Interprofessionele samenwerking versterken met bordspel

Interprofessioneel samenwerken is cruciaal in de hedendaagse zorgsector. Om dit verder te stimuleren, lanceren het Gouverneur Kinsbergencentrum (GKC) en de Universiteit Antwerpen een baanbrekende tool: het Samen Werkt?!-bordspel.

Interactief leren en samenwerken

Het Samen Werkt?!-bordspel biedt zorgprofessionals en zorgstudenten een interactieve en speelse manier om de essentie van interprofessioneel samenwerken te begrijpen. De theorie achter samenwerking wordt toegankelijk gemaakt door middel van uitdagingen en opdrachten die gericht zijn op de vijf bouwstenen van interprofessionele samenwerking: kennismaken, een zorgplan opstellen, reflectie en evaluatie, ethisch handelen en communicatie. Spelers krijgen concrete tips en testen hun kennis terwijl ze bewust worden van de waarde van samenwerking binnen een zorgorganisatie.

Het belang van interprofessioneel samenwerken

De zorg voor patiënten wordt steeds complexer. Zorgverleners moeten niet alleen met elkaar communiceren, maar ook met mantelzorgers en andere betrokkenen. Goede samenwerking tussen disciplines leidt tot betere zorguitkomsten en een efficiëntere aanpak. Het Samen Werkt?!-bordspel creëert bewustzijn over deze noodzaak en helpt zorgorganisaties om een cultuur van samenwerking te bevorderen.

Een inspirerend startpunt: Ziekenhuis Aan de Stroom (ZAS)

Bijna 200 begeleiders van stagiairs verpleegkunde, vroedkunde en zorgkunde namen op 18, 19 en 20 november deel aan interactieve opleidingsdagen voor mentoren. Deze mentoren, die dagelijks de toekomstige zorgprofessionals begeleiden, zijn een ideaal publiek om de kracht van het Samen Werkt?!-bordspel te ontdekken. We stellen het spel met trots voor aan de zorgsector. Niet toevallig aan mentoren van het ZAS (Ziekenhuis Aan de Stroom), een recente fusie tussen GZA en ZNA ziekenhuizen, die mede daardoor ook sterk inzetten op interprofessioneel en interorganisationeel samenwerken.

Spel als leermiddel

Het bordspel heeft niet alleen een educatieve functie, maar werkt ook verbindend. Door het samen spelen, leren zorgverleners elkaar op een laagdrempelige manier beter kennen en versterken ze hun onderlinge relaties. Dit draagt bij aan een betere werksfeer en een effectievere samenwerking.

Toekomstvisie

Met dit initiatief willen GKC en UAntwerpen een belangrijke stap zetten in het versterken van interprofessionele samenwerking in zorgteams, in zorgorganisaties én tussen organisaties. Het bordspel biedt een krachtig middel om de zorgprofessionals van vandaag en morgen te inspireren en uit te rusten met de (reflectie)vaardigheden die nodig zijn om complexe zorgvraagstukken gezamenlijk aan te pakken

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER