Loonfiche gaat (dankzij Corona) maaltijdcheque achterna

53% van de bedrijven stuurt loonbrieven digitaal naar hun werknemers. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vóór de coronacrisis, toen amper 22% de loonfiches digitaal opstuurde. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf ACERTA bij meer dan 40.000 ondernemingen. Volgens Acerta gaat de loonfiche binnenkort de maaltijdcheque achterna. Die wordt momenteel enkel nog digitaal toegekend.

De coronacrisis heeft digitaal aankopen, betalen en uitwisselen van zaken in een stroomversnelling gebracht. Ook de loonbrief krijgen werknemers sinds de coronacrisis steeds vaker digitaal toegestuurd.

Vandaag werkt meer dan de helft van de werkgevers (53%) met een online platform om de loonfiches aan de medewerkers aan te bieden. Bij 44,6% leidt dat tot een gedeeltelijk digitale loonadministratie – zij krijgen ook nog soms individuele vragen om de fiche op papier te bezorgen – en bij 8,66% van de werkgevers ontvangen ondertussen alle medewerkers hun loonbrief digitaal.

De opmars van de digitale loonbrief sinds corona is opmerkelijk: in 2019 stuurde amper 22% van de bedrijven de loonfiches digitaal op, in 2018 zelfs amper 8,6%.

Liesbet Coninx, Managing Director van Acerta: “Er zijn veel argumenten die de toename van elektronische loonfiches verklaren; ze zijn handig, overzichtelijk, tijdbesparend, administratief eenvoudig en milieuvriendelijk. Kijk naar de maaltijdcheques: werknemers krijgen hun maaltijdcheques sinds 1 januari 2016 niet meer op papier en die verandering is prima verlopen. Het is een logische stap dat ook de loonbrief binnenkort volledig digitaal zal gaan. Via Doccle bijvoorbeeld kan dat heel eenvoudig. Meer nog, dankzij onze smartphone krijgen ook medewerkers die geen kantoor job hebben de mogelijkheid om digitaal hun loonfiche te consulteren via mobiele applicaties.”


Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De analyse werd afgenomen in april 2021. En het betreft de volgende documenten: de loonbon, de belastingfiche (fiche 281) en de individuele rekening op het online platform van Doccle.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER