Iedereen kan bijleren!

Buschauffeur Martine (56) leerde onlangs ecologisch rijden. En beveiligingstechnicus Amir (24) leert elke maand wel een nieuwe hightechcamera kennen. Elke sector evolueert vandaag razendsnel. Het maakt niet uit of je jong of oud, beginner of ervaren, denker of doener bent. Levenslang bijleren is de enige manier om kennis en vaardigheden op peil te houden. Met de campagne iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden.

Sectorfondsen bieden betaalbaar bijleren voor grote en kleine bedrijven

Sectorfondsen ondersteunen de werknemers en werkgevers van hun sector met opleidingen of opleidingspremies. Een sectorfonds wordt paritair beheerd door de sociale partners. Vlaanderen telt zo’n 38 sectorfondsen.

Het opleidingsaanbod van de sectorfondsen is vaak gratis of laagdrempelig, maar nog te weinig werknemers en werkgevers vinden de weg. Nochtans was zo’n aanbod nog nooit zo relevant. Het stelt medewerkers in staat snelle evoluties in de werkomgeving en verregaande digitalisering bij te benen. Zeker in tijden waarin veel bedrijven het moeilijker krijgen, of voor werknemers die zich in kwetsbare posities bevinden, kan het aanbod van de sectorfondsen het verschil maken.

Voor werknemers die niet weten bij welk sectorfonds hun bedrijf is aangesloten, is er op de website een handige tool voorzien. Door het nummer van je paritair comité (PC) op je loonbrief in de zoekbalk in te geven, kom je vanzelf op het juiste sectorfonds en zijn opleidingsaanbod uit.

Elektrotechnici, opvoeders en buschauffeurs getuigen

Op de campagnewebsite iedereenkanbijleren.be getuigen werknemers uit uiteenlopende sectoren – van elektrotechniek over de zorg tot buschauffeur – over hoe opleidingen hen vooruithelpen in hun job. Maxim (25) werkt in de sociale sector. “Niets van wat je bijleert, is verspild. Opleidingen zorgen ervoor dat ik minder vragen moet stellen. Nu vind ik zelf oplossingen.” En buschauffeur Martine (56) vertelt hoe haar opleiding rond ecologisch rijden haar rijgedrag veranderde: “Ik rij nu heel wat zuiniger, ook privé.”

Een opleiding volgen maakt je niet alleen beter in je job, maar geeft ook het nodige zelfvertrouwen en laat je groeien als persoon.

De sectorfondsen en SERV: samen voor levenslang leren

Van 16 november 2022 tot februari 2023 brengen de 38 sectorfondsen samen deze belangrijke boodschap tot bij hun werkgevers en werknemers, via social media, infosessies, affiches … Dat doen ze met de steun van de SERV en de Vlaamse overheid, die intersectoraal overleg stimuleren en coördineren.

>> Meer info over de campagne
>> Ontdek de verhalen

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER