PARTNERCONTENT

In verbinding naar een veilig 2021

Het valt niet meer te ontkennen. COVID-19 bepaalt ons leven: van volledige lockdown naar versoepeling naar opnieuw minder vrijheid door verstrengde maatregelingen. Wie weet wat er nog volgt, voor hoe lang? Niet iedereen springt op dezelfde manier met deze situatie om. Bovendien zijn de meningen verdeeld. Ook op de werkvloer. Als werkgever zorgt u best dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Want zeker nu, in tijden van afstand, is verbinding cruciaal. Met deze tips loodst u uw werknemer veilig richting 2021.

Psychologische veiligheid

Hoe creëert u verbinding? Zorg als werkgever in de eerste plaats dat de regels duidelijk zijn. Verplicht telewerken of niet? Wat te doen bij een mogelijke besmetting? …
Net omwille van die afstand is het cruciaal dat iedereen de regels op dezelfde manier interpreteert. Maar hou ook rekening met verschillen. Niet iedereen is op dezelfde manier overtuigd van het nut van de maatregelen.
Tussen alles wat ons bindt, duiken dus nieuwe uitingen van verschil op. En die kunnen vragen opleveren. “Mag ik mezelf zijn?”, “Mag ik open en transparant zijn over hoe ik denk over deze maatregelen?”. Dit is een vraag naar ‘psychologische veiligheid’ die speelt: The belief that the workplace is safe for interpersonal risk taking (Edmondson, 1999; Kahn, 1990).

Verbinding op afstand

De maatregelen op een transparante manier communiceren is één ding, maar als werkgever kunt u veel verder gaan. Investeer in een verbindend klimaat. Zet in op die psychologische veiligheid en maak er een gezamenlijk project van.
Hoe doet u dat?

Inlevingsvermogen

Communiceer niet enkel over operationele en technische aanpassingen. Maar pols bij uw werknemers ook naar hoe ze zich voelen. Hoe gaan ze om met de zich opdringende coronarealiteit?

Ga niet uit van slechte bedoelingen

Zijn er medewerkers die de maatregelen niet strikt volgen? Spreek hen erop aan en vraag ook hoe het komt. Misschien zijn bepaalde maatregelen niet helemaal duidelijk? Ons précorona gedrag zit immers nog steeds dieper ingebakken dan het nieuwe gedrag.

Sterk team

Een matuur team heeft een hoge mate van psychologische veiligheid. Er is veel open communicatie en teamleden doen hun best om elkaar begrijpen. Anticipeer met uw team op mogelijke verschillen. Dit is immers voor iedereen een moeilijke periode. Wat verwacht iedereen van elkaar

Inspraak bij thuiswerk

Als het organisatorisch enigszins mogelijk is: geef mensen inspraak bij de aanpak van thuiswerk. Dat creëert een draagvlak en autonome motivatie. Leg niet zomaar van bovenaf een dagindeling op. Maak bijvoorbeeld goede afspraken over wanneer iemand bereikbaar is en wanneer niet.

Met al deze maatregelen loodst u uw team coronaproof richting 2021!

Wilt u graag ondersteuning bij de psychologische veiligheid van uw medewerkers? Neem zeker contact op met Securex. We kunnen online begeleiding voorzien die de psychologische veiligheid in deze coronatijden versterken. Verder heeft Securex de juiste expertise in huis op vlak van verbindende communicatie, teamontwikkeling, leiderschap, afstandswerken en vele andere welzijn- en HR topics.

Webp.net compress image 7 9
Sofie Lameire

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER