Waarom het loont om pas afgestudeerden in dienst te nemen

Voor heel wat pas afgestudeerden is de zoektocht naar een eerste job een uitdaging. De meeste vacatures vragen een minimum aan ervaring, waardoor het moeilijk kan zijn om een eerste job te verzekeren. Volgens Page Personnel zijn er niettemin heel wat voordelen verbonden aan het aannemen van young graduates; ze zorgen voor een reality check met een veranderende maatschappij, kunnen en willen leren en zijn sneller tevreden over hun werksituatie.

In september komt traditioneel de tweede golf net afgestudeerden op de arbeidsmarkt terecht. Dan is het tijd om een eerste job te zoeken, een heuse uitdaging voor pas afgestudeerden, want vacatures vragen nog vaak naar dat ene wat net afgestudeerden niet hebben: ervaring. Olivier Dufour, Managing Director van rekruteerder Page Personnel, benadrukt dat net afgestudeerden, of young graduates, kwaliteiten hebben die hen juist onderscheiden van andere generaties.

Een bedrijf moet de realiteit weerspiegelen, en daarvoor zijn jonge mensen nodig

Het is belangrijk is voor elk bedrijf om de samenleving waarin ze functioneren ook te kennen. Daar horen dus ook jonge mensen zonder eerdere werkervaring in thuis. Wanneer een bedrijf de demografie van haar publiek niet juist weergeeft, is het risico om de voeling met de realiteit kwijt te raken te groot, aldus Olivier Dufour. Jonge mensen aannemen zorgt ervoor dat je de gevoeligheden van de maatschappij blijft snappen, dat je nieuwe opinies hoort en ook nieuwe, verse ideeën binnenkrijgt als bedrijf.

“Op die manier word je als bedrijf geconfronteerd met de leefwereld waarin deze nieuwe generatie is opgegroeid en behoud je de connectie met de realiteit van die wereld.“

Heel wat bedrijven kennen een systeem van reverse mentoring. Daarin treedt een jonge of minder ervaren collega op als mentor. Het doel ervan is om kennisdeling te stimuleren en een cultuur van continu leren te bevorderen. Door dit te doen, en door simpelweg aandacht te hebben voor jonge mensen in je bedrijf, zorg je ervoor dat je connectie houdt met wat er gebeurt in de wereld.

„Pas afgestudeerden hebben hun eigen waarden, en zullen bedrijven ook challengen op die waarden. Het gaat dan bijvoorbeeld over milieukwesties en ESG-beleid. Ze stellen een systeem dat al jaren de norm is in vraag en daar moet je als bedrijf voor openstaan.“

Jonge mensen willen bijleren

Een bijkomend voordeel aan het aannemen van pas afgestudeerden is dat ze bereid zijn om bij te leren, zowel over de sector als over het werkleven. “Het is hun eerste werkervaring, dus jij kan hen als bedrijf vormen tot de werknemer die jij nodig hebt. Ze hebben nog geen gewoontes ontwikkeld bij een eerdere werkgever die misschien niet helemaal passen bij de noden van jouw bedrijf,” zegt Olivier Dufour. Los daarvan hebben jonge, pas afgestudeerden ook andere skills en kennis dan hun collega’s met veel ervaring. Ze zien zaken anders dan mensen die al jaren in de business zitten en zijn vaak beter vertrouwd met nieuwe technologieën.

Eerste kennismaking met de arbeidsmarkt

Omdat ze geen eerdere ervaring hebben, hebben young graduates ook geen vergelijkingspunt. “Iedereen blijft zijn eerste job als ijkingspunt gebruiken doorheen hun carrière. Je krijgt ergens promotie, nu verdien je zoveel meer als bij je eerste job. Het eten in de cafetaria van je eerste job was toch beter.” Op het moment dat dat vergelijkingspunt er nog niet is, kunnen bedrijven hun medewerkers makkelijker tevredenstellen. Als je aan hun verwachtingen voldoet, en medewerkers tevreden zijn, zullen ze hierover vertellen tegen hun netwerk en misschien ook andere vrienden aantrekken om te solliciteren. Dat is, zeker voor een bedrijf waarin het rekruteringsproces niet vlot verloopt, een manier om een hele groep van potentiële kandidaten aan te spreken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER