Het aanwerven van internationaal talent is een recept voor succes. Dat blijkt uit een onderzoek naar buitenlands talent in de Engelse voetbalcompetitie de Premier League van HR-bedrijf Deel en voetbalstatisticus Jonny Blain. Blain analyseerde de ploegen in de Premier League van de afgelopen 20 jaar, en zag daarbij een duidelijk verband tussen de successen van een team en de hoeveelheid buitenlandse spelers. Zo bestaat een team in de Britse topcompetitie de laatste 20 jaar gemiddeld voor 65% uit buitenlanders. Volgens Dennis Valkema van Deel moeten bedrijven lessen trekken uit deze studie, en meer inzetten op het aantrekken van wereldwijd talent, op en naast het veld.
De Belgen waren het afgelopen decennium niet weg te denken uit de Engelse topclubs, maar tegenwoordig zijn het vooral De Bruyne, Trossard en Thielemans die nog het mooie weer maken aan de andere kant van het Kanaal. Kevin De Bruyne heeft een week voor het einde de beste papieren om de titel te winnen met Manchester City. Al zat Trossard hem lang op de hielen met Arsenal. Winst dit jaar, maakt van KDB de succesvolste Belg bij Man City op vlak van titels in de Premier League. Hij stoot daarmee clubicoon Vincent Kompany van de nu nog gedeelde eerste plaats.
Internationaal talent scoort
Dat Belgen een belangrijke rol spelen bij hun topclubs in Engeland, hoeft niet te verbazen. Uit het onderzoek van Deel en voetbalstatisticus Jonny Blaine, blijkt dat de meest succesvolle ploegen in de Premier League net draaien op buitenlands talent. Gemiddeld bestaat een ploeg uit de Engelse Premier League voor 65% uit internationale spelers. Maar hoe meer internationaal talent, hoe groter de kans op succes.
Zo bestonden de ploegen van maar liefst 15 van de laatste 20 winnaars uit meer dan 65% aan buitenlanders, en 64.8% van de doelpunten werd gemaakt door iemand van buitenlandse origine. Het hoogste percentage aan buitenlands scorend vermogen in een team kwam trouwens van Manchester City in 2013/14 (94.1%), het jaar dat Boyata en Kompany kampioen werden met de club. Arsenal bezet de tweede plaats met 93.2% voor hun winnende ploeg uit 2004. De titels van Chelsea in 2015 en 2017, met Hazard en Courtois in de basis, bezetten de derde en vierde plaats met respectievelijk 90.4% en 89.4%.
Buitenlands talent scoort dus letterlijk, kan je bijna zeggen. Zo ook in de ‘golden booth’, die de meest scorende spits in een seizoen beloont. Liefst 83% van de winnaars kwam van buiten Engeland. Fransman Thierry Henry is de grote slokop, hij nam de trofee maar liefst 4 keer mee naar huis. De uitzonderingen op de regel? Harry Kane en Jamie Vardy, twee toptalenten uit de UK en vaste basisspelers bij de Engelse nationale ploeg in hun piekperiode.
“Internationaal talent speelde de afgelopen 20 jaar een belangrijke rol in het succes van clubs in de Engelse Premier League”, stelt Jonny Blain. Van het scorend vermogen van Man U’s titel winnende team onder Alex Ferguson, tot de vrijwel onoverwinnelijke ploeg van Arsène Wenger in 2003/2004. Internationale spelers hebben aan de basis gestaan van deze prestaties in wat de meesten beschouwen als de beste competitie ter wereld.”
Divers personeelsbestand leidt tot grotere successen
Deel gelooft dat bedrijven lessen kunnen trekken uit de bevindingen van het onderzoek. Uit de studie blijkt duidelijk dat een wereldwijd divers personeelsbestand beter presteert. Sommige van de beste teams ter wereld, hebben hun succes te danken aan het aangeworven internationale talent.
. Sinds het begin van de Premier League, heeft nog geen enkele coach uit Engeland of Wales een titel gepakt. Enkel de Schotse managers Sir Alex Ferguson en Kenny Dalgisch slaagden erin een trofee in ontvangst te nemen.
“Een van de grootste kenmerken van de Premier League, is de enorme hoeveelheid wereldwijd talent dat aanwezig is in die competitie. Niet enkel bij de spelers, maar ook in het management van de verschillende clubs”, aldus Dennis Valkema, Benelux Lead bij Deel.
“Ik ben er dan ook van overtuigd dat het grenzeloos inhuren ervan, ook het bedrijfsleven alleen maar ten goede kan komen. Het is de manier bij uitstek om uiteenlopende vaardigheden en ervaringen samen te brengen in één goed presterend team. De resultaten uit het onderzoek bevestigen mijn overtuiging dat er een correlatie bestaat tussen wereldwijde diversiteit en teamsucces. Bedrijven moeten wereldwijd durven investeren, om daarna hun titel te kunnen pakken.”