Telewerk vanuit juridisch perspectief: dit moet je zeker weten #105

  • Hard HR
  • >
  • Telewerk vanuit juridisch perspectief: dit moet je zeker weten #105

Op 12 maart 2020 vaardigde de Nationale Veiligheidsraad strikte beperkingen in om de COVID-19 epidemie in te dijken. Eén van de belangrijkste maatregelen was de lockdown waardoor in heel wat bedrijven telewerken massaal ingevoerd werd.

Telewerken lijkt eenvoudig: de werknemer doet gewoon wat hij of zij normaal op het bedrijf doet, maar dan van thuis uit of vanuit een andere locatie. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Er zijn heel wat vragen ook op juridisch vlak: Hoe zit het bijvoorbeeld met frequentie van telewerk, wat zijn de minimale vereisten, hoe zit het met bereikbaarheid, met het recht op deconnecteren, welke ondersteuning moet voorzien worden? Hoe zit het met ergonomie? Wat met internetbeveiliging? Welke kosten worden wel of niet vergoed? Hoe wordt IT support geregeld? Welk materiaal en welke vergoedingen moeten voorzien worden? En wat als er zich een ongeval voordoet in de huiskamer? Door het opstellen van een degelijk telewerk-beleid kunnen heel wat vragen beantwoord worden én onzekerheden die er ongetwijfeld zijn weggenomen worden. Ook al is telewerken bij heel wat bedrijven een direct gevolg van de sanitaire maatregelen, het is duidelijk dat werkgevers dit in de toekomst zullen bestendigen en dat werknemers dat ook verwachten.

En terwijl iedereen tips & tricks, do’s en don’ts deelt en ons wil behoeden voor grote gevaren, kruip ik in het hoofd van twee experten die jou geen best of next practice gaan delen maar wel het juridisch kader: Inger Verhelst en Julie Devos van Claeys & Engels, marktleider in België als het gaat over juridische HR-dienstverlening.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Employee Engagement

7 op 10 Belgen fier op hun job

Blue Monday komt eraan, maar gelukkig toont internationaal onderzoek van SD Worx aan dat Belgen, net als de Nederlanders overigens, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen

Wellbeing in HR

Mentaal welzijn onder hoogspanning

In dit Spotlight-dossier gaan we op zoek naar hefbomen om enerzijds de instroom van langdurig zieken af te remmen en anderzijds tot een meer effectieve en duurzame re-integratie van langdurig

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR