“Laten we het kind niet met het badwater weggooien”

Met verbazing namen tal van loopbaanbegeleidingscentra vandaag kennis van het initiatief van Minister Demir om het aantal loopbaancheques dat per maand wordt uitgereikt tijdelijk te bevriezen tot 1000. In de persmededeling hieromtrent wordt verwezen naar een onderzoek van Deloitte waarin zou staan dat “bepaalde loopbaancentra hoge kosten aanrekenen”. De hele sector daarvoor nu een maatregel opleggen, zorgt er echter voor dat het kind met het badwater weggegooid wordt. Daar passen wat kanttekeningen bij volgens Peter Perceval, woordvoerder van The Job Coach

Ten eerste hebben de loopbaancheques de afgelopen 12 jaar hun nut ruimschoots bewezen op het vlak van jobmobiliteit, zoals blijkt uit de cijfers die sectororganisatie FEDERGON daarover rondstuurde in een persmededeling en ook de commentaren van arbeidsmarktspecialist Stijn Baert hierover. In de praktijk kunnen we als marktleider in deze sector dagelijks ervaren wat de impact is van een goed onderbouwd en verifieerbaar loopbaantraject is voor onze klanten (die ons een gemiddelde tevredenheidsscore geven van 9,2/10).

Dat brengt ons meteen bij de tweede kanttekening die we hierbij wensen te maken: het is niet zo dat de loopbaancentra ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Integendeel. De afgelopen jaren en maanden werd duidelijk dat een professionalisering van de loopbaancentra noodzakelijk was, zowel op methodologisch vlak als in het beheer. We hebben dit als marktleider steeds volmondig onderschreven in het belang van de burgers die beroep doen op deze dienst. In dat kader is er een strenge beroepskwalificatie gekomen voor wie nog als jobcoach aan de slag wil gaan en zijn er op dit moment een beperkt aantal opleidingen die erkend zijn om deze kwalificatie uit te reiken.

Daarnaast zijn er regelmatig audits op de dienstverlening en de inhoud van de dossiers door de VDAB (jaarlijks) en tenslotte passeerde inderdaad ook financiële audits van Federgon en de reeds genoemde screening van Deloitte in ons bedrijf.

Binnen ons eigen bedrijf hebben we er bovendien consequent over gewaakt om de middelen die we uit de werking genereerden ook steeds te investeren in de verbetering van de tools die we gebruiken en de optimalisering van onze methodologie onderandere door het ontwerpen van onze eigen matching-tool The Job Matchers. Ook die keuze maakt trouwens deel uit van de financiële doorlichtingen die we ondergingen.

We vinden het dan ook bijzonder jammer dat de Vlaamse Regering, bij monde van Minister Demir, eenzijdig deze maatregel aan de sector oplegt. Overleg met de belangrijkste stakeholders in dit terrein kan er namelijk toe leiden dat de noodzakelijke maatregelen voor de professionalisering van deze belangrijke dienst op een evenwichtige manier wordt uitgevoerd. We vragen de minister dan ook om een open gesprek hierover, in naam van onze meer dan 4000 klanten per jaar.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER