Proficiat aan alle (nieuwe) Top Employers

De Covid-pandemie heeft de afgelopen twee jaar zijn invloed gehad op zo ongeveer alle facetten van het dagelijkse leven. Niet in het minst op hoe werkgevers en werknemers zich organiseren om enerzijds de beste werkkrachten te kunnen aanwerven en behouden, en anderzijds om de dagtaak zo goed mogelijk te kunnen doen binnen het kader van een veranderde woon-werkbalans en eventueel nieuw verworven realiteiten. Maar wat niet veranderd is, is dat werkgevers meer dan ooit willen blijven profileren in de war for talent.

“Dat zien we alleen al aan de cijfers,” bevestigt Steven Hormann, Regional Manager Benelux & Nordics bij het Top Employer Institute. “Het aantal gecertificeerde werkgevers blijft stijgen en is dit jaar weer met 5% vooruit gegaan. Dit geeft nog maar eens aan dat vele bedrijven en sectoren hard inzetten op het vinden van de juiste profielen en er hen veel aan gelegen is deze mensen te kunnen overtuigen om bij hen te beginnen, en, vooral, te blijven. Het werklandschap is met de Covid-crisis immers grondig hertekend.”

“De arbeidsmarkt blijft nijpend, en dus is de vraag naar de juiste profielen nog altijd groot. Dit staat overigens los van een recessie,” aldus nog Hormann. Dit vertaalt zich ook in een gestage groei van het aantal Top Employers in Wallonië.

Woonzorg

De afgelopen Covid-jaren hebben een onmiskenbare impact gehad op de tewerkstelling in de zorgsector. De berichtgeving hierover is iedereen bekend. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat de Franse groep Korian, gespecialiseerd in woonzorg en actief in zeven Europese landen, de weg naar Top Employers gevonden heeft.

“Zorg voor ouderen is duurzaam inzetten op warme relaties. Het is een uitzonderlijke job, eentje waar je werk ook een echte thuis is. Het afgelopen – opnieuw – veeleisende jaar 2022 heeft een enorme impact gehad op organisaties in de ouderenzorg. Korian België heeft ondanks alle uitdagingen bewezen in staat te zijn om uitstekende arbeidsomstandigheden te blijven bieden,” licht Herman Van Ballart, HR Director bij Korian BeNeLux, toe.

“We zijn het afgelopen jaar toegewijd gebleven om een positieve impact te hebben op het leven van onze werknemers. De certificering bevestigt dan ook waar we bij Korian allemaal dagelijks aan werken: de optimalisatie van zowel onze bedrijfsresultaten als ons personeelsbeleid. Het is voor ons dan ook een mooie waardering en erkenning van onze HR-processen.”

Fintech

Ook de financiële wereld wordt steeds meer vertegenwoordigd in de lijst van Top Employers. Nieuw dit jaar is het Belgische Isabel Groep, al meer dan een kwarteeuw actief als de grootste fintech van het land.

“Isabel Group stelt zijn 350 medewerkers centraal,” zegt Géraldine Valentini, Chief HR Officer. “Daar hebben we de laatste jaren nog harder aan gewerkt, ook buiten de HR-afdeling. Het is heel fijn om na de positieve ontvangst van onze eigen medewerkers nu ook externe erkenning te krijgen van het Top Employers Institute. Het motiveert om dit boeiende traject met onze mensen verder te zetten, samen met de nuttige inzichten van Top Employers.”

Thalys

Met de trein is het natuurlijk altijd een beetje reizen, en met de huidige klimaat- en energiecrisis is de trein dan ook het ideale alternatief voor korte vluchten naar de bekendste steden in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat weet men ook bij Thalys, waar een goede dienstverlening naar de klanten begint bij het vinden van de beste personeelsprofielen om ze vervolgens in de best mogelijke omstandigheden hun taken te laten vervullen.

“Wij zijn verheugd het Top Employers certificaat te behalen. Dit succes weerspiegelt een sterk collectief engagement bij Thalys. Het benadrukt het motto “Welkom bij ons” dat wij zowel bij onze medewerkers als bij onze klanten uitdragen. De aanpak is in overeenstemming met onze sterke ambities om ons bedrijf te ontwikkelen, die bereikt zullen worden dankzij de voldoening en inzet van ons personeel. Deze certificering benadrukt ons als voorkeurswerkgever en stelt ons in staat ons op innovatieve wijze te blijven ontwikkelen,” zegt Nele de Brabandere, Human Resources Director bij Thalys.

Trends

Daar waar vroeger de werkgever op zoek ging naar de kandidaat met het best passende of meest impressionante curriculum, gaat de werkzoekende nu op zoek naar het bedrijf dat het best bij zijn visie van een “leuk bedrijf”, woon-werkbalans of persoonlijke levenssfeer past. De rollen werkgever/werknemer zijn niet helemaal omgekeerd, maar het beroepsactieve welzijn wordt nu veeleer “in het midden” gevonden, en is minder een “te nemen of te laten” optie.

“Dit is een trend die zich al eerder aftekende, maar sinds Covid toch erg versterkt is geworden,” aldus Steven Hormann. “Thuiswerken is zo goed als een recht geworden, en nieuwe werknemers geven ook steeds vaker aan dat die mogelijkheid tot hun minimumwensen behoort. Waar vroeger de klassieke wagen een doorslaggevende factor was bij de onderhandeling is nu één of twee dagen van thuis kunnen werken een vast punt geworden, vaak zelfs een breekpunt. Werkgevers zetten hier nu ook volop op in, en passen die mogelijkheid vaak ook aan aan de persoonlijke situatie van de werknemer. De tijd dat iedereen van een bepaalde afdeling of in een bepaalde functie een vast stramien werd opgelegd ligt definitief achter ons.”

“Ook het DNA van het bedrijf wordt steeds vaker goed bekeken door de potentiële werknemer,” aldus nog Hormann. “Een werknemer vindt het alsmaar belangrijker dat het bedrijf niet alleen een goed verloningspakket aanbiedt, maar ook een meerwaarde biedt voor de gemeenschap door duurzaam en verantwoorde beslissingen en procedures te hanteren en handhaven, die zich niet allen vertalen in productie maar ook in management. Een werknemer wil zich anno 2023 helemaal kunnen identificeren met zijn werkgever, en er ook een ambassadeur voor zijn. Bij een sollicitatie ligt de lat vandaag dus even hoog voor de kandidaat als voor de werkgever.”

De in 2023 voor het eerst gecertificeerde bedrijven zijn:

DHL Freight Belgium, EVS Broadcast Equipment, Inetum Belgium, Isabel Group, Korian, Thalys International en NTT Data Belgium

Behaalden het keurmerk Top Employer België/Belgique 2023 (in alfabetische volgorde):

AG Insurance, AG Real Estate, Ageas, AIG Belgium, Alpha Credit, Alstom Belgium, Audi Brussels, Avanade Belgium, AXA Belgium, BAT Belgium, Bayer, Besix, Biomérieux Belgium, BNP Paribas Fortis (Belgium), Bridgestone Europe (Belgium), Capgemini (Belgium), CBC Banque, Cegeka, CHEP Benelux (Belgium), Cognizant Technology Solutions / Cognizant Belgium, Compass Group BelgiLux, Crelan, Dana Belgium, Daoust, DEME Group, Deutsche Bank Belgium, DHL eCommerce Solutions Belgium, DHL Freight Belgium, DHL Supply Chain Belgium, Dow Silicones, ELIA Transmission ​ Belgium, Ethias, EVS Broadcast Equipment, HQ1 bv – Gaming1, Huawei Belgium, Huawei R&D Belgium, Imperial Brands Belgium Luxemburg, Inetum Belgium, Infosys Limited (Belgium), Isabel Group, ISS Facility Services, JTI Belgium, KBC, KONE Belgium, Korian, KPMG (Belgium), Lidl Belgium, Loterie Nationale Loterij, Luminus, Materialise Belgium, Medtronic Belgium, NN Group Belgium, NRB Group, NTT Data Belgium, Ordina Belgium, Ores sc, P&V Group, Page Group, PepsiCo Belux, PMI Belgium, Puratos (Belgium), Randstad Group Belgium, Rexel Belgium, Saint-Gobain Benelux (Belgium), Savencia Belgium, Servier Benelux, Sibelga, Smals, Soudal, SPIE Belgium, Start People, Stas, STIB-MIVB, Suez Belgium, TATA Consultancy Services Belgium, TD Synnex(Belgium), TE Connectivity BE, Toyota Belgium, TUC Rail, Umicore (Belgium), Unilin (Belgium), Universitair Ziekenhuis Antwerpen, UZ Brussel, Veolia Environmental Services Belux, Worldline Belgium, Zoetis HQ Belux

Behaalden de keurmerken Top Employer België/Belgique 2023 en Top Employer Europe 2023 (in alfabetische volgorde):

Alpha Credit, Alstom Belgium, Avanade Belgium, BAT Belgium, Biomérieux Belgium, BNP Paribas Fortis (Belgium), Capgemini (Belgium), CHEP Benelux (Belgium), Cognizant Belgium, Dana Belgium, DHL eCommerce Solutions Belgium, DHL Freight Belgium, DHL Supply Chain Belgium, Huawei Belgium, Huawei R&D Belgium, Imperial Brands Belgium Luxemburg, Infosys Limited (Belgium), JTI Belgium, Lidl Belgium, Medtronic Belgium, NN Group Belgium, NTT Data Belgium, PepsiCo Belux, PMI Belgium, Saint-Gobain Benelux (Belgium), Savencia Belgium, Servier Benelux, TATA Consultancy Services Belgium, Worldline Belgium.

Over het certificeringsprogramma

Als onafhankelijke HR certificeerder, evalueert het Top Employers Institute alle deelnemers volgens dezelfde wereldwijde ​ HR standaarden via de HR Best Practices Survey. Deze vragenlijst bevat 6 domeinen en 21 topics: STEER en SHAPE dekken het strategische luik vanuit het perspectief van de werkgever, de domeinen ATTRACT, DEVELOP en ENGAGE zoomen in op de Employee Journey en het laatste domein UNITE bevat topics die medewerkers samenbrengen en een gevoel van verbondenheid creëert met het bedrijf.

David Plink, CEO van Top Employers Institute: “Wij zijn van mening dat de gecertificeerde bedrijven uitzonderlijke werkgeverschap laten zien en hun mensen op de eerste plaats te zetten. Deze bedrijven verrijken de professionele wereld met hun toewijding aan een uitzonderlijk HR-beleid en zijn daardoor erkend als een employer of choice.”

Over het Top Employers Institute

Het Top Employers Institute is de wereldwijde autoriteit wat betreft het certificeren van uitmuntend HR-beleid.

Wij willen de professionele wereld verrijken door de impact van HR-strategieën te optimaliseren. Dit doen we door certificering, benchmarking en het verbinden van Top Employers wereldwijd. Met ons certificeringsprogramma ondersteunen we bedrijven in het analyseren en verbeteren van hun werkomgeving.Dit jaar certificeerde het Top Employers Institute 2.052 bedrijven in 121 landen. Samen hebben deze gecertificeerde Top Employers een positieve impact op de levens van meer dan 9 miljoen medewerkers ​ wereldwijd.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER