgaan met verschillende programma’s of interne kennis die organisatiebreed gedeeld moet worden.

Wat het onderwerp ook is, het is belangrijk dat de e-learning effectief is voor je medewerkers. In dit artikel lees je 5 tips waar je op moet letten bij het maken van je eigen e-learning.

Tip 1: Bedenk het doel van je e-learning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk daarom voordat je begint met het maken van de e-learning goed na over wat je precies wilt bereiken. Schrijf voor jezelf het doel op en bepaal naar aanleiding daarvan welke onderwerpen je wilt gaan behandelen. Deze onderwerpen deel je op in hoofdstukken. Zorg hierbij voor een inleiding (kop), kern (romp) en afsluiting (staart). Door deze opbouw aan te houden, help je jouw medewerkers om de content op een logische manier op te nemen. Zo geef je ze houvast en is het voor hen gemakkelijker om de e-learning te doorlopen.

Tip 2: Kies de juiste technologie

Wanneer je het doel van je e-learning hebt vastgesteld, ga je op zoek naar de juiste hulpmiddelen om hem te maken. Je kunt natuurlijk een programma aanschaffen om dit te doen. Stel nu dat je een plek hebt om je e-learning modules te maken én meteen te delen met je medewerkers? Binnen de digitale leeromgeving van SkillsTown zit de auteurstool Create. Hiermee kun je eenvoudig e-learning modules maken en publiceren in je eigen gepersonaliseerde leerplatform.

Tip 3: Gebruik verschillende multimedia

Uit onderzoek blijkt dat visuele content tot 60% beter wordt onthouden. Denk dus na over de informatie die je wilt delen en de manier waarop je dit visueel kunt weergeven. Gebruik ondersteunende foto’s, video’s en grafieken. Wellicht is er over het onderwerp dat je wilt delen een mooie video beschikbaar op YouTube of Vimeo, of zijn er foto’s te vinden die passen bij je verhaal. Bedenk welke multimedia een goede toevoeging zouden kunnen zijn aan je e-learning en voeg ze toe. Zo word je e-learning een stuk rijker!

TIP: Maak eigen foto’s en video’s om je e-learning persoonlijk te maken. Dit zorgt voor betrokken medewerkers.

Tip 4: Zorg voor interactie

Zorg ervoor dat je cursisten aanzet tot nadenken over de leerstof. Je wil van een passieve cursist die alleen de lesstof tot zich neemt, een actieve cursist maken. Zo weet je ook zeker dat ze het in de praktijk goed oppakken. Stel dus vragen aan de deelnemers of laat ze opdrachten uitvoeren. Door een deelnemer bijvoorbeeld een herkenbare probleemsituatie voor te leggen, ‘trek’ je hem als het ware ook in de leerstof.

Tip 5: Verzamel feedback van collega’s

Het is belangrijk om je cursus altijd te laten checken. Verzamel daarom feedback bij collega’s. Probeer hier zoveel mogelijk informatie te vergaren om de leercontent vervolgens te verbeteren. Dit kun je in een persoonlijk gesprek doen, maar ook door middel van een evaluatieformulier bij de leercontent. Stel vragen als: 

  • Is de e-learning relevant en sluit het aan bij de doelgroep?  
  • Missen er bepaalde onderwerpen?  
  • Is alle uitleg duidelijk?  
  • Kunnen deelnemers de kennis goed toepassen in de praktijk?  

Maak en deel jouw leercontent eenvoudig met Create!

Binnen de digitale leeromgeving van SkillsTown vind je de auteurstool: Create. Hiermee kun je jouw eigen online trainingen maken en delen. Naast dat je binnen het online leerplatform al je eigen trainingen kunt delen, vind je hier ook meer dan 500 andere online trainingen op het gebied van loopbaanontwikkeling, vitaliteit, vrije tijd en nog veel meer. Zo zijn jouw medewerkers nooit uitgeleerd! We vertellen je graag meer over de mogelijkheden tijdens een vrijblijvende gratis demonstratie.

Vraag nu een demo aan

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER