VDAB, Travi en Stad Gent organiseren jobdag voor Oekraïense werkzoekenden

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), Travi en Stad Gent organiseerden op vrijdag 9 december een jobdag voor Oekraïense werkzoekenden. Na twee workshops komen de deelnemers die in en rond Gent aan de slag willen, in contact met uitzendbedrijven en werkgevers in de regio.

Na een succesvolle pilooteditie in Oudenaarde organiseerden VDAB, Travi (expert voor opleiding van uitzendkrachten en -kandidaten) en Stad Gent op vrijdag 9 december 2022 de jobdag voor Oekraïense werkzoekenden in het VAC Gent.

Zo’n 60-tal deelnemers volgden er workshops over de Vlaamse arbeidsmarkt en over solliciteren en werken in België. Travi gaf ook een workshop voor uitzendconsulenten met tips rond het rekruteren van Oekraïense uitzendkrachten en rond taalcoaching op de werkvloer. Op 26 januari volgt een tweede jobdag.

Cijfers

Sinds maart 2022 zijn er 1199 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij de Stad Gent en haar deelgemeenten. 751 van hen zijn op beroepsactieve leeftijd, 345 personen schreven zich in bij VDAB. Met dit aanbod willen de partners hen ondersteunen in de zoektocht naar werk.

Want werken heeft heel wat voordelen, zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB Oost-Vlaanderen: “Naast het financiële voordeel geeft werk ook structuur aan je leven. Bovendien versnelt het contact met collega’s de integratie in onze samenleving, iets wat op lange termijn niets dan voordelen biedt!”.

Samen sterk voor werk

Dit initiatief is het resultaat van een sterke samenwerking tussen VDAB, Travi en hun lokale partners.

“Als regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt juichen we deze samenwerking zeker toe. Travi brengt de expertise rond uitzendwerk in, Stad Gent kent de lokale economie als geen ander. VDAB brengt de werkzoekenden en de werkgevers samen, zo zetten we onze slogan Samen Sterk voor Werk om in actie,” voegt Van Malderen toe.

Ook Vincent Vandenameele, initiatiefnemer en directeur van Travi, is trots op deze samenwerking: “De Oekraïense kandidaten zijn enorm gemotiveerd om snel een job te vinden en de uitzendsector kan hen hierbij helpen. Met de steun van de Vlaamse Regering organiseren we specifieke jobdates met workshops voor kandidaten uit Oekraïne én hebben we Maryna aangeworven, een native speaker en de drijvende kracht achter dit project.

Tegen eind juni 2023 wil Travi over heel Vlaanderen minstens een 10-tal jobdates met uitzendbedrijven organiseren. Daarnaast bieden we job-en taalcoaching of technische opleidingen aan om kandidaten te versterken.”

“Oekraïense vluchtelingen via een traject op hun maat aan werk proberen helpen, is de beste manier om hen warm te verwelkomen én zelfredzaam te maken in moeilijke omstandigheden. Ze willen bovendien graag bijdragen aan onze samenleving, die kans mogen we niet laten liggen. Ook onze bedrijven varen daar wel bij,” aldus Rudy Coddens, schepen van Sociaal beleid van de Stad Gent.

“Hier matchen we vraag met aanbod, talenten met plekken om die in te zetten. Win-Win!” besluit Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk van de Stad Gent.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER