Muziek luisteren is niet alleen een hit tijdens het sporten of onderweg in de auto of op het openbaar vervoer, maar ook op het werk. Op veel werkvloeren wordt namelijk muziek geluisterd tijdens de werkdag. Dat zorgt niet alleen voor productievere en creatievere werknemers die meer plezier beleven in hun job, maar ook voor een betere sfeer onder de collega’s. Dat is werkgevers niet ontgaan, met de meerderheid die muziek op de werkvloer toelaat. Toch is niet iedereen fan en zorgen hoofdtelefoons of meezingen voor een valse noot tussen collega’s.
Naar aanleiding van Internationale Dag van de Muziek op 1 oktober peilde HR-dienstverlener Tempo-Team in welke mate er in de Belgische bedrijven muziek wordt geluisterd en hoe dat het werk beïnvloedt.
Wat blijkt?
6 op 10 van de werknemers luisteren muziek terwijl ze aan het werk zijn. 1 op 10 maakt zelfs een eigen afspeellijst voor op het werk of doet dat met zijn/haar collega’s. Studio Brussel (17%) is de populairste radiozender op de werkvloer en verslaat daarmee nipt Q-Music (16%) en MNM (13%), die de top drie vervolledigen. Radio 2 (6%) en Klara (2%) worden het minst beluisterd op het werk.
Muziek op de werkvloer komt trouwens vaker voor in Nederlandstalige bedrijven: 63% van de Nederlandstalige werknemers zegt muziek te luisteren op het werk tegenover 51% van hun Franstalige collega’s.
Om anderen niet te storen, gebruikt een vijfde van de werknemers oortjes of een hoofdtelefoon om muziek te luisteren. Een kwart van hun collega’s juicht dat toe, terwijl 38% ze daarentegen asociaal vinden. 4 op 10 werknemers geven ook toe al eens mee te zingen met de muziek op het werk. De zangkunsten van hun collega’s wordt duidelijk minder gesmaakt met een kleine helft van de bevraagden die het ergerlijk vinden wanneer hun collega’s meezingen.
Stuwmotor die doet werken
De enquête toont verder aan dat muziek de prestaties van werknemers sterk bevordert. Zo zegt de helft dat ze met muziek productiever werken. Evenveel respondenten geven aan dat muziek hun creativiteit stimuleert. Daarnaast vergroot muziek het werkplezier volgens 6 op 10 werknemers. 4 op 10 vinden, tot slot, dat het ook het samenhorigheidsgevoel onder de collega’s versterkt. Muziek werkt echter niet voor iedereen: een vijfde van de werknemers vindt het afleidend.
Ook werkgevers zien de positieve effecten van muziek op het werk. Driekwart laat zijn medewerkers daarom ook toe om tijdens de werkuren muziek te luisteren. De helft wil wel dat ze dat doen met oortjes of een hoofdtelefoon om andere medewerkers niet te storen.
Muziek en werk zijn niet alleen muzikaal een goed huwelijk met de talloze hits die er de voorbije decennia over gemaakt zijn, maar ook op de werkvloer zelf. Toch kan het een bron van ergernis zijn omdat een deel van de werknemers muziek op het werk storend vindt of zich niet kunnen vinden in de muzieksmaak van hun collega’s. Oortjes, hoofdtelefoons die het geluid tegenhouden of stille ruimtes voor werknemers die nood hebben aan stilte zijn daar zeker goede oplossingen voor, maar ook goede onderlinge afspraken kunnen helpen en zijn vaak socialer. Werknemers kunnen afspreken zich alleen af te zonderen voor bepaalde taken zodat er voldoende tijd is voor sociaal contact met collega’s of aangeven op welke manier ze gecontacteerd willen worden wanneer ze oortjes in hebben.” besluit Ann Verleye, Director Operations bij Tempo-Team.
*Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team. De maximale foutmarge van het onderzoek is 2,94%. De steekproef is representatief op taal, leeftijd, geslacht en diploma. Het onderzoek werd gevoerd in juli 2020.