Recruiters en werkgevers opgelet: het rekruteringsproces eindigt niet noodzakelijk wanneer de kandidaat het aanbod heeft aanvaard. Uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat meer dan een vijfde van de Belgische werknemers (22%) al eens een jobaanbod heeft afgewezen nadat ze het initieel aanvaard hadden. Dat doen ze zowel omwille van professionele als persoonlijke redenen.
De Belgische arbeidsmarkt is anno 2023 enorm onzeker. Zelfs bij aanwervingen die in orde lijken te zijn, speelt die onzekerheid de werkgevers parten. Volgens onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half betekent een overeenkomst immers niet noodzakelijk dat de aanwerving van een kandidaat afgerond is. 22% van de Belgische werknemers geeft aan een jobaanbod, dat ze initieel aanvaard hadden, nadien toch nog te hebben afgewezen. Dit cijfer stijgt zelfs naar 1 op 4 kandidaten bij respondenten van 34 jaar of jonger.
Het totale plaatje blijft het belangrijkste
Het afslaan van een initieel aanvaard aanbod gebeurt zowel omwille van professionele als persoonlijke redenen. Een beter aanbod ontvangen (35%), toch niet helemaal overtuigd zijn van het aanbod (29%) of een plotselinge verandering in het persoonlijke leven (21%) zijn de voornaamste verklaringen die door respondenten worden aangehaald.
Hoe zit dat bij de jongere generatie?
Het onderzoek toont ook aan dat jongere kandidaten al vaker een jobaanbod afwezen nadat ze het eerder aanvaard hadden (26,5%). Dat aandeel stijgt naar 47% wanneer ook diegenen in rekening worden genomen die het nog niet hebben gedaan, maar zouden overwegen in bepaalde omstandigheden. De trend neemt echter af met de leeftijd. Kandidaten tussen 35 en 54 jaar zitten in de middenmoot: 21% heeft al een aanbod afgewezen na het te hebben aanvaard, in vergelijking met slechts 16% van de 55-plussers.
Over het onderzoek
Het betreft een onlineonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober en 12 oktober 2022 bij 1500 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1500 Belgen bedraagt 2,43%.