EK in zicht: 2 op de 3 werkgevers vreest impact op productiviteit

De Rode Duivels trappen binnen enkele dagen hun EK voetbal op gang. Sommige matchen beginnen al om 18u, wat moeilijk te combineren zou kunnen zijn met het werk. Jeroen Diels, regional managing director bij rekruteringsspecialist Robert Half ziet hierin niet alleen uitdagingen maar ook kansen: “Twee op de drie werkgevers vrezen dat de productiviteit bij de werknemers tijdens het EK daalt. Maar dat kan je met een paar eenvoudige afspraken vermijden. Bovendien bieden de wedstrijden van de Rode Duivels een mooie kans om het teamgevoel aan te wakkeren.”

De vraag die veel voetballiefhebbers zich steevast stellen wanneer een groot kampioenschap voor de deur staat, is hoe ze werken en de wedstrijden volgen het best kunnen combineren. Bij voorkeur zonder hiervoor vakantiedagen te moeten inzetten. Want je zal maar moeten werken wanneer de nationale ploeg speelt, of vaststaan in de file onderweg naar huis.

Events

“Bij vorige EK’s of WK’s zagen we dat meer en meer bedrijven van de nood een deugd maken. Ze organiseerden rond de matchen van onze Duivels een klein intern event om samen te supporteren. Dat zal nu ongetwijfeld opnieuw gebeuren want het heeft een erg positieve impact op de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers. Bovendien kunnen ze elkaar wat beter in een spontanere sfeer leren kennen. Het zorgt ook lang na de wedstrijden voor een (nog) betere groepsdynamiek en teamgevoel”, zegt Nathalie Meert, HR Manager Benelux.

Belangrijke bemerking: organiseer je als werkgever een ‘voetbalevent’, zorg dan voor een duidelijk alcoholbeleid en communiceer over het vervoer na afloop – tram, bus of taxi, wie is BOB, etc. Want als werkgever heb je een bepaalde aansprakelijkheid en word je geacht de veiligheid van de werknemer te beschermen.

Thuiswerken op de dag van de match?

Telewerken is helemaal ingeburgerd, dus zouden medewerkers kunnen vragen om van thuis te werken op de dagen dat de Rode Duivels spelen. Veel hangt dan af van de bestaande regels rond thuiswerken. Is de match net op een van de vaste kantoordagen, is het aan de werkgever om te beslissen. Wanneer de medewerker kan thuiswerken, moet hij uiteraard nog steeds de arbeidstijd en de afspraken daarover respecteren. Ook hier geldt: spreek dat vooraf samen goed door, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Is er toch onenigheid, kan de werkgever beslissen om te controleren op prestaties en activiteiten tijdens het thuiswerken. Dat mag uiteraard nooit in strijd zijn met de privacy- en GDPR-wetgeving. De controle kan enkel wanneer die strikt noodzakelijk is voor het werk en belangrijker is dan de privacy van de werknemer. De werknemer moet vooraf weten dat hij gecontroleerd kan worden, bv. door het in het arbeidsreglement op te nemen. Het mag geen plotse beslissing zijn die de werkgever net voor het EK neemt.

Daling productiviteit vermijden

Onderzoek van Robert Half wijst uit dat twee op de drie werkgevers vreest dat zo’n EK invloed heeft op de productiviteit. Maar je kan met enkele eenvoudige maatregelen die productiviteit én de tevredenheid van je mensen op peil houden, zegt Nathalie Meert, HR Manager Benelux: “Je kan je teams motiveren om zich tijdens de kantooruren wél volledig op het werk te concentreren. Door geen meetings te organiseren in de voormiddag daags na de match. Of door hen een uurtje vroeger te laten vertrekken. Zo missen ze het begin van de wedstrijd niet en zorg je er ongetwijfeld voor dat de productiviteit niet zal dalen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER