Ontsnapt België aan golf ontslagen in IT-sector?

De afgelopen maanden stond de berichtgeving bol van grote ontslagrondes bij techbedrijven in de Verenigde Staten. Rekruteringsbedrijf Michael Page ging na of de golf van ontslagen in de IT sector ook voelbaar zal zijn op de Belgische arbeidsmarkt. Volgens hen zorgt de specifieke Belgische context ervoor dat dit fenomeen niet naar ons land zal overwaaien. De sterke aanwezigheid van biotech en farmaceutische bedrijven in België heeft een sterke impact op de rekrutering van technologie- en IT-profielen. Voor beide industrieën is technologie onmisbaar om onderzoek en innovatie te ondersteunen en te stimuleren. Toch is de invloed van de opkomst van AI ook hier op de arbeidsmarkt voelbaar, zij het vooral voor een aantal specifieke jobs.

Grote ontslagrondes in de techsector

De tech- en IT-sector leek lange tijd immuun voor economische veranderingen, maar in 2022 startte een golf van ontslagen die zich ook in 2023 doortrekt. Grote ontslagrondes, waarbij duizenden jobs verloren gingen, vonden vooral plaats bij de grote techbedrijven in de Verenigde Staten. Volgens experts van Michael Page is er geen eenduidige oorzaak voor deze ontslagen.

“De oorzaken zijn veelvuldig: van herstructureringen in een bedrijf, tot financiële uitdagingen of de opkomst van meer en meer automatisering en AI-technologie.” Aldus Gregory Renardy, Managing Director bij Michael Page. Ondanks de ontslagen in de VS, zien ze bij het rekruteringsbedrijf niettemin groei in de Belgische technologiesector. Gregory Renardy geeft aan dat er in België op dit moment een groot job aanbod in de sector is. “Het aantal jobs is ongeveer hetzelfde gebleven, maar we zien wel verschuivingen tussen sectoren. Terwijl er tijdens de pandemie veel werd ingezet op social media en online shoppen zien we nu een verdere digitale transformatie van industrieën zoals de gezondheidszorg, de retail- en de financiële sector.”

Waarom zien we op de Belgische markt andere trends?

De Belgische context is heel specifiek. Zo is er in België een sterke aanwezigheid van biotechnische en farmaceutische bedrijven. Naast internationale bedrijven met een hoofdkwartier in België zijn er ook heel wat Belgische farmaceutische bedrijven zoals UCB, Janssen Pharmaceutica en GSK. Bovendien kent België een sterke biotech sector met veel startups en spin-off bedrijven van academische onderzoeksinstituten. Daarnaast zijn er heel wat klinische onderzoeksorganisaties en bedrijven gespecialiseerd in medische instrumenten gevestigd in ons land. Die sterke aanwezigheid van biotech en farmaceutische bedrijven in België versterkt de vraag naar IT- en technologieprofielen om onderzoek te ondersteunen en om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren.

Daardoor is er in België een grote vraag naar deze professionals met gespecialiseerde kennis en ervaring in gebieden als bio-informatica, data science en software development. In die domeinen is er een grote vraag naar IT-profielen met specifieke kennis en vaardigheden. Daarom zal de IT-markt in België net competitiever zijn in die gebieden. De sterke aanwezigheid van biotech en farmaceutische bedrijven heeft nog een andere troef voor België: ze kan bovendien leiden tot meer samenwerking tussen IT- en life science-professionals omdat technologie steeds belangrijker wordt binnen biotech en farmaceutisch onderzoek.

Niettemin is er ook hier invloed van AI

Ondertussen laat ook de doorbraak van AI zich voelen op de Belgische markt. Sommige jobs kunnen door AI overgenomen worden, al zien de experts van Michael Page dat daarnaast ook nieuwe jobmogelijkheden ontstaan. “We merken in de Belgische IT-markt dat er minder vraag is naar rollen waarbij de toegevoegde waarde eerder laag is en het werk geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld data-ingave en routine codering. Maar tegelijkertijd neemt de vraag toe voor functies gerelateerd aan AI. Denk maar aan machine learning en opkomende zaken als blockchain en internet of things.” Aldus Gregory Renardy. De gulden regel voor kandidaten is om up to date te blijven met IT-trends en technologieën, te blijven werken aan skills en te netwerken met andere professionals.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER