PARTNERCONTENT

Het samenhorigheidsgevoel voeden

Sinds de arbeidsdeal staat het recht op deconnectie centraal. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat werknemers hun band met collega’s, team en organisatie versterken. Ellen De Vleeschouwer, General Manager van AG Health Partner, raadt bedrijven aan om zich niet tevreden te stellen met een permanent systeem voor hybride werken en regelmatig te evalueren of er meer of minder thuis kan worden gewerkt.

“We zitten nog steeds in de fase waarin bedrijven leren hybride te werken, zonder dat ze alle gevolgen beheersen of weten hoe ze die het best opvangen”, analyseert Ellen De Vleeschouwer.

“Veel werknemers zijn gewend geraakt aan het comfort van thuiswerken, mét de mogelijkheid om zich te beschermen tegen een vloedgolf aan vergaderingen of vragen van collega’s.”

Thuiswerken kan ook aantrekkelijk zijn voor medewerkers die zich niet op hun gemak voelen in de werkomgeving. “Thuis kunnen mensen zich beter concentreren én het is de plek van psychologische veiligheid”, gaat De Vleeschouwer verder.

Interacties op afstand zijn echter niet hetzelfde: er gaat veel verloren via digitale communicatie en de band tussen collega’s lijdt eronder. Zonder de terugkeer naar fulltime kantoorwerk te bepleiten, ziet De Vleeschouwer argumenten om werknemers aan te zetten om met plezier weer naar kantoor te komen:

“De mens is een sociaal wezen. De dagelijkse gesprekken helpen ons om dat gevoel van verbondenheid te voeden.”

Een andere uitdaging is de integratie van nieuwe werknemers: “Als medewerkers zelden of nooit naar kantoor komen, heeft het weinig zin dat nieuwkomers wél ter plaatse de waarden, processen en collega’s leren kennen.

De rol van de managers is hierin cruciaal: zij moeten een situatie creëren waarin medewerkers zich comfortabel, zelfverzekerd en psychologisch veilig voelen. Wanneer medewerkers op kantoor zijn, kunnen problemen bovendien tijdig worden opgespoord.”

Ook moet de visie en missie van het bedrijf weer op de voorgrond worden gezet: “Om ze te vertalen naar het niveau van het team en vervolgens van het individu. En laat medewerkers zien wat en hoe ze bijdragen. Zo voed je het samenhorigheidsgevoel.”

Maar hoe kan dat op een constructieve manier?

“Vaak zijn de beste oplossingen de eenvoudigste. Begin met het onderwerp op tafel te leggen. Een charter voor hybride werk uitwerken is een uitstekende gelegenheid om onuitgesproken zaken aan te brengen. Maak afspraken, bespreek waarom en hoe. In veranderende organisaties en teams is het een must om te analyseren wat goed en minder goed werkt, en vervolgens de leidende beginselen voor de komende 6 maanden of het volgende jaar te bespreken”, besluit De Vleeschouwer.

Ellen De Vleeschouwer, General Manager van AG Health Partner

+++

De uitdaging om te zorgen dat medewerkers graag (terug) naar kantoor komen, wordt het onderwerp van een roadshow die de vier uithoeken van België aandoet. Ontdek er alles over op www.aghealthpartner.be

AG health partner masterclass 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER