Wat denken Vlaamse werknemers over de gevolgen van de coronacrisis voor hun carrière?

We kregen inkijk in het onderzoek ‘Wat denken Vlaamse werknemers over de gevolgen van de coronacrisis voor hun carrière’ door prof. dr. Stijn Baert, drs. Louis Lippens, dra. Eline Moens, drs. Philippe Sterkens en drs. Johannes Weytjens (Vakgroep Economie – Universiteit Gent). Het onderzoek is gebaseerd op een “web survey” waarbij participanten, na een oproep, zelf kunnen kiezen om al dan niet deel te nemen aan een online bevraging.

Dit enquête-onderzoek onderscheidt zich van andere bevragingen gerelateerd aan de coronacrisis in drie opzichten:

  1. Er wordt inhoudelijk gefocust op de populatie van werknemers in loondienst,
  2. Er wordt inhoudelijk gefocust op hoe zij naar hun carrière in de toekomst kijken,
  3. De analyses zijn gebaseerd op een panel dat door poststratificatie representatief is naar geslacht, leeftijd (50 jaar of ouder versus jonger) en opleidingsniveau (diploma hoger onderwijs of niet).

Enkele conclusies:

De vrees voor een negatieve carrière-impact van de coronacrisis is groot.

  • Meer dan 1 op 5 vreest zijn/haar baan te verliezen door de coronacrisis. 1 op 7 vreest dat dit zelfs voor het einde van het jaar het geval zal zijn.
  • Erg opvallend is ook dat 1 op 4 vreest een promotie te mislopen die hij/zij zou gekregen hebben zonder de coronacrisis.
  • Deze vrees voor een negatieve impact is veelal hoger bij kwetsbare groepen zoals personen met een migratieachtergrond. Ook bij wie nu tijdelijk werkloos is, zit de schrik er sterker in: ongeveer 40% van hen vreest hun baan definitief te verliezen als gevolg van de coronacrisis.

Een overgrote meerderheid denkt dat er door de huidige coronacrisis ook in de toekomst veel meer aan telewerk (85%) en digitaal vergaderen (81%) zal worden gedaan in ons land.

  • Aan telewerk worden positieve eigenschappen toegekend (efficiënter werken en lagere kans op burn-out, bijvoorbeeld), maar ook een mogelijk negatief effect op promotiekansen wordt onderlijnd, net als verzwakkende banden met de collega’s en de werkgever.
  • 2 op 3 van degenen die nu door de coronacrisis meer telewerken zijn daar tevreden mee.
  • Opvallend: wie kinderen in huis heeft, is minder tevreden met het verhoogde telewerk en 1 op 3 wordt gestoord door huisgenoten. Meer dan 1 op 5 ervaart meer conflicten met deze huisgenoten.

Meer dan de helft van de tijdelijk werklozen in ons panel vreest financieel in de problemen te komen.

Opmerkelijk: 1 op 3 van degenen die nog niet tijdelijk werkloos zijn (of dat op het moment van de enquête nog niet waren), vrezen dat alsnog te worden.

Verder valt op dat tijdelijk werklozen en thuiswerkers erg uiteenlopende antwoorden geven op de vraag in welke maand ze denken opnieuw normaal te gaan werken. Even merkwaardig is het enorm hoge percentage personen dat onzeker is over zijn/haar al dan niet besmet zijn met het coronavirus.

Het volledige onderzoek kan je hier raadplegen.

Stay safe…

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER