RVA vordert uitkeringen terug als wettelijke vakantie blijft openstaan

Bij 55% van de werkgevers met werknemers die op tijdelijke werkloosheid werden/worden gezet, blijken die werknemers nog wettelijke vakantiedagen te hebben openstaan voor 2020. Dat stelt ACERTA vast midden december op basis van de gegevens bij een representatief staal bij meer dan 33.000 werkgevers in België. De hr-dienstenleverancier wil werkgevers waarschuwen. Ook in 2020 moeten werknemers de wettelijke vakantiedagen VAN dit jaar IN dit jaar opnemen. Controle door de RVA zou in 2021 anders voor onaangename verrassingen kunnen zorgen, nl. het terugvorderen van onterecht uitbetaalde uitkeringen tijdelijke werkloosheid en het vervangen van deze dagen door wettelijke vakantie. ACERTA raadt werkgevers aan om hun werknemers daar nu, zo’n twee weken voor het einde van het jaar, op te wijzen. Uitzondering is de zorg- en welzijnssector. Zij kunnen wettelijke vakantiedagen uitzonderlijk overdragen.

Werknemers riskeren terugvordering van onterecht uitbetaalde uitkering tijdelijke werkloosheid, een scenario dat ook werkgevers willen vermijden

Tijdelijke werkloosheidsuitkeringen zijn bedoeld om in tijden van tijdelijke werkloosheid werknemers van een inkomen te voorzien. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat tijdelijke werkloosheid, en dus ook de uitkeringen daarvoor, vakantie vervangen. Wettelijke vakantiedagen zijn elk jaar in het jaar zelf op te nemen, dat is in 2020 niet anders. Dat de RVA in het eerste of tweede kwartaal van 2021, bij werknemers uitkeringen zou terugvorderen omdat er wettelijke vakantie is blijven openstaan, is een scenario dat ook werkgevers willen vermijden.

Vakantie ook verplicht in sectoren die moe(s)ten sluiten, uitzondering voor de zorg- en welzijnssector

Op het einde van het jaar moet bij elke werknemer het saldo wettelijke vakantiedagen op nul staan. Dat geldt ook in die sectoren die verplicht (hebben) moeten sluiten. Er is wel één uitzondering: in de zorg- en welzijnssector kunnen wettelijke vakantiedagen van 2020 uitzonderlijk worden overgedragen. En ter verduidelijking: extra vakantiedagen buiten de wettelijke zijn sowieso niet verplicht in 2020 op te nemen, daar kunnen werkgevers en werknemers onderling afspraken over maken.

Annelies Baelus, Director Legal & Rewards Acerta Consult: “De periode rond kerstmis is natuurlijk een populaire vakantieperiode, maar we vinden het, op een paar weken voor het einde van het jaar, toch onze informatieplicht erop te wijzen dat alle werknemers hun wettelijke vakantie maar beter in orde kunnen hebben. Werkgevers noch werknemers zouden erbij gebaat zijn als dit begin 2021 meteen voor discussies zou zorgen. Iedereen wil het nieuwe jaar goed starten.”

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een representatief staal van werknemers in dienst bij meer dan 33.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER