Nieuwe held of oude klaagzang?

Het HR departement leiden is geen klus voor tere zieltjes of angsthazen. Dat poneerde Danielle Kirgan, CHRO bij de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s (90.000 medewerkers) tijdens de HR Technology Conference in Las Vegas. Die uitspraak kunnen we moeilijk negeren nu we een speciale editie wijden aan de evoluties, eisen en noden van het HR metier. Dat doen we vanuit het boek dat dit tijdschrift annex community voorafging, #ZigZagHR – Waarom de beste HR geen HR meer is, geschreven door twee andere straffe madammen in de HR arena, Lesley Arens en Lisbeth Claus.

Het wordt nog vermeteler, op het roekeloze af, want we stellen expliciet de vraag of het boek, verschenen in oktober 2018, de stormen doorstaan heeft. En onweer kwam er: de mokerende coronapandemie, voorthollende technologie en nu economisch noodweer als gevolg van op hol gelagen (energie)kosten, een oorlog niet ver van de deur en politici die en masse het antwoord schuldig blijven…

Er zit nog méér branie in dit nummer: we vroegen niet alleen de auteurs om een beknopte update van hun boek, we trokken ook diverse HR toppers aan de mouw om hun visie te geven. Sommigen houden het boek tegen het licht, anderen zoomen in op de HR skillset en nog anderen tekenen een gps uit, zodat HR professionals weten waar ze de mosterd kunnen halen om écht mee te zijn.

Een verjaardagsnummer voor het boek én tijdschrift, dat drie kaarsjes uitblaast. En al hebben we de vertrouwde rubrieken dan een beetje dooreen gehusseld, de mix van onderzoek, visie en praktijk blijft ongetwijfeld ook nu herkenbaar.

We zien ook een HR dat vaak zelfverzekerder uit de coronacrisis kwam. Plots wees iedereen naar HR. Wie zou alle perikelen van veiligheid, remote werken en verbinding-ondanks-alles oplossen? Juist, HR, de nieuwe held.

Het beruchte Calimero-syndroom smolt weg. Tot… vandaag? Een kersverse studie van het Britse softwarebedrijf Personio wijst aan dat 55% van de HR departementen hun budgetten al beknot zagen worden of dat weldra verwachten, een gevolg van de rijzende kosten.

Het budget van HR wordt drastischer ingeperkt dan dat van andere afdelingen. 56% voegt eraan toe dat de organisatie de HR functie niet waardevol genoeg inschat. Anderzijds lijken HR teams ook niet voldoende voorbereid op een mogelijke recessie: amper 24% van de 500 gecontacteerde HR managers vinden dat ze hun business echt kunnen bijstaan om veerkrachtig te blijven in harde tijden.

Daar gaat ze, de euforie… Jammert Calimero weer volop? En mógen wij dat wel opmerken? Jazeker, een vaktijdschrift mag zich niet onderwerpen aan het dictaat van het optimisme, het moet kritisch blijven, informeren, ontdekken en verbinden. Laten we dat blijven doen, met en zonder Calimero in de catacomben. Danielle Kirgan roept HR alvast op om leiderschap te tonen: “Stroop de mouwen op, coach en kom op voor je zaak. Nee, dat is niet voor doetjes.”

Luc De Decker
Hoofdredacteur #ZigZagHR

ZZ ZigZagHR 30 COVER 01 jpeg

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER