Thuiswerken heeft positieve impact op de productiviteit per werknemer

Terwijl steeds meer werknemers zoeken naar manieren om hun personeel weer op kantoor te krijgen, blijven werknemers duidelijk voorstander van thuiswerken. Zo ontstaat er een nieuwe kloof tussen de wensen van werknemers en die van werkgevers. Kan die kloof een doorslaggevende rol gaan spelen op de krappe arbeidsmarkt? Manutan ziet net een positieve invloed op de productiviteit bij mensen die ook van thuis werken.

Covid-19 plaatste het debat over thuiswerken in een noodgedwongen stroomversnelling. België stond, dat berichtte Eurostat, in 2022 op de zesde plaats in Europa wanneer het gaat om het percentage werknemers dat soms of gewoonlijk van thuis werkt. Nu, meer dan vier jaar na de eerste lockdown, ligt het vraagstuk terug op de bureaus van heel wat bedrijven: “moeten werknemers terug naar kantoor komen?” E-commerce gigant Manutan, dat ook zetels heeft in België en Nederland, bericht dat thuiswerken de productiviteit van werknemers heeft verbeterd. Het bedrijf peilt al geruime tijd de workload van haar personeel. ‘‘Dat doen we niet om te controleren, maar om te meten of de workload haalbaar is voor onze mensen. We hebben tijdens corona onder meer gezien dat door thuis te werken bijvoorbeeld de hoeveelheid te verwerken facturen en orders per persoon omhoogging’’, aldus Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux, Germany, Nordics, East and South Europe.

Sociale contacten menselijk en wenselijk

Volledig thuiswerken is voor Manutan geen optie. ‘‘Regelmatig zijn collega’s nodig om snel even af te kunnen stemmen. Dat gaat gewoon het snelst in elkaars nabijheid’’, vindt Wesseling. ‘‘Bovendien zijn sociale contacten menselijk en wenselijk. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat werknemers energie krijgen van elkaar live te zien en spreken of samen in de pauze te lunchen, ook al ligt de productiviteit op zo’n werkdag wellicht wat lager. Dat is niet het enige dat voor een werkgever moet tellen.’’ Het postorderbedrijf, dat gespecialiseerd is in het leveren van kantoor en magazijn producten, wil ervoor waken dat het personeel op een dag niet ‘te lang aan staat’. ‘‘Daar schuilt wel een gevaar in. Bijna iedereen is heel plichtsgetrouw en wanneer er dan overdag tussendoor iets privé gedaan wordt, wil men dat in de avonduren soms overcompenseren en inhalen. Het gevolg is dat de werkdag heel lang kan worden.’’

Uit onderzoek van het FOD Mobiliteit en Vervoer zijn tijdswinst (door minder woon-werkverplaatsingen), een beter evenwicht tussen werk en privéleven en minder stress en vermoeidheid de grote drijfveren om aan thuiswerk te doen. Volgens een ander onderzoek van ZDNet zijn vooral jongere werknemers productiever op kantoor. Dit heeft te maken met extra begeleiding die ze daar vinden. Op kantoor kunnen ze eenvoudiger een collega benaderen met een korte vraag.

Kruisbestuiving

Daarnaast investeren bedrijven ook in het moderniseren van hun kantoren, om die aantrekkelijker te maken voor werknemers die wel naar kantoor komen. Wesseling: ‘‘Sommigen vinden dat er op kantoor te veel prikkels zijn. Daarom zijn we nu stille ruimtes aan het creëren voor medewerkers, zodat ze zich terug kunnen trekken om rustig te werken.”

Maar er zijn ook verrassende gevolgen van het hybride werkmodel. Zo wordt het contact vergroot tussen medewerkers van verschillende afdelingen omdat ze bij elkaar gaan zitten wanneer ze wel op kantoor zijn. Volgens Wesseling ontstaat hierdoor een mooie kruisbestuiving die het werk ten goede komt.’ Ook wordt door de toename van het thuiswerken op reis- en energiekosten bespaard door werkgevers.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel wat jobs die niet van thuis kunnen uitgeoefend worden. De HR Director vindt het belangrijk dat die medewerkers extra faciliteiten krijgen. ‘‘Een orderpicker kan zijn werk niet thuis doen. Wij vinden dat ze een fijne pauzeplek moeten hebben, we bieden hun sportactiviteiten en andere extra’s aan. We moeten voorkomen dat kantoorpersoneel meer rechten krijgt, dan niet-kantoorpersoneel. Als werkgever moet je hier rekening mee houden.’’

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER