Leiderschap van de toekomst

Organisaties groeien als de mensen die er deel van uitmaken groeien. Maar mensen zullen pas groeien als ze ‘op de juiste plek’ zitten. Bij Fenix Consulting helpen ze organisaties om deze plek te ontdekken en bieden ze inzicht in talent, inzetbaarheid en ontwikkelpotentieel van medewerkers. Met innovatieve en valide e-tools brengen ze mensen en data bij elkaar. Talent Intelligence noemen ze dat. Anders gezegd: mensen laten schitteren, teams doen excelleren en op die manier organisaties succesvoller maken voor vandaag en voor de toekomst. In een 3-delige podcastreeks maken we dat concreet.

En in de derde aflevering zetten we samen met Vanessa Bolsens, die recent de fakkel overnam van Karen Breugelmans als CEO Fenix Consulting, de kers op de taart in een gesprek over leiderschap van de toekomst.

Leiderschap: 12 mio resultaten op minder dan 1 seconde en zelfs meer dan 4 miljard resultaten als je de zoekterm in het Engels ingeeft op google. Leiderschap is hot en leiderschapsontwikkeling des te meer. Maar wat vroeger werkte, werkt vandaag niet meer.

“In een complexe wereld is een kritische ingesteldheid belangrijker dan het hebben van de juiste competenties, zeker voor leiders”, zegt ze. “Dat uit zich in nieuwsgierigheid en metacognitie (het denken over het eigen denken of het weten van het eigen weten). Kennis is niet langer macht maar wel hoe we met die kennis omgaan en kritisch denken.”

De basisprincipes van leiderschap zijn volgens Vanessa niet veel veranderd, maar wel hoe we ze invullen. Zo is diversiteit belangrijker geworden: het besef van verschillen in teams en hoe je als leidinggevende die verschillen benut om tot betere resultaten te komen. Ook het holistisch denken en omgaan met complexiteit zijn belangrijker geworden.

Ook de opkomst van AI heeft een impact op hoe mensen werken. Als leidinggevende is het belangrijk, zo zegt Vanessa, om die verandering te omarmen en medewerkers te begeleiden bij wat dit voor hen en hun job betekent.

Om anderen te kunnen leiden, moet je natuurlijk in de eerste plaats jezelf kunnen leiden, jezelf kennen en jezelf als leider in vraag kunnen (en willen) stellen. “Zelfleiderschap begint bij zelfbewustzijn, maar we maken daar te weinig tijd voor. Sta voldoende stil, creëer een cultuur van openheid en acceptatie, bevraag mensen uit je omgeving hoe zij naar jou kijken en ga vervolgens aan de slag met die feedback.”

De verjonging is ingezet op onze arbeidsmarkt en daarmee ook verjonging in leidinggevende rollen. “Trajecten en coaching voor jonge leidinggevenden verschillen niet noodzakelijk van oudere collega’s”, merkt Vanessa op, “maar we merken wel dat ze de voorkeur geven aan peer-to-peer activiteiten en interactie”.

Hoe zet ze als CEO bij Fenix Consulting eigenlijk in op leiderschapsontwikkeling van haar eigen team en van zichzelf?

Elke maand doet Vanessa een zelfevaluatie, ze heeft een geweldig team dat haar inspireert, ze heeft een ondernemersnetwerk dat haar een spiegel voorhoudt en ze heeft al jaren een coach die ze maandelijks ontmoet. Met het team trekken ze zich drie keer per jaar terug om in cocreatie na te denken over de toekomst van Fenix en we voorzien bijvoorbeeld opleidingen rond ChatGPT.


Iedereen wil natuurlijk impactvolle leiders. En impactvol zijn start met een visie op de toekomst, zelfkritisch zijn, zich kwetsbaar opstellen, vernieuwers, omarmen van creativiteit en empathie.

🎧Beluister hier de volledige podcast

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER