Nieuwe opleiding HR Management zet volop in op inclusieve arbeidsmarkt

In september ’23 kunnen de eerste studenten starten aan de gloednieuwe opleiding Human Resources Management aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG). De hogeschool kreeg groen licht van de Vlaamse regering om te starten met deze nieuwe bacheloropleiding.

KdG komt hiermee tegemoet aan een hoge nood op de arbeidsmarkt. “Er is veel vraag naar dit profiel”, vertelt Anneleen Andries, opleidingshoofd. “Er zijn nog nooit zo veel vacatures in HR Management geweest. Ook onze bevraging van het werkveld toont een sterke vraag naar breed opgeleide HR-professionals.”

De opleiding stoomt hen klaar voor de uitbouw van een meer divers en duurzaam HR-beleid. Anneleen Andries: “Divers-sensitief handelen behoort tot het DNA van deze opleiding. In alle dimensies neemt de diversiteit op de arbeidsmarkt toe: cultuur, gender, religie, mensen met een beperking … HR-professionals zijn nodig om organisaties te ondersteunen bij het uitwerken van een cultuur-sensitief personeelsbeleid dat met deze maatschappelijke uitdaging rekening houdt. We geven studenten voldoende bagage mee om als toekomstige HR-professional mee te bouwen aan een inclusieve werkplek.”

Er is al veel belangstelling voor de bachelor HR Management bij studiekiezers. “We merken dat de opleiding hen aanspreekt omdat er veel verschillende disciplines in samenkomen: sociologie en economie, generieke basis van mens en maatschappij en meer bedrijfsgerichte competenties”, stelt het opleidingshoofd.

Deze bachelor zet in op allround HR-professionals: “De studenten krijgen een brede basis zonder afstudeerrichtingen, maar kunnen steeds meer eigen accenten leggen. We focussen op mens én organisatie én maatschappij en we leren zoveel mogelijk praktijkgericht en met authentieke cases van bedrijven. Centraal staat: meebouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen zijn draai vindt.”

Via de ontwikkeling van kennis en vaardigheden vanuit vier HR-expertiseclusters, twee praktijkgerichte stages, intense samenwerking met het werkveld en internationale ervaringen is de toekomstige HR-professional klaar voor een brede inzetbaarheid in HR.

Na 3 jaar in een standaardtraject kunnen afgestudeerden aan de slag in het hart van om het even welke onderneming of een HR-biotoop zoals een sociaal secretariaat of een uitzendbureau. HR Management komt ook tegemoet aan het tekort aan ‘Payroll advisors’: “Een beroep dat al jaren op de lijst van knelpuntberoepen van VDAB staat”, aldus het opleidingshoofd.

KdG kreeg een positief kwaliteitsrapport van de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie organisatie). “De opleiding heeft een goed doordacht curriculum ontwikkeld en vormt een meerwaarde voor het werkveld, met aandacht voor hard en soft skills, talen, digitalisering, zelfkritische en onderzoekende houding en ondernemerschap. Ook de focus op diversiteit en inclusie is een toekomstgerichte keuze”, stelt de commissie.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER