Volgens onderzoek van talent placement bedrijf Accent, in samenwerking met Trendwolves en Human8, kan slechts de helft van de werknemers zelf beslissen wanneer hun werkdag start of eindigt. Flexibiliteit op de werkvloer wint meer aan belang, al vloeit de concrete uitwerking nog steeds niet volledig door binnen organisaties. Deeltijds werken blijft bijvoorbeeld nog altijd in de taboesfeer. Flexibiliteit reikt echter veel verder, en meer en meer mensen zien het zelfs als de nieuwe work-life balance. “Flexibel werken is volop in opmars. Werknemers vragen zelf om meer en meer flexibiliteit.We moeten dat zien als een kans om de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken”, zegt Stijn Vandervorst, CEO van Accent.
Werknemers geloven niet dat een deeltijdse werknemer evenveel kan bijdragen
Deeltijds werken wordt door collega’s nog vaak als minderwaardig gezien, dat blijkt uit onderzoek van talent placement bedrijf Accent, in samenwerking met Trendwolves en Human8.
Bijna 40% van de werknemers gelooft dat deeltijdse werknemers niet dezelfde verantwoordelijkheden kunnen dragen als hun fulltime collega’s. Veel werknemers, vooral onder generatie Z en millennials, ervaren sociale druk om voltijds te werken, ondanks hun voorkeur voor een betere balans tussen werk en privéleven. 33% van de Belgen geeft dan ook aan dat ze het gevoel hebben hun keuze voor deeltijds werken te moeten verdedigen.
Nog werk aan de winkel voor meer flexibiliteit
Flexibiliteit op de werkvloer wint steeds meer aan belang, maar vloeit nog steeds niet volledig door binnen organisaties.
Slechts iets meer dan de helft van de werknemers (51%) werkt met zogenaamde ‘glijdende uren’ en kan dus zelf beslissen wanneer ze hun werkdag starten of eindigen. Voor profielen met vaste uurroosters, zoals arbeiders of winkelbedienden, zijn glijdende uren echter nog een ver-van-mijn-bedshow.
Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts 33% van de arbeiders zelf kan kiezen hoe laat ze beginnen of stoppen met werken. 52% van de bedienden geeft aan wel wat vrijheid te hebben. Zelfstandigen hebben het meeste flexibiliteit wat betreft het starten en eindigen van de dag (80%).
Het onderzoek ziet wel een positieve evolutie op gebied van flexibiliteit doorheen de dag. Zo geeft 79% van de werknemers aan dat er ruimte is voor persoonlijke afspraken tijdens de werkdag. Denk maar aan een bezoek aan de tandarts of de kinderen ’s namiddags van school gaan halen.
Flexibiliteit is de nieuwe work-life balance geworden
Maar flexibiliteit is veel breder dan enkel deeltijds werken of glijdende uren. Steeds meer werknemers combineren bijvoorbeeld een vaste job met een flexi-job, of kiezen er bewust voor om een tijdelijke job te doen of als freelancer aan de slag te gaan, zodat ze ruimte kunnen vrijhouden voor andere zaken, of dat nu een hobby is of een passie die ze willen najagen.
Uit het onderzoek van Accent blijkt dat flexibiliteit de nieuwe work-life balance is geworden. Werknemers hoeven niet per se een heel afgebakende grens tussen werk en privé, maar willen net meer vrijheid en autonomie.
Flexibiliteit is daarbij een begrip dat door de respondenten van het onderzoek verschillend wordt ingevuld. Voor sommige werknemers is het bijvoorbeeld steeds belangrijker om zelf te mee te kunnen bepalen wat ze doen (takenpakket), of waar ze werken (thuis of kantoor), terwijl het voor anderen belangrijker is wanneer ze werken (flexibele uren) en in welk tempo ze werken (pauzes).
Dat flexibel werken in opmars is, heeft ook te maken met de “war for talent”. Werkgevers staan onder toenemende druk om flexibele werkopties aan te bieden om nieuwe medewerkers aan te trekken en om talent te behouden.
Stijn Vandervorst: “Flexibiliteit is dé nieuwe work-life balance geworden. Werknemers willen meer autonomie over hoe ze hun werk en persoonlijke leven invullen. Ze willen zélf aan het stuur zitten van hun werkdag. Vroeger vertaalde dit zich vooral in niet meer gestoord worden na de werkuren, maar nu zien we dat die flexibiliteit ook tijdens de werkdag belangrijk wordt. We verwachten dat ook werkgevers die vraag steeds serieuzer zullen nemen, zeker in sectoren die het traditioneel moeilijk hebben om mensen te vinden. Flexibel werken zal inherent deel uitmaken van de toekomst van onze arbeidsmarkt, maar vraagt een fundamentele herziening van de manier waarop we nu naar werk kijken. Indien we hierin slagen, zien we bij Accent veel opportuniteiten voor de toekomst.”