Misschien is het stijgend aantal mensen dat langdurig uitvalt (deels) te verklaren door een gebrek aan perspectief en betrokkenheid? In de schoot van Federgon, de federatie van private arbeidsmarktbemiddelaars en HR-dienstverleners, werd een commissie wellbeing opgericht die focust op de verschillende aspecten van wellbeing. Samen met haar leden, die zowel preventief als curatief werken, wil Federgon bijdragen aan meer welzijn op de werkvloer. Op Well@Work vertelt Ann Cattelain, CEO Federgon, over de 3 P’s van welzijn: positiviteit, preventie en proactiviteit. We gingen al even met haar in gesprek.
Inzetten op preventie
Plots zijn er 526.000 langdurig zieken. “We betalen vandaag een hoge prijs omdat we de afgelopen jaren te weinig aandacht hadden voor preventie. Als we willen voorkomen dat we de kaap van 600.000 overschrijden, is inzetten op preventie de belangrijkste sleutel. Wat hebben mensen nodig om zich goed te voelen op het werk? Dat is de vraag die iedere werkgever zichzelf moet stellen” Ann Cattelain noemt zichzelf en alle Federgon-leden ‘ambassadeurs van werk’, want wie werkt, heeft een doel om op te staan en een venster op de wereld.
Op de juiste plaats
“Ik zie het als een belangrijke opdracht voor onze Federgon-leden om mensen bij te staan zodat ze op ‘de juiste plaats’ zitten. Vaak is dat de reden dat mensen zich niet (meer) goed voelen op het werk. Er is te weinig jobmobiliteit in ons land. Ook werkgevers hebben daar een belangrijke rol in. Als iedereen op de juiste plaats zit, zal het aantal langdurig zieken waarschijnlijk afnemen.”
Nood aan perspectief
Dat mensen uitvallen is van alle tijden, maar de exponentiële groei van mensen die in burn-out gaan, baart ook Ann Cattelain zorgen: “Het is een luide alarmbel die elke werkgever tot actie zou moeten aanzetten. Maar we mogen werkgevers niet culpabiliseren.Uitval heeft doorgaans niet alleen met werk te maken. Ook de tijdsgeest speelt ons parten. En de media spelen daar gretig op in. We zouden nochtans de meest gelukkige generatie moeten zijn, want we hebben alles én we zijn vrij Maar we missen hoop en perspectief. Het is belangrijk dat we uit de negatieve spiraal geraken en onze denkkaders (durven) veranderen, ook over hoe we werken.”
Het pad naar meer wellbeing effenen
Ann Cattelain is van mening dat we te eng naar welzijn kijken. “Welzijn gaat veel verder dan de welzijnswet; het gaat ook over de sfeer op het werk, samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Daarom staat het demedicaliseren van welzijn hoog op de agenda van Federgon.” Ze benadrukt ook het verschil dat iedere organisatie kan maken. “Niemand kan ‘de maatschappij’ veranderen, maar als elke werkgever – als mini-maatschappij – inspanningen levert, kunnen we samen het pad naar meer wellbeing effenen.”
Andere keuzes maken
Het is belangrijk om meer bewustzijn te creëren over welzijn en alle bedrijven in ons land daartoe ook de mogelijkheden te bieden. “Het is voor KMO’s en kleinere organisaties financieel vaak niet haalbaar om gerichte acties op te zetten. Een welzijnscheque kan een groot verschil maken en zo’n preventieve maatregel is positiever én zal meer impact hebben. Uitkeringen zijn nodig, maar als mensen gemiddeld 7 jaar langdurig ziek blijven, moeten we andere keuzes (durven) maken. Wat als we al het geld dat nu nodig is om uitkeringen te betalen zouden gebruiken om in te zetten op positieve maatregelen zoals de welzijnscheque of transitietrajecten?”
Als netwerk voor werk pleit Federgon ook om meer in te zetten op directe transities tussen jobs om zo te vermijden dat kostbare tijd verloren gaat door periodes van werkloosheid tussen jobs. Via de transitietrajecten kan er sneller en proactief geschakeld worden om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te matchen.
Loopbaan als uitgangspunt
Het valt Ann Cattelain ook op dat mensen bij re-integratietrajecten nog te veel naar hun initiële werkgever en job gestuurd worden. “Het is niet altijd slim om mensen terug te ‘duwen’ in de job waar ze uitgevallen zijn. Aangepast werk is niet altijd mogelijk of haalbaar. En werknemers hebben langs hun kant ook vaak schroom of schaamte om terug te keren. We doen er beter aan om mensen te begeleiden naar werk dat beter bij hen past. Er zijn nog zoveel kansen bij andere werkgevers, in andere sectoren. Laat ons de loopbaan als uitgangspunt nemen in plaats van de job.”
Guide me
Ann Cattelain hoopt dat het regeerakkoord een aanzet is tot een nieuw model én een opstap naar een meer fluïde arbeidsmarkt met transities van werk naar werk. “Tijdens je leven en loopbaan heb je af en toe nood aan een duwtje in de rug. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding naar werk na een periode van ziekte of het vinden van een nieuwe uitdaging na ontslag. Met de oprichting van het platform guide.me wil Federgon de expertise van haar leden rond begeleiding bundelen en zowel individuen als ondernemingen op een eenvoudige manier tonen welke gespecialiseerde begeleiding in outplacement, wellbeing en loopbaanbegeleiding er in de buurt voorhanden is. Deze expertise kunnen we ook ruimer inzetten om personen met gezondheidsproblemen terug naar het werk te begeleiden via het TNW-fonds. Op die manier willen we samen met onze leden ons steentje bijdragen en het pad naar meer welzijn op het werk effenen.”
===
Well@Work keert op 6 juni 2025 terug naar NOA in Kruisem voor een dag vol inspiratie en connectie rond welzijn op de werkvloer. Ann Cattelain is een van de keynote speakers.
Ontdek het volledige programma en reserveer alvast je ticket