Leiderschap: Blijf niet boven de Grand Canyon hangen

In Making Your Way, het boek dat Professor Katleen De Stobbeleir (Vlerick Business School en KU Leuven), schreef met Marion Debruyne verwijst ze naar de impact die haar mentor Sue Ashford had op haar ontwikkeling. Tijd dus, zo dacht Luc De Decker, om met deze Amerikaanse professor, die kersvers onderzoek en advies heeft rond leiderschap, in dialoog te gaan. We Zoomden met de hoogleraar aan de Ross School of Business (University of Michigan).

Wil je een goede, efficiënte, inspirerende, sterke en eigentijdse leider worden? Blijf dan niet boven de Grand Canyon hangen, zegt ze.

In onze februari editie krijg je 4 adviezen van professor Ashford. In dit artikel verklappen we er alvast eentje…

Don’t settle, leg je niet neer bij de status quo, blijf groeien

Een hoogleraar die de troeblerende cultfilm Thelma & Louise aangrijpt om aan te wijzen hoe je ook mooi kan scoren met een academische studie? Hoe zorg je ervoor dat zo’n studie niet de zoveelste paper voor het imaginaire schap wordt, maar indruk maakt en zelfs verspreid geraakt in de maatschappij? In de Hollywood-kaskraker doorbreken twee vrouwen de sleur van hun troosteloze relatie en hun uitzichtloze leven met een even onverhoedse als onbestemde roadtrip in een oude Ford Thunderbird cabrio.

Spoiler alert: dat bevrijdende initiatief loopt faliekant af, maar daar is het professor Sue Ashford niet om te doen. In haar inmiddels befaamde paper voor de Academy of Management zoomt ze zelfs niet eens in op het desoriënterende verhaal, maar alleen op het maken van de film. Al hangt een en ander ook een beetje samen (tenzij de tragische afloop dan): de baseline van zowel de personages als de productie luidde: “You get what you settle for.”

De twee protagonisten breken uit hun desolate situatie en vinden (even toch) vrijheid en verbinding. Hun sudderend leventje ontvonkt tot een steekvlam. En wat heeft dat te maken met de making of? Door nooit tevreden achterover te leunen, door geen vrede te nemen met het kabbelende allooi, door steevast alles te willen verbeteren, nog een beter uitgewerkt script, nog betere acteurs, nog betere cameravoering, nog betere muziek, nog betere montage, steeds weer beter, zo groeide de filmproductie uit tot een overrompelend succes.

De conclusie van Sue Ashford: “Don’t settle. Als je iets wil bereiken, neem dan nooit genoegen met wat je al bereikt hebt, maar ga voor béter, steeds beter. Of het nu om een methode, een verhaal, een concept, een ambacht, een job, een carrière of zelfs om je leven gaat: leg je niet neer bij de stand van zaken. Vind geen satisfaction bij de status quo. Verleg je ambitie naar méér, hoger, beter. Laat je niet paaien, wees niet zo gauw voldaan. Don’t settle…”

Webp.net compress image 30

“Eigenlijk komt het allemaal neer op: stop nooit met groeien”, lacht ze. “De beste felicitaties die je iemand kan toezwaaien, luidt dan ook: jij stopt nu eens nooit met groeien, je wil altijd dat je uitgroeit tot de beste versie van jezelf. Uiteraard raken we hier ook meteen de essentie van leiderschap: de beste leiders zijn degenen die continu blijven leren, die zich constant blijven verbeteren, die permanent streven naar een betere verhouding met hun medewerkers en juist daardoor de organisatie naar hogere sferen gidsen.”

💡 Haar overige 3 adviezen lees je deze maand in #ZigZagHR!

>> Abonneer hier

ZZ 24 COVER FEB22 COV DEF RGB

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER