personen met een beperking bijkomend slachtoffer van Covid-19

DiversiCom, een organisatie gesteund door PageGroup, heeft het aantal aanwervingen van kandidaten met een beperking met bijna 35% zien dalen tussen 2019 en 2020. Een gelijkaardige daling is te zien bij de aanwerving van andere kandidaten, maar de gevolgen voor personen met een handicap zijn veel zwaarder. De obstakels waarmee zij te maken krijgen, overstijgen namelijk de coronacrisis. In België had 15% van de actieve bevolking een beperking in 2019, en slechts 35% van hen was tewerkgesteld. De coronacrisis heeft de arbeidsmarkt sinds 2020 flink door elkaar geschud. De aanwerving van nieuwe werknemers verloopt daardoor nog stroever. De aanhoudende pandemie verhindert verbetering en personen met een handicap zijn hier een bijkomend slachtoffer van.

DiversiCom, een vzw die de tewerkstelling van personen met een handicap bevordert, heeft in 2020 35% minder aanwervingen vastgesteld bij haar kandidaten in vergelijking met 2019. Dezelfde dalende trend is te zien bij andere kandidaten, maar het bemoeilijkt een reeds complexe situatie nog meer. PageGroup, partner van DiversiCom, duidt meerdere redenen aan.

Pandemie vergroot bestaande obstakels alleen maar

Die obstakels komen voort uit verschillende bronnen, waaronder onwetendheid over de beperking. Dit resulteert in angst en stereotypes bij de werkgever. Maar ook de obstakels die mindervaliden (onvrijwillig) tegenkomen op de arbeidsmarkt spelen een rol. Ondanks het feit dat er de laatste jaren positieve signalen uit de arbeidsmarkt komen om deze obstakels weg te werken, bemoeilijkt COVID-19 verdere inclusie van personen met een handicap.

Thibaud Adès, Managing Director van PageGroup België legt uit : “Beetje bij beetje verdwijnen de stereotypen rond de problematiek van rekrutering van mindervalide personen. De coronapandemie heeft die trend echter een stevige halt toegeroepen. In het collectieve onderbewustzijn leeft de gedachte dat een persoon met een handicap aannemen en integreren minder kans op slagen heeft. Tijdens het economisch herstel na de coronacrisis zullen veel werkgevers zich niet (meer) klaar voelen om dit risico te nemen.”

Groepscoaching, nochtans noodzakelijk, zwaar getroffen

De economische en organisationele moeilijkheden binnen bedrijven zijn niet het enige probleem. Personen met een handicap worden geconfronteerd met het feit dat ze anders zijn, en met wat sommige mensen nog steeds zien als tekortkomingen. De missie van DiversiCom en PageGroup is om die personen vertrouwen te geven en met de juiste ingesteldheid door aanwervingsprocedures te loodsen.

DiversiCom geeft niet op, ondanks de beperkingen van opeenvolgende lockdowns. De vzw probeert er te zijn voor haar belanghebbenden. Niet alleen vanop afstand maar ook fysiek, indien digitaal niet mogelijk is door de handicap of door het gebrek aan faciliteiten. Maar die groepssessies zijn de laatste maanden niet kunnen doorgaan, ondanks de voordelen ervan. De experten van PageGroup, ter beschikking gesteld door DiversiCom, hebben zo hun vrijwillige missie moeten staken. Deze ervaring leert dat groepcoachings van vitaal belang zijn voor het verlaten van het isolement, het ontwikkelen van zelfkennis en het doorstaan van de aanwervingsprocedures.

Martin, kandidaat gecoacht door PageGroup en aangeworven in 2020 : “Het syndroom van Asperger belemmerde mij om me correct te voor te stellen aan recruiters. Dankzij de coachingsessie kon ik zelfzeker mijn zegje doen en kon ik de recruiter overtuigen van mijn competenties. 2020 was voor iedereen een zwaar jaar, maar ik denk vooral aan de werkzoekenden met een handicap, die de coaching die ik heb gehad ook goed zouden kunnen gebruiken.”

“Werken aan een mentaliteitsverandering is een werk van lange adem. Voor de coronacrisis was de situatie al ingewikkeld, en het is er niet op verminderd. De crisis heeft bedrijven bewustgemaakt van het feit dat telewerk, indien goed uitgevoerd, gelijk staat aan productiviteit. Wij denken dat sommige werknemers met een handicap ten volle kunnen profiteren van dit gegeven, omdat de storende factor om toegang tot de werkplaats te hebben deels weggewerkt wordt. Ten slotte, in een maatschappij die sterk beïnvloed wordt door thema’s als diversiteit en welwillend gedrag, hebben wij vertrouwen in ons vermogen om op lange termijn de grote missie die DiversiCom draagt te ondersteunen en zullen wij samen onze inspanningen verdubbelen om de bedrijven zo divers mogelijk te blijven maken.”, concludeert Thibaud Adès.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER