VDAB en Federgon slaan de handen in elkaar en zetten met transitietrajecten in op duurzame inzetbaarheid

Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, en VDAB slaan de handen in elkaar en gaan samenwerken om mensen na een ontslag via transitietrajecten te begeleiden naar een nieuwe job. Via een transitietraject kunnen werknemers met het oog op een duurzame instroom in een nieuwe job al tijdens hun opzeg van een nieuwe werkomgeving proeven. Tijdens het transitietraject wordt de werknemer deskundig begeleid door een HR-dienstverlener. Accent Jobs, Konvert, Randstad Risesmart en SD Worx stellen hiervoor hun expertise ter beschikking.

Jo Brouns, Vlaams minister van Werk:

“Met deze samenwerking tussen VDAB en Federgon willen we het concept van de transitietrajecten vertalen naar de praktijk. De uitdagingen op de arbeidsmarkt van vandaag én morgen vragen om nieuwe antwoorden. Met dit project is het de bedoeling om pas ontslagen werknemers snelheid, zekerheid en ondersteuning te bieden om een nieuwe kans te grijpen en een vacature in te vullen.”

Bij een geslaagd transitietraject kan de werknemer onmiddellijk vast in dienst treden bij de nieuwe werkgever met behoud van anciënniteit voor tijdskrediet en zonder tussenstop in de werkloosheid. Het wettelijk kader voor de transitietrajecten is voorzien in de arbeidsdeal van de federale regering. Federgon en VDAB zijn enthousiast om de transitietrajecten nu voor het eerst in praktijk om te zetten.

Enkel werknemers die door hun werkgever worden ontslagen en die gevat zijn door een opzegtermijn komen in aanmerking voor een transitietraject. VDAB informeert deze mensen. Zodra ze zich inschrijven als werkzoekende bij VDAB, krijgt de persoon een eerste communicatie.

Wim Adriaens, CEO van VDAB:

“Werkloos worden is een ingrijpende ervaring die het zelfvertrouwen van mensen sterk kan ondermijnen. Hoe langer iemand werkzoekend is, hoe moeilijker het ook wordt om terug aan de slag te gaan. Door initiatieven als deze kunnen we vermijden dat iemand door een periode van werkloosheid moet, om terug aan de slag te gaan. Met Federgon kunnen we rekenen op een vertrouwde partner om deze mensen proactief te begeleiden naar een nieuwe job.”

“Als netwerk voor werk pleiten wij al langer om meer in te zetten op directe transities tussen jobs om zo – in tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt – te vermijden dat kostbare tijd verloren gaat door periodes van werkloosheid tussen jobs. Via de transitietrajecten kan er sneller geschakeld worden om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te matchen,” stelt Ann Cattelain, CEO van Federgon.

Werknemers die een transitietraject willen volgen kunnen zich aanmelden via de webpagina van Federgon. VDAB zal werknemers in hun opzegtermijn inlichten over deze mogelijkheid. Ook geïnteresseerde werkgevers kunnen zich aanmelden via de webpagina.

“We hopen dat er veel interesse zal zijn om transitietrajecten op te starten en zo te werken aan duurzame inzetbaarheid van werknemers en om bedrijven sneller talenten te laten vinden. Op termijn kijken we ook naar een uitbreiding van de transitietrajecten. Nu is het enkel mogelijk voor werknemers die door hun werkgever opgezegd zijn. Maar het kan ook een heel nuttig instrument zijn voor onder andere langdurig zieke werknemers om een nieuwe uitdaging te vinden”, vult Andreas Valkiers, Legal Director bij Federgon, aan.

Meer informatie

>> Op de website van Federgon: federgon.be/transitietraject/

>> Op de website van VDAB:

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER