Studentenarbeid kreeg vorig jaar zware klappen van het coronavirus. Op het dieptepunt in de paasvakantie van 2020 viel studentenarbeid terug met maar liefst twee derde (65,7%) ten opzichte van diezelfde periode een jaar voordien. 2021 was het jaar van de relance: afgelopen paasvakantie stelde Randstad Group, marktleider op vlak van studentenarbeid, al een stevig herstel vast. Dat herstel zette zich vervolgens ook door in de zomer. Toen waren ongeveer evenveel studenten aan het werk dan pre-corona. De afgelopen weken kreeg studentenarbeid nog een extra boost. Een koppeling van de aantrekkende economie, de traditionele eindejaarspiek en het massaal uitvallen van zieke werknemers doet de vraag naar studentenarbeid sterk oplopen. Er zijn ongeveer de helft meer studenten aan het werk dan in dezelfde periode in 2019 (pre-corona).
De mix van een algemene schaarste op de arbeidsmarkt, de vele quarantaine-gevallen bij bedrijven en de traditionele eindejaarspiek in heel wat sectoren, leidt er toe dat de afgelopen vier weken Randstad Group een stijging van het aantal werkende studenten vaststelt van 46% over de vier laatste weken ten opzichte van dezelfde periode in 2019 (pre-corona). Dat betekent een gemiddelde van 3.300 studenten per dag over de laatste vier weken.
De grootste vraag zit voornamelijk in de klassieke sectoren die het traditioneel goed doen tijdens het eindejaar: grootdistributie, de retail en een paar sectoren waar momenteel veel activiteit is zoals de logistiek.
“Terwijl corona in 2020 nog een echte spelbreker was voor studentenarbeid, zet het nu net een boost op de aanvragen voor studenten. De verwachting is dat ook volgende week veel bedrijven met een erg hoge uitval van personeel te kampen zullen krijgen want bovenop de huidige ziektes en quarantaine-gevallen komen daar ook nog eens werknemers bij die thuis moeten blijven voor de kinderen, omdat de scholen een week vroeger met kerstvakantie gaan”, duidt Wim Van der Linden, external communication advisor bij Randstad Group.