o2o Bicycle Leasing pleit voor toegankelijke fietsleasing

o2o Bicycle Leasing pleit samen met gemeente Londerzeel voor meer toegankelijke fietsleasing voor mensen met beperkte mobiliteit. Dat gebeurt naar aanleiding van de omslachtigheid van de procedure die medewerker Mick Kiekens van de gemeente Londerzeel moet doorlopen om een aankoppelwiel voor zijn rolstoel te leasen.

Eind 2023 startte gemeente Londerzeel fietsleasing op met partner o2o Bicycle Leasing. Ondertussen fietsen 59 personeelsleden zorgeloos rond met hun leasefiets. Voor eentje, Mick Kiekens, is de ervaring minder zorgeloos. “Mick wilde via ons een elektrisch aankoppelwiel leasen voor zijn rolstoel, maar er heerst onduidelijkheid of zo’n wiel onder het fiscaal voordeel van fietsleasing valt”, verklaart Ludo Delmelle van o2o Bicycle Leasing.

Via fietsleasing kunnen werknemers namelijk genieten van tot 40% fiscaal voordeel op een fiets ten opzichte van een privéaankoop. Dat een fiets leasen niet voor alle werknemers even eenvoudig is, vindt het bedrijf betreurenswaardig.

Een kafkaiaanse situatie

De onduidelijkheid over de fiscaliteit van het aankoppelwiel sleept al maanden aan. “Vanuit ons streven naar toegankelijkheid van fietsleasing voor iedereen, begonnen we in februari 2023 met een onderzoek naar de mogelijkheden om een aankoppelwiel voor een rolstoel te leasen”, vertelt Caroline Van Even, CCO bij o2o Bicycle Leasing.

Wat de fiscus als ‘fiets’ definieert, is momenteel gebaseerd op een volledig mobiele bestuurder. Daar zit een tekortkoming in naar inclusiviteit toe, waardoor het onzeker is of een rolstoel met een elektrisch aankoppelwiel gezien wordt als fiets en dus in aanmerking komt voor het fiscaal voordeel van fietsleasing.

“Nochtans is het functioneren van zo’n wiel voor rolstoelgebruikers gelijkaardig aan wat een elektrische fiets of speed pedelec doet: het geeft extra vrijheid en meer comfort om langere afstanden af te leggen”, aldus Veerle Pas, schepen voor Personeel bij de gemeente Londerzeel. De lichamelijke inspanning die een rolstoelgebruiker moet leveren met zo’n elektrisch wiel, is namelijk een pak lager.
Het onderzoek leidde uiteindelijk tot een kafkaiaanse situatie waarbij o2o Bicycle Leasing van het kastje naar de muur werd gestuurd. Niemand blijkt te weten wat het wettelijk kader rond het leasen van een elektrisch aankoppelwiel precies is. “Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder. Het feit dat Mick en andere rolstoelgebruikers zo’n lange procedure moeten doorlopen om een aankoppelwiel te leasen, is bijzonder jammer”, aldus Ludo Delmelle.

Een oplossing in zicht?

Gemeente Londerzeel bleef ondertussen niet bij de pakken zitten. “Wij willen als gemeente een inclusieve werkgever zijn en hebben dus een verantwoordelijkheidsverklaring ondertekend waarmee we het fiscaal risico van onze fietsleasepartner o2o overnemen”, verklaart schepen Pas.

Mick Kiekens is erg blij dat hij daarover groen licht kreeg van de personeelsdienst. “Het is fijn dat mijn werkgever mensen met een beperking dezelfde kansen geeft. Ik kijk ernaar uit om binnenkort naar het werk te kunnen fietsen en te genieten van lange tochten.”
Om ervoor te zorgen dat niemand een fiscaal risico moet nemen, kijkt o2o Bicycle Leasing na maandenlang onderzoek, rondmailen en bellen nu in de richting van een ruling na advies van de federale overheid. Daarbij gaat de FOD Financiën na hoe men de belastingwetten toepast op een unieke situatie die op fiscaal vlak nog niet voorkwam.

“We willen mobiliteit meer duurzaam, toegankelijk en betaalbaar maken voor álle werknemers. Dat het voor sommige werknemers niet soepel en zorgeloos verloopt, is voor ons een doorn in het oog. Daarom willen we het voortouw nemen in het aanvragen van een ruling. Zo is er ook meteen een duidelijk fiscaal kader naar de toekomst toe”, legt Caroline Van Even van o2o Bicycle Leasing uit.

“Onze collega Mick is vast niet de enige werknemer in deze situatie. Een aankoppelwiel is net als een elektrische fiets, een bakfiets of een speed pedelec een dure aankoop die via een leaseprogramma haalbaar wordt. Dat moet voor iedereen kunnen”, vertelt burgemeester Conny Moons. “We namen dus het voortouw en schreven hierover de InclusieAmbassade aan. We kijken uit naar hun reactie”, aldus Conny Moons.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER