Subsidie oproep voor Oost-Vlaamse bedrijven

Er is de afgelopen maanden al veel over geschreven maar we kunnen er niet omheen: de arbeidsmarkt staat in brand. In februari lag het aantal vacatures in Vlaanderen ruim de helft hoger dan vorig jaar. De werkzoekendengraad maakt daarentegen de omgekeerde beweging en kent een stevige daling. Dit leidt tot een ongeziene spreidstand op de arbeidsmarkt en bedreigt de economische heropleving. Maar deze situatie biedt ook opportuniteiten voor bedrijven die willen inzetten op nieuw talent.

Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde een nieuw subsidieinstrument om bedrijven maximale ruimte te bieden om hier mee aan de slag te gaan.

In Oost-Vlaanderen werden er in februari 60% meer vacatures gemeld dan het jaar ervoor. De werkzoekendengraad nam af met 14%.

An Vervliet, gedeputeerde voor Economie Oost-Vlaanderen: “We horen dagelijks verhalen van Oost-Vlaamse bedrijven die grote moeite hebben om hun vacatures in te vullen. Soms dienen zich gewoonweg geen kandidaten aan, in andere gevallen matchen de competenties van de kandidaten niet met de jobvereisten. De traditionele vijver van arbeidskrachten is leeg. En zeker nu de economie heropleeft, betekent dit voor onze bedrijven heel wat gemiste kansen om verder te groeien, te innoveren en te investeren.”

Nochtans wordt er vandaag ook heel wat arbeidspotentieel nog niet aangeboord. Denk daarbij aan inactieven, langdurig werkzoekenden, ouderen, NEET-jongeren, etc. In Oost-Vlaanderen gaat het om bijna één op de vijf 20- tot 64-jarigen. Dit schept opportuniteiten voor bedrijven die bereid zijn creatief na te denken over het invullen van vacatures.

“We geloven dat de sleutel ligt bij het investeren in deze groep van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is het vinden van een duurzame job niet altijd eenvoudig. Sommigen hebben geen diploma, hebben hun leeftijd niet mee of hebben een beperking. Nochtans hebben ook zij straffe talenten en bakken motivatie.

Het is voor een bedrijf echter niet altijd vanzelfsprekend om in te zetten op deze groep. Dit vergt tijd, expertise en de juiste contacten. Daarom investeren we als Provincie in het bouwen van bruggen tussen ondernemingen op zoek naar medewerkers en personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kiezen hierbij resoluut voor concrete resultaten, meer reguliere tewerkstelling en minder krapte.”

Afbeelding1

Vernieuwende tewerkstellingsprojecten

Om bedrijven hierin bij te staan en ruimte te bieden om initiatieven op te zetten met andere organisaties, ontwikkelde Provincie Oost-Vlaanderen een volledig nieuw subsidie-instrument: de subsidie voor vernieuwende tewerkstellingsprojecten.
Oost-Vlaamse bedrijven kunnen via dit instrument financiële ondersteuning krijgen voor projecten die gericht zijn op het (her)activeren van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het reguliere circuit.

Ellen Delie, beleidsmedewerker arbeidsmarkt Provincie Oost-Vlaanderen: “We zijn op zoek naar concrete initiatieven met een duurzame impact op de doelgroep. Denk daarbij aan het organiseren van opleidingen, het inrichten van stages of werkplekleren, het begeleiden van de doelgroep, het creëren van jobs op maat, enzovoort. Kortom, acties die bedrijven én personen met een afstand tot de arbeidsmarkt maximaal vooruit helpen. De focus ligt op concrete activiteiten: de ontwikkeling van een handboek dat nadien stof ligt te vergaren of van een tool die onvoldoende is afgestemd op het werkveld, daar is binnen dit instrument geen ruimte voor.

Afbeelding2

Veel Oost-Vlaamse bedrijven staan open voor een meer divers personeelsbestand maar zijn bezorgd over de extra risico’s of kosten die hieraan verbonden kunnen zijn. De Provincie beoogt deze bedrijven met het nieuwe instrument een duwtje in de rug te geven.

Het instrument wil daarnaast ook nieuwe partnerschappen in de regio te stimuleren en op die manier de werkzaamheidsgraad in de Provincie te verhogen.

An Vervliet, gedeputeerde voor economie Oost-Vlaanderen: En dat doen we niet alleen voor de cijfers op zich. Een duurzame, kwaliteitsvolle job geeft zin aan het leven, bepaalt mee je identiteit en is het beste wapen tegen armoede. Een win-win dus voor onze bedrijven en onze bevolking!

Het provinciebestuur investeert deze bestuursperiode zo’n 1 miljoen € in dit nieuwe instrument. In de periode 2021-2023 wordt ieder jaar minimum 1 subsidie-oproep gelanceerd.

Nieuwe oproep tot projectideeën

De oproep voor 2022 staat nu open.

  • Bedrijven kunnen tot 16 mei hun projectidee indienen.
  • De projecten moeten o.a. voldoen aan volgende voorwaarden: ze moeten een vernieuwend karakter hebben, de betrokkenheid van het reguliere circuit garanderen en concrete resultaten op het vlak van tewerkstelling nastreven.
  • De steun kan tot 75.000 € voor een periode van 2 jaar.

Het betreft de tweede oproep binnen dit nieuwe subsidie-instrument. Vorig jaar werd o.a. een project van ArcelorMittal goedgekeurd.

Lorenz Van Mol, projectmanager HR ArcelorMittal: ArcelorMittal en JobRoad hebben samen een project ingediend om o.a. vrouwen met een migratieachtergrond aan te spreken voor tewerkstelling binnen ArcelorMittal. Deze acties sluiten perfect aan bij onze strategie om een werkgever te zijn die diverse profielen tewerkstelt. Het project vertrekt vanuit de gekende JobRoad matchmaking- en begeleidingsmethodiek, die wordt afgestemd op de noden van de doelgroep. Daarnaast wordt extra ingezet op een intensief intern opleidingstraject bij ArcelorMittal. De Provincie Oost-Vlaanderen helpt door financiële middelen vrij te maken, waardoor we verder kunnen gaan dan een éénmalige samenwerking met JobRoad. We hebben middelen ontvangen om een pilootproject op te zetten, dit te evalueren en bij te sturen zodat verdere acties maximaal de kans krijgen om te slagen.

Provinciale partners

De Provincie Oost-Vlaanderen kan rekenen op twee externe partners om de oproepen te verspreiden en de ingediende projecten te beoordelen: Voka Oost-Vlaanderen en VDAB Oost-Vlaanderen.

Arne Oosthuyse, manager Opleidingen en Arbeidsmarkt Voka Oost Vlaanderen: “De krapte op de arbeidsmarkt vormt één van de belangrijkste uitdagingen voor onze economie. Anders dan de grondstoffentekorten die nu in veel sectoren de kop op steken, is deze krapte een structureel probleem dat het groeipotentieel van onze bedrijven ernstig bedreigt. Door de vele openstaande vacatures kunnen ondernemers niet anders dan de meest creatieve concepten uit de kast halen om mensen aan te trekken, op te leiden en te integreren. Maar nog te veel mensen die zouden kunnen werken, werken vandaag niet. Vlaanderen heeft een werkzaamheidsgraad van nog geen 75% en dat is te laag. Als we van Vlaanderen een topregio in Europa willen maken, moet dat cijfer naar 85% tegen 2030. En daar wint iedereen bij, niet enkel onze ondernemingen en de welvaartsstaat. Meer mensen die werken leidt tot minder armoede en meer sociale cohesie.”

Het nieuwe subsidie-instrument speelt hier optimaal op in en moedigt bedrijven aan om creatief aan te slag te gaan met de duurzame tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Freddy Van Malderen – directeur VDAB Oost-Vlaanderen: “In de huidige arbeidsmarkt is elk talent welkom, in elke kleur van de regenboog. Niet alleen de spreekwoordelijke witte raven, maar ook talent met grijs haar, kleurrijk talent of talent met een beperking. We gaan iedereen nodig hebben. Dat betekent ook mensen uitnodigen of omarmen die niet 100 procent aan hun ideaalbeeld beantwoorden”

De subsidie laat toe de blik te verruimen en af te stappen van het idee dat iemand meteen perfect binnen een vacature moet passen. Met de financiële steun kunnen bedrijven nieuwe medewerkers opleiden en begeleiden, stages inrichten, jobs op maat creëren, enzovoort.

💡 Meer info over de nieuwe oproep vind je hier.
💡 Een duurzame, kwaliteitsvolle en passende job voor iedereen in de provincie, daar streven we naar! Meer weten? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

Oost-Vlaanderen is een speeltuin voor onderzoekers en investeerders, voor start-ups en ondernemers en voor iedereen die de wereld wil veranderen. Via Innovation Playground willen we dan ook de Provincie Oost-Vlaanderen kenbaar maken als economische topregio. Benieuwd? Ga dan zeker eens langs op www.innovationplayground.be en laat je inspireren!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER