Een knelpuntberoep aanpakken? Dat doe je zo!

Brussel telt een recordaantal fietsers, en dat betekent dus ook een recordhoeveelheid werk voor fietsherstellers. Omdat er meer vacatures dan kandidaten zijn, slaat Decathlon de handen in mekaar met opleidingscenter Milocs om Brusselaars gratis op te leiden tot fietsenmaker. De laureaten die de opleiding en stage succesvol afronden, krijgen – mits het slagen voor een eindproef – de kans om meteen aan de slag te gaan in één van de Decathlon-filialen.

Het aantal fietsers in Brussel gaat crescendo. In 2023 steeg het aantal fietsers in Brussel met zo’n zeven procent in vergelijking met 2022, toen het aantal fietsers met liefst 40 (!) procent omhoogging tegenover een jaar eerder. Zo werd al in november van vorig jaar de magische kaap van liefst tien miljoen Brusselse fietsers gerond, een absoluut record.

Die positieve evolutie gaat ook gepaard met een pak meer herstellingen. Neem daarbij ook nog eens het moeilijkere takenpakket door de elektrificatie, en zo is fietsenmaker in Brussel de voorbije jaren uitgegroeid tot een knelpuntberoep.

Gratis opleiding én een job

Om een antwoord te bieden op die steeds groeiende vraag naar fietsenmakers organiseren sportwinkelketen Decathlon en opleidingscentrum Milocs in Evere sinds 12 februari een gratis opleiding waarin acht Franstalige Brusselaars in zes weken tijd alle kneepjes van het vak aangeleerd krijgen. De opleiding behandelt naast de basis ook alles wat nodig is om de nieuwste elektrische fietsen onder handen te nemen. De eerste opleiding is nog niet afgerond, toch zijn Decathlon en Milocs al bezig aan de voorbereidingen van een tweede editie van de ‘Bike Repair Academy’.

Laurens De Greef, verantwoordelijke ateliers bij Decathlon:

“Er waren slechts acht beschikbare plaatsen voor de opleiding, maar aanvankelijk toonden meer dan 190 Brusselaars interesse. Een tweede editie organiseren is dus een ‘no-brainer’. Wat ons ook tevreden stemt, is dat we te maken hebben met een diverse groep, zowel mannen als vrouwen met verschillende etnische achtergronden. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 30 en 45 jaar, wat toont dat het mensen zijn die wel al werkervaring hebben, maar heel bewust kiezen voor een carrièreswitch tot fietshersteller.”

Na de opleiding lopen alle fietsenherstellers in spe stage in een Decathlon-winkel. Als ze ook die succesvol afronden, wacht nog een eindexamen en kunnen de laureaten aan de slag in één van de 33 Decathlon-winkels als ze alle gevraagde criteria invullen. Dat kan bijvoorbeeld in Evere, waar momenteel drie jobs als fietsenhersteller vacant zijn.

Decathlon VictoriaMOOR BikeRepairAcademy 30 min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER