Flexibele verloning geeft fiets stevige duw in de rug

 Met een cafetariaplan of flexibele verloning krijgen werknemers de mogelijkheid om een deel van hun klassieke verloning in cash (via bonus of dertiende maand in sommige sectoren) naar keuze om te zetten in een ander voordeel, bv. een bedrijfsfiets, stationsparking, terugbetaling individueel pensioensparen, extra vakantiedagen, verzekering voor medische zorgen en dit volgens het plan van de werkgever. Voor het eerst kiezen evenveel medewerkers voor een fiets als voor een auto (of een combinatie van beide). Ook organisaties met arbeiders kiezen voor cafetariaplan; hierover getuigt ook Biocartis. Zo analyseert SD Worx de data van bijna 100.000 werknemers die via hun werkgever toegang hebben tot een cafetariaplan via SD Worx.

Mobiliteitsvoordelen hebben bovenhand

Voor de werkgever is het plan budgetneutraal: zo kan de werkgever binnen een gelijkblijvende loonkost een pakket aan voordelen aanbieden. Hierbinnen maken werknemers dan keuzes die op dat ogenblik best aansluiten bij de eigen noden en behoeften. In deze keuzemogelijkheid en -vrijheid schuilt de echte meerwaarde voor de werknemer. De werknemer krijgt bv. het budget van de dertiende maand (bruto + patronale bijdragen) om er bijvoorbeeld een fiets of een parkeerabonnement mee te financieren.

Sara Flipkens, verantwoordelijke voor flexibele verloning bij SD Worx:

“Veel werkgevers starten met een cafetariaplan, getriggerd door de vele mobiliteitsvoordelen; ze willen de werknemer meer keuze bieden qua duurzame verplaatsingen, ongeacht of de medewerker een bedrijfswagen heeft of niet. Het laat toe om een kleiner wagenmodel te nemen en te combineren met die duurdere fiets waar je naar uitkijkt; of helemaal iets anders zoals een parkeerabonnement bij het station, of een e-step. Toch blijven ook de terugbetaling van individueel pensioensparen en de aankoop van extra verlofdagen een vaste waarde. Wat men kiest, is wel afhankelijk van de leeftijdsfase. Het laat de werkgever toe een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren. Elke leeftijd kent immers andere noden.”

Top keuzes van de medewerkers met flexibele verloning

  • Fiets haalt auto eindelijk in: 13% kiest fiets via werkgever. Dat is m.a.w. een bewuste keuze voor een op acht werknemers. Het percentage werknemers dat voor de wagen kiest is ook 13%.
  • Kaap van 100.000 werknemers in zicht bij SD Worx: dit is het aantal werknemers dat effectief een cafetariaplan aangeboden krijgt. Instap is steeds vrijblijvend: 80% van de medewerkers maakt effectief een keuze. Het aandeel werknemers stijgt met 45% in 2023; het aantal werkgevers met 16%.
  • Terugbetaling individueel pensioensparen en aankoop extra vakantiedagen blijven meest populair met een op vijf werknemers die ervoor kiest (resp. 20 en 19%).
  • Multimedia zit in de lift: het succes van multimedia neemt toe: dit kan 16% bekoren. De helft daarvan kiest voor een upgrade van een smartphone; een kwart voor een extra laptop.
  • Aanvullende gezondheidsverzekering valt net uit de top vijf (met 10%), terwijl de hospitalisatieverzekering met extra dekking voor familie door 5% wordt gekozen.

Biocartis heeft cafetariaplan voor al hun medewerkers

Patrick Proost, Senior Compensations & Benefits Manager van Biocartis:

“Onze 3 strategische HR-pijlers zetten we door in de flexibele verloning: hybride werken, duurzame mobiliteit en welzijn; onze medewerkers krijgen de vrijheid hun eigen (inkomsten) keuzes te maken. Zo kunnen ze kiezen voor een ergonomische kantooruitrusting voor thuiswerk, voor een welzijnsbudget of voor een bedrijfsfiets. De shop is het hele jaar open, wat de tevredenheid ten goede komt. Het geeft ons ook een streepje voor in de zoektocht naar nieuw talent.”

sd
sd2

Medewerker Mohammed Hammoudi, operator koos twee jaar geleden voor fietsleasing:

“Ik heb verschillende modellen en prijzen vergeleken en zo de fiets gekozen die ik echt wou.”

Nieuwe sectoren

Sinds 2024 laten een aantal nieuwe sectoren toe de eindejaarspremie om te zetten in een budget voor flexibele verloning:
In de metaalsector (PC 111 en 209) kan bijvoorbeeld maximaal de helft van de eindejaarspremie omgezet worden in een fietslease of extra vakantiedagen.

Voor de bedienden van PC 226 (internationale handel, vervoer en logistiek) komt de helft van het vast gedeelte van de eindejaarspremie in aanmerking voor omzetting naar voordelen met betrekking tot welzijn (bv. extra vakantiedagen) of (groene) mobiliteit.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER