PARTNERCONTENT

Een pleidooi voor goed werkgeverschap

Goed in je vel zitten, werkt aanstekelijk. Waarom je als bedrijfsleider de mentale gezondheid van je medewerkers dus maar beter kan ondersteunen…

Looking back

Afgelopen jaar startten heel wat organisaties met het aanbieden van ons holistische ondersteuningsprogramma, dat het mentale welzijn van hun medewerkers en managers bevordert. Wat houdt dit ondersteuningsprogramma in? 24/7/365 rechtstreekse toegang tot een psycholoog, één-op-één counselingsessies, individuele coachingtrajecten, praktische, juridische en financiële ondersteuning. Dit voor zowel medewerkers als voor hun gezinsleden.

Hoe kunnen we blijven toestaan dat waardevolle medewerkers massaal uitvallen? Meer dan 500.000 in België, zowat 800.000 in Nederland. Inzetten op preventie is absoluut noodzakelijk. Europa is aan een inhaalbeweging bezig.

Mentale gezondheid en welzijn vinden hun weg naar de werkvloer.

Via de boardroom, want die heeft een voorbeeldrol om verandering op gang te brengen.

Onzekere tijden blijven

De wereld snelt van de ene crisis naar de andere en dat zorgt voor veel onzekerheid: de nasleep van de covidpandemie, de tastbare gevolgen van de klimaatopwarming, de energiecrisis, de stress die vele gezinnen ervaren als gevolg van financiële zorgen, de aanslepende oorlog in Oekraïne.

Dit alles bovenop de uitdagingen van het hybride werken. Logisch dat veel mensen extreem moe zijn en de moed verliezen om elke dag opnieuw met volle overtuiging aan de slag te gaan.

Wat de toekomst brengt, weet niemand. Wat we wel weten, is dat mensen de toekomst vormgeven.

Het zijn je medewerkers die voor je business zorgen. Zorg dragen voor hen is bouwen aan een duurzame organisatie.

Van bewustzijn naar actie

Het bewustzijn rond het belang van mentale gezondheid groeit jaar na jaar. We krijgen steeds meer zicht op de impact van de gezondheid van medewerkers op de gezondheid van hun organisatie. Dat heeft als gevolg dat een groeiend aantal werkgevers inzet op mentale welzijnsondersteuning.

Weg met het stigma

Het stigma dat op mentale gezondheid rust, maakt het niet altijd eenvoudig om welzijn op het werk te verbeteren. Toch zien we dat vooroordelen verdwijnen in organisaties die actief werk maken van opleidingen, workshops en ondersteuning. Het momentum is er. Sta op en durf verantwoordelijkheid op te nemen. Investeer in het wegwerken van het stigma.

De rol van de organisatie

Werkgevers die hun medewerkers toegang geven tot 24/7/365 professionele ondersteuning, onderschrijven hiermee hun zorgplicht of duty of care. Preventie gaat nu eenmaal verder dan veiligheidsschoenen, de hoogte van computerschermen, een fruitmand of yogalessen.

Wie een missie wil maken van mentale gezondheid en welzijn, stelt een projectplan op. Dat vraagt een zekere inspanning, een investering die écht loont.

De rol van de leider(s)

Als leider heb je een voorbeeldrol. Wees dus de mens who walks the talk, door mentale gezondheidszorg te normaliseren, door te praten over eigen uitdagingen op welzijnsvlak, door aan te geven dat hulp vragen helemaal oké is.

We trainen meer en meer leidinggevenden (van teamleads over middle management tot de boardroom) in de materie van mentaal welzijn. Je kan niet verwachten van managers en leidinggevenden dat ze de rol van HR overnemen of die van preventie.

Je mag wel verwachten dat elke leidinggevende voldoende kennis heeft van mentaal welzijn, erover durft praten en zich bewust is van de impact van mentaal welzijn op productiviteit.

De rol van de Mental Health Ambassadors

Welzijnsondersteuning in je organisatie, hoe begin je daar nu concreet aan? Wij geloven in het opleiden van enkele medewerkers die het voortouw nemen: de Mental Health Ambassadors. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor hun collega’s en vergroten de zichtbaarheid van mentale ondersteuning, wat drempelverlagend werkt.

Goed werkgeverschap ademen

Zorgen voor je medewerkers, is zorgen voor je business. De filosofie van Workplace Options (WPO) is gebaseerd op drie principes: bereik, relevantie en resultaten. Wij leveren consistente, vlot toegankelijke en wereldwijde diensten van hoge kwaliteit – diensten die een zinvol verschil maken in het leven van medewerkers, en hen in staat stellen om bewuster en effectiever bij te dragen aan het succes van hun organisatie.

WPO legt zich al sinds 1982 toe op het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van je medewerkers. Vandaag is WPO wereldwijd de grootste speler op het vlak van ondersteuning van werknemers. Meer dan 116.000 organisaties en hun 75 miljoen medewerkers in meer dan 200 landen wereldwijd doen een beroep op onze diensten. Bij Workplace Options zijn we ervan overtuigd dat elke organisatie recht heeft op de ondersteuning die nodig is om te bloeien, zeker in deze onzekere tijden.

De toekomst van werk zal wel-zijn.

Advies?
>> Neem contact op met Anna Smets, Director Business Solutions bij Workplace Options

CCaroline Dupont Photography 211216nr121354 Anna Smets Voorkeur 1 min 1
logo workplace options

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER