Nieuwe spelregels voor (corona)overmacht vs. economische werkloosheid vanaf 1 september

14,64% van de Belgische werknemers uit de private sector was in juni nog één of meerdere dagen tijdelijk werkloos. Dat is bijna een halvering vergeleken met mei, toen het nog 26,97% was. De piek van tijdelijke werkloosheid lag in april, met 34% getroffen werknemers. Over de volledige periode maart-juni hebben uiteindelijk 37,52% werknemers tijdelijke werkloosheid gekend. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf ACERTA.

Nele Mertens, juriste bij het Kenniscentrum van Acerta: “De piek in tijdelijke werkloosheid is duidelijk voorbij. Maar: bij 1% van de bedrijven gaat het wel nog om volledige tijdelijke werkloosheid, blijkt uit onze cijfers van ons coronadashboard van de 1e week van juli. In volle lockdown was dat 12%. De verwachting is dat ook de komende maanden steeds minder werknemers tijdelijke werkloosheid zullen kennen. Ondertussen zitten we immers volop in de vakantiemaanden – vastgelegde vakantie primeert over eventuele werkloosheid. En na de zomer, in september, zullen er voor werkloosheid door overmacht nieuwe spelregels gelden.”

Nieuwe spelregels voor (corona)overmacht vs. economische werkloosheid vanaf 1 september

Vanaf 1 september zal tijdelijke werkloosheid door (corona)overmacht niet meer zo toegankelijk zijn als dat de voorbije maanden het geval was. De verwachting is dat de mate van tijdelijke werkloosheid door overmacht van de voorbije maanden een criterium zal zijn voor overmacht na 1 september, voor wie er wel of niet nog een beroep op zal kunnen doen.

Nele Mertens: “Uiteraard bestaat ook altijd nog de “gewone” economische werkloosheid. Voor een eventuele overstap van overmacht naar economische werkloosheid zal er een overgangsregeling zijn. Hopelijk komt er voldoende snel volledige duidelijkheid over de precieze spelregels.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER