Grootste overname door private equity in de Belgische geschiedenis afgerond

House of HR kondigt de officiële afronding aan van de deal met Bain Capital Private Equity, waardoor deze laatste meerderheidsaandeelhouder wordt met een belang van 55 %. De eerste overname van House of HR onder de vleugels van Bain Capital was het Nederlandse in Finance gespecialiseerde bedrijf Agium. House of HR ondertekende ook een belofte om het Franse bedrijf ABMI, gespecialiseerd in consulting- en ingenieursdiensten, over te nemen.

Met 16 overnames alleen al in 2022 maakt House of HR zijn ambitie waar om te blijven groeien op het gebied van personeel voor gespecialiseerde en nichesegmenten en digitale oplossingen.

Rika Coppens, CEO: “Door de specialisatiegraad van House of HR en onze focus op moeilijk te vinden en gegeerde profielen kunnen we onze groeiambitie handhaven.”

House of HR kondigde in mei aan dat Bain Capital Private Equity een overeenkomst had gesloten voor de overname van 55 % van de aandelen van het bedrijf. Sinds 4 november 2022 is de deal officieel rond, waardoor Bain Capital Private Equity de meerderheidsaandeelhouder wordt van House of HR. Dit nieuwe strategische partnership zal House of HR helpen zijn unieke platform op te schalen naar nieuwe markten en zal zorgen voor meer investeringen in digitalisering.

Deze nieuwe deal is de grootste buy-out door private equity in België ooit.

HOHR heeft dankzij deze deal ongeveer 600 werknemers die aandeelhouder zijn.

Daarnaast kondigt House of HR ook de overname aan van Agium (Nederland) en de ondertekening van een belofte tot overname van ABMI (Frankrijk), wat het geloof van Bain Capital in de overnamestrategie van House of HR benadrukt. In 2022 staat de teller van House of HR al op 16 overnames.

Meer investeringen in de financiële wereld in Nederland

Het Nederlandse Agium werd overgenomen door Redmore, een dochterbedrijf van House of HR gespecialiseerd in Risk, Technology, Business, Legal en Finance diensten voor financiële dienstverleners, zakelijke dienstverleners en overheden. Agium werd in 2002 opgericht door Stephan Persoon en Robbert van Adrichem. Het is een uitbreiding van de financiële diensten van Redmore en is gespecialiseerd in Finance & Control, Recruitment Services en Finance Transformation.

Met een omzet van 19,3 mln in 2021 en 190 medewerkers onder wie 165 consultants is Agium (hoofdkantoor in Delft) begin oktober toegetreden tot de House of HR-groep. Redmore CEO Edwin van den Elst: “Agium investeert al 20 jaar in zijn mensen en klanten, en staat bekend om het leveren van kwaliteit. De dienstverlening van Agium is ook een mooie aanvulling op de portfolio van Redmore. We hebben al veel kennis op het gebied van financiën en de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Nu Agium tot de groep behoort, breiden we deze diensten uit naar andere sectoren. De Redmore-groep heeft voortaan zes labels. Dit maakt ons tot een nog grotere speler op de Nederlandse markt. Agium is hierdoor voor ons eigenlijk de perfecte partner om de komende jaren verder te groeien.”

Agium-bestuurders Robbert van Adrichem en Stephan Persoon: “Door deel uit te maken van Redmore krijgen onze consultants de kans om met nog grotere en complexere klanten te werken en bij te dragen aan hun ambities. Op het platform van House of HR willen we onze klanten een betere service kunnen aanbieden bij het behalen van hun doelstellingen en in het algemeen onze groeidoelstellingen sneller realiseren. We kijken uit naar onze samenwerking met de House of HR-groep.”

Grotere aanwezigheid op de Franse engineering- en consultancymarkt

Het bod van House of HR om het Franse ABMI over te nemen is ter consultatie voorgelegd aan de betrokken werknemersvertegenwoordigers. Verwacht wordt dat de deal in Q4 2022 rond is, afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthouders en de gebruikelijke voorwaarden voor het sluiten van de deal. Bij het sluiten van deze transactie zal het Franse bedrijf ABMI via een gemeenschappelijke participatie een nauw partnerschap aangaan met Abylsen, de Franse engineeringgroep gespecialiseerd in diensten op het gebied van Industrie, Digitalisering en Biowetenschappen die sinds 2015 deel uitmaakt van House of HR.

ABMI werd in 1984 opgericht, is actief in Frankrijk en België, en telt 750 werknemers van wie 650 aan de slag zijn als consultant. Het is een consultancy- en engineeringdienstengroep met een multi-niche-expertise. Het kan actief zijn in 3 engineering-segmenten: (i) Productontwerp en industrialisatie, (ii) Industriële processen en (iii) Industriële faciliteiten (nucleaire en spoorweginfrastructuur). In 2021 boekte het een omzet van 50 miljoen euro. ABMI was voorheen voor meer dan de helft in handen van Omnes Capital.

De nieuwe holding zou worden geleid door Florian Massaux als CEO en Vincent Coent als General Manager. Beiden zouden ook CEO blijven van respectievelijk Abylsen en ABMI. Vincent Coent, CEO van ABMI: “Mee profiteren van de ondersteuning van een internationale groep die al heel sterk verankerd is, kan voor ons alleen maar een voordeel zijn. Deze nieuwe gezamenlijke stap is veelbelovend voor onze medewerkers, hun toegenomen vaardigheden en dus ook voor onze klanten.”

Florian Massaux, CEO van Abylsen: “Het samenbrengen van Abylsen en ABMI is eerst en vooral een samenwerking van twee ondernemersculturen die in het bundelen van hun krachten veel potentieel zagen voor ontwikkeling, innovatie en expertise. Deze vooruitzichten voeden de wederzijdse wens om zich bij onze teams aan te sluiten, hun enthousiasme en energie om onze gemeenschappelijke ambitie om Europees marktleider te worden nog groter te maken”.

Terugblik op een vruchtbaar 2022

In 2022 realiseerde House of HR 16 overnames en was zelf het voorwerp van de grootste overname door private equity in de Belgische geschiedenis. Hierdoor maakt House of HR zijn ambitie waar om te blijven groeien op het gebied van personeel voor gespecialiseerde en nichesegmenten en digitale oplossingen.

De rode draad in deze overnames, en ook van de vorige, is dat House of HR elk van haar Powerhouses ondersteunt om de eigen groeiambities te bestendigen en zo de ondernemerszin waar House of HR om bekendstaat, in stand te houden.

Rika Coppens, CEO van House of HR: “Overgenomen worden door een van de grootste private-equityfondsen wereldwijd en 16 overnames in hetzelfde jaar, was een hele uitdaging voor onze teams, maar met Bain Capital aan boord was er geen reden om onze groei af te remmen. We zijn erg blij dat we onze aanwezigheid in Frankrijk vergroten door het samenkomen van ABMI en Abylsen, en eerder dit jaar ook met de overname van online studentenplatform StaffMe. Redmore breidt uit met Agium, een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland. Volgend jaar belooft een jaar vol uitdagingen te worden, maar we hebben goede hoop dat we met de drive en ambitie van elk van onze Powerhouses onze groeistrategie kunnen blijven waarmaken. Elke crisis biedt ook kansen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER