Sinds de invoering van een tijdelijke maatregel begin maart, bevinden loopbaancentra in Vlaanderen zich in zwaar weer. Minister Zuhal Demir besliste om het aantal beschikbare loopbaancheques te beperken tot 1000 per maand. Deze zijn zo gegeerd dat ze steevast binnen zes minuten “uitverkocht” zijn. De gevolgen voor de sector én de burger zijn niet te onderschatten. Loopbaancentra uit het hele land slaan nu de handen ineen om het belang van loopbaanbegeleiding onder de aandacht te brengen.
De omzet van veel centra daalde tot 25% van het normale niveau, terwijl de vaste kosten bleven doorlopen. Zaakvoerders zien zich genoodzaakt hun eigen loon stop te zetten. Heel wat professionele loopbaanbegeleiders blijven momenteel zonder inkomsten achter. Ondertussen staan duizenden burgers in de kou: mensen die nood hebben aan professionele begeleiding in hun loopbaan, vaak op cruciale sleutelmomenten in hun leven.
Loopbaancoaching is geen luxeproduct. Het is een essentieel instrument voor persoonlijke groei, duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van burn-out. Het helpt jonge leiders navigeren in complexe organisaties, ondersteunt ouders in de zoektocht naar balans, begeleidt mensen in kwetsbare situaties richting werk, en biedt perspectief aan wie zich niet meer thuis voelt in de snel veranderende arbeidsmarkt.
Een verenigde stem
De zaakvoerders van de meeste erkende loopbaancentra hebben zich intussen verenigd in een online platform. Via een gedeelde Whatsappgroep zoeken ze actief naar manieren om elkaar te ondersteunen, informatie uit te wisselen en een gezamenlijke stem te laten horen. Hoewel de sector in het ongewisse blijft over een definitieve hervorming van het systeem, is één zaak duidelijk: we kunnen niet stil blijven. Daarom lanceren de centra een gezamenlijke campagne via sociale media, onder de hashtags:
- loopbaancoachingiseenvak
- loopbaancoachingisbroodnodig
- behoudloopbaancheques
Via getuigenissen, verhalen en concrete voorbeelden brengen de coaches hun impact in beeld. Niet met cijfers of rapporten, maar met échte verhalen over mensen die dankzij loopbaanbegeleiding opnieuw ademruimte vonden, die een burn-out konden vermijden, of net de moed vonden om een andere richting uit te gaan. Dit is het bericht dat ik zelf deelde.
Oproep aan de overheid: hervorm mét inzicht
De sector hoopt met deze collectieve actie de aandacht van de beleidsmakers te trekken. “We vragen geen mirakels,” klinkt het, “maar wel een snelle hervorming die recht doet aan het belang van deze dienstverlening voor het welzijn van mensen én de weerbaarheid van onze arbeidsmarkt.”
Loopbaancoaching is veel meer dan praten over werk. Het is investeren in menselijk kapitaal, in motivatie, veerkracht en toekomstgericht denken. Het is een rimpeleffect dat doorwerkt in gezinnen, teams, organisaties en de hele maatschappij.
Geschreven door Petra Peltenburg, zaakvoerder Dialogisch Coaching & Ontwikkeling