Next Generation Outplacement

Loopbanen en werkwijzen veranderen vandaag de dag in een tempo dat we nog nooit eerder hebben gezien. Het beheer van loopbaantransities en professionele mobiliteit daarentegen is in het afgelopen decennium niet op dezelfde snelheid geëvolueerd.

Als reactie hierop heeft Right Management zijn outplacementdiensten vernieuwd om duurzame oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd op de arbeidsmarkt. Deze uitdagingen omvatten onder andere een langer arbeidsleven, tekorten aan talent en de inzetbaarheid van werknemers. De drijvende kracht achter deze vernieuwing is de wereldwijde lancering van hun nieuwe PowerSuite™ Next-platform.

“Outplacement was aan vernieuwing toe door gelijke tred te houden met de eisen van de huidige digitale, hybride en geïndividualiseerde wereld van werk”, legt Geert Volders, directeur van Right Management, uit.

“Met de lancering van ons nieuwe 24/7 digitale PowerSuite™Next platform bieden we kandidaten een innovatieve ervaring aan die hen in staat stelt om hun loopbaantransitie op een meer flexibele en individuele manier aan te vatten. Dit realiseren we door de expertise van onze career coaches te combineren met de mogelijkheden die datamanagement, digitalisering en artificiële intelligentie bieden.”

In de praktijk beschikken kandidaten die een outplacementprogramma volgen over een individuele ondersteuning via het nieuwe platform. Het platform biedt krachtige tools aan voor carrière transities, waaronder zelfbeoordelingen voor loopbaaninteresses en verschillende andere content om nieuwe carrièrepaden te ontdekken. Daarnaast voorziet PowerSuite™ Next ook een zeer breed aanbod van meer dan 7.500 online cursussen. Dit met als doel om kandidaten bij te staan in hun ambities om zichzelf te bijscholen of omscholen. Bovendien genieten kandidaten van de nodige flexibiliteit om hun carrière transitie op een zeer dynamische manier te beheren, waarbij ze kunnen rekenen op het advies van hun persoonlijke career coach tijdens individuele of collectieve gesprekken. “Zelfs al zit de vernieuwing in het integreren van alle voordelen die digitalisering biedt, dit vermindert geenszins de rol van coaching door onze experts, die volgens internationale studies voor 95% bijdragen aan het succes van een carrièremove.” voegt Geert Volders toe.

Right Management’s platform wil kandidaten aanmoedigen om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Zoals de recent gepresenteerde ManpowerGroup-studie ‘The New Human Age’ aangaf, is het gebruik van nieuwe technologieën cruciaal voor de ontwikkeling in de toekomstige werkwereld.

In de loop der jaren heeft outplacement een aanzienlijke evolutie doorgemaakt en is het nu een integraal onderdeel van de hedendaagse arbeidsmarkt en human resources management geworden. Volgens de recentste gegevens van Federgon maakten in 2022 maar liefst 10.683 mensen gebruik van outplacementdiensten, waarvan 82% na individueel ontslag en 18% na collectief ontslag. In 2023 steeg het gebruik van outplacement zelfs met 50% in de eerste helft van het jaar, voornamelijk als gevolg van de veranderende economische omstandigheden.

“Na intensievere wervingsactiviteiten in de afgelopen twee jaar zijn veel bedrijven aan het reorganiseren. Outplacement speelt een sleutelrol in de ondersteuning van werknemers die moeten afvloeien, maar ook in het helpen van bedrijven om risico’s te beheren en hun employer brand te beschermen”, legt Geert Volders uit.

Volgens Right Management heeft outplacement in België nog steeds te kampen met een negatieve perceptie. Hoewel de wettelijke regeling goed is, wordt het vaak nog beschouwd als een verplichting. Veel kandidaten die aan dit traject beginnen, begrijpen aanvankelijk niet volledig wat het inhoudt en welke voordelen het biedt. “Ik ben ervan overtuigd dat ontslag als een kans kan worden gezien. Met persoonlijke begeleiding kunnen kandidaten deze verandering met meer vertrouwen tegemoet treden en kunnen ze succesvollere stappen in hun loopbaan zetten,” concludeert Geert Volders.

TIP: Bekijk ook zeker de podcast met Geert Volders over Next Generation Outplacement

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER