COVID-19 brengt ook het vlot verloop van de sociale verkiezingsprocedure in het gedrang. Daarom hebben de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) op 24 maart 2020 een akkoord bereikt om de procedures in de ondernemingen op te schorten tot na de zomer. De sociale partners hebben daarbij ook een aantal punten opgelijst van zaken die in de wetgeving geregeld zullen moeten worden om dit uitstel ook juridisch sluitend te maken. Het valt te verwachten dat deze punten eerstdaags zullen overgenomen worden in een Volmachtenbesluit van de federale regering. We spraken hierover met Olivier Wouters, advocaat-vennoot bij Claeys & Engels en expert in de sociale-verkiezingsmaterie.
Wanneer zullen de sociale verkiezingen nu wel plaatsvinden?
Olivier Wouters: “De sociale partners hebben een akkoord bereikt om de procedures in de ondernemingen te laten opschorten na de datum waarop de kandidatenlijsten konden worden ingediend, namelijk dag X+35. De procedure zal dan hervat worden na deze zomer, vanaf een nieuwe dag X+36. Deze datum zal bepaald worden in functie van de nieuwe verkiezingsdatum (dag Y).
De NAR stelt voor om de verkiezingen te laten plaatsvinden in de periode die loopt van 16 tot en met 29 november 2020. Concreet betekent dit dat de verkiezingskalender in september 2020 hervat zal worden.”
Mag de werkgever de procedure nu dus stopzetten?
Olivier Wouters: “De procedure wordt nu inderdaad opgeschort. Dat betekent dat alle stappen van de procedurekalender vanaf dag X+36 voorlopig worden uitgesteld tot na de zomer van 2020. Bijgevolg moeten werkgevers niet overgaan tot de aanplakking van de kandidatenlijsten, de samenstelling van de stembureaus, het ‘opkuisen’ van de kiezerslijsten enzovoort.”
Maar als de werkgever nu al geen kandidatenlijsten heeft ontvangen?
Olivier Wouters: “Enkel wanneer de werkgever geen enkele kandidatenlijst (en dit voor geen enkele personeelscategorie) heeft ontvangen, mag hij de huidige verkiezingsprocedure vandaag al stopzetten. De werkgever moet dan wel de vereiste formaliteiten hiervoor vervullen (aanplakking van het bericht inzake de stopzetting en upload op de webapplicatie van de FOD WASO).”
Blijven de huidige personeelsafgevaardigden intussen verder zetelen?
Olivier Wouters: “Ja, dat klopt, de bestaande ondernemingsraad en het preventiecomité blijven verder functioneren tot de nieuw verkozen organen geïnstalleerd zijn. Dit is volgens de verkiezingskalender dan ten laatste op de nieuwe dag Y+45, dus ergens tegen eind december 2020 of zelfs begin januari 2021. De personeelsafgevaardigden blijven tot die datum uiteraard ook hun bescherming genieten.”
Wordt de occulte periode nu ‘verlengd’ door de opschorting van de sociale verkiezingsprocedure?
Olivier Wouters: “Neen, de sociale partners hebben afgesproken dat de occulte periode niet wordt verlengd. Ze nam een einde op de initieel voorziene dag X+35, de laatste datum waarop de kandidatenlijsten moesten worden ingediend. Maar er loopt een nieuwe occulte periode vanaf de nieuwe dag X (die valt in de tweede helft van augustus 2020) tot en met de nieuwe dag X+76. Dit heeft te maken met het feit dat de kandidaten die op de lijst van dag X+35 voorkomen in sommige gevallen nog vervangen kunnen worden tegen dag X+76. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een kandidaat zijn kandidatuur intrekt, of omdat hij of zij het bedrijf verlaat.”