SODAplus attest dicht kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Vacatures in technische beroepen geraken niet altijd gemakkelijk ingevuld. Vele technische richtingen delven het onderspit al bij het maken van een studiekeuze, en door het dalend niveau van het onderwijs in Vlaanderen schieten de schoolverlaters soms ook nog eens tekort op vlak van professionele attitudes. Vzw SODAplus zet in op professionele attitudes zoals stiptheid, orde en discipline en slaat met haar SODA-attest een brug tussen werkgevers en leerlingen met een bewezen werkethiek. De vzw bereikte onlangs de kaap van 1000 werkgevers die hun platform gebruiken om kwalitatieve jobkandidaten uit te zoeken.

Met een groeiende lijst aan knelpuntberoepen en het dalend aantal leerlingen die voor de voorbereidende (technische) richtingen kiezen, staat het buiten kijf dat het onderwijs en de arbeidsmarkt niet goed op elkaar afgestemd zijn. Ook wat betreft professionele attitudes laten schoolverlaters en pas afgestudeerden vaak nog heel wat te wensen over. Rapporten draaien immers om vakspecifieke resultaten en attituderapporten worden per definitie niet meegenomen in de einddeliberatie van leerlingen. Meer dan duizend werknemers maakten daarom al gebruik van het attituderapport van vzw SODAplus om werknemers te selecteren en rekruteren.

Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs: “Een diploma en de juiste beroepskennis zijn belangrijk voor de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar nog belangrijker is de juiste attitude en motivatie. Meer dan 1000 werkgevers hebben dit ingezien en zich aangesloten bij het SODAplus project. Wat een boost voor ons technisch onderwijs zou het niet zijn als we 10.000 aangesloten werkgevers hadden? #durftedromen”


SODAplus werkt samen met scholen en bedrijven om de werknemers van morgen de juiste professionele waarden bij te brengen: Stiptheid, Orde, Discipline en een positieve Attitude. Vooral scholen met een groot aandeel aan kansarme kinderen halen hier een meerwaarde uit, want via SODAplus kunnen zij hun leerlingen meer ontwikkelings- en jobkansen bieden.

Leerlingen die uitblinken in professionele competenties krijgen immers een SODA-attest, waarmee ze via het SODAplus jobplatform toegang krijgen tot de beste studentenjobs, stageplaatsen en zelfs vaste jobs eens ze afgestudeerd zijn.

De kaap van 1000

Meer dan duizend bedrijven schreven zich al in om hun vacatures te kunnen plaatsen op dit jobplatform. Zo krijgen zij enkel ‘betrouwbare’ sollicitanten die al bewezen hebben over de juiste professionele attitudes te beschikken. Bovendien krijgen bedrijven op deze manier een extra objectief selectiecriterium. De recruiter moet zich niet meer enkel baseren op een naam, schoolreputatie, etniciteit of sociaal-economische achtergrond om een oordeel te vellen over de bekwaamheden van een sollicitant of prospect. Zo krijgen allochtone of kansarme jongeren een extra kans om zich te bewijzen.

SODAplus bedrijven kunnen bovendien actief SODA-leerlingen benaderen. “Voor die kinderen maakt dat een wereld van verschil.”, zegt Simon Mensaert, oprichter van vzw SODAplus. “Ik gaf zelf 7 jaar les in BSO en TSO-scholen. Van zodra één van mijn beste Turkse leerlingen werd opgebeld voor een vakantiejob zag ik de trots in hun ogen. Ook andere klasgenootjes reageerden vol ongeloof en respect en gingen deze leerling aanzien als een rolmodel. Ook dat is volgens mij de kracht van dit project.”

DCA Beerse vond al een werkkracht via het jobplatform. “Onze eerste ervaring met een SODA-leerling was meteen een schot in de roos. De leerling was gedurende zijn traject enorm open gebloeid en is momenteel zelfs onmisbaar op onze werf. Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar, wij kijken uit naar nog meer SODA-leerlingen en alumni om ons team te versterken.”

Momenteel staan er bijna 900 vacatures voor vaste jobs online, alsook bijna 300 vacatures voor studentenjobs. Wie ook wil kijken wat SODAplus arbeidskrachten kunnen betekenen voor hun onderneming kan terecht op https://sodaplus.be/nl-be/bedrijven.

Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs. Afbeelding door Michiel Hendryckx

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER