Heel wat organisaties en bedrijven staan voor uitdagingen: de war for talent, het behouden van medewerkers, de mogelijkheid om in te spelen op plotse veranderingen,… Daarom hechten veel werkgevers en HR professionals meer dan ooit aandacht aan een doorgedreven HR en welzijnsaanpak. Maar hoe zetten we daar nu het best op in de komende maanden en jaren? We gingen in gesprek met Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij HR dienstengroep Liantis.
Muzikale ontspanning
Wie binnenstapt in het kantoor van Philip Van Eeckhoute, ziet meteen drie opvallende platenhoezen aan de muur hangen. “Ja, ik ben een muziekliefhebber”, lacht Philip. “Wanneer ik naar huis rijd na een lange werkdag, kan ik oprecht genieten van een goede song in de auto, met het volume hoog. Even alles van me laten afglijden. Zalig!”
Philip Van Eeckhoute is al sinds 2012 gedelegeerd bestuurder bij HR dienstengroep Liantis. Hij was eerst actief als adviseur op de UNIZO-studiedienst en vervolgens 10 jaar in diverse directiefuncties in de accountancy- en consultancysector. “Al die tijd ben ik gepassioneerd door de vele facetten van HR. Want een goed HR beleid gaat breed. Dat gaat over een goede loonadministratie, maar evengoed over welzijn en preventie, bescherming tegen risico’s,… Ja, het is een ontzettend boeiende sector waarin we met Liantis actief zijn.”
HR is the key
Boeiend is het HR landschap zeker. Vooral nu er plots héél wat lijkt te bewegen. “De coronapandemie heeft sommige zaken in een stroomversnelling gebracht – en sommige zullen blijven. Thuiswerk is zo’n blijver, maar moet vooral evenwichtig georganiseerd worden. Het is minstens zo belangrijk dat de link met de collega’s en de organisatie ook sterk blijft. En daarvoor moet je voldoende tijd fysiek samen doorbrengen.”
Een ander element dat Philip Van Eeckhoute duidelijk als een ‘blijver’ ziet, is de doorgedreven focus op welzijn, zowel mentaal als fysiek. “We hebben in oktober het evenement Liantis Soul Club georganiseerd met als titel HR is the key. Daarin kwamen zowel academische experten, als werkgevers en ondernemers aan bod.
Niemand spreekt nog over personeel. Nee, het gaat over mede-werkers. Over samen aan iets bouwen of samen naar iets streven. En die medewerkers, die moeten we soigneren. Daar zijn we allemaal van overtuigd.”
Welzijn: één wonderformule?
Maar hoe ziet Philip Van Eeckhoute die welzijnsaanpak dan precies? “Het is moeilijk om daar een standaardantwoord op te geven. Meer dan ooit is welzijn op het werk maatwerk. Er bestaat geen éne wonderformule die over alle bedrijven, organisaties en sectoren heen werkt. Een specifiek beleid is dus het antwoord. Daarenboven moet er zelfs binnen hetzelfde bedrijf nog genoeg marge zijn om accenten te leggen, afhankelijk van het team bijvoorbeeld.”
Net om te kijken welke welzijnsinterventies goed werken en mekaar kunnen versterken, verdiept Liantis zich momenteel samen met de UGent in de leerstoel ‘Welzijn op het Werk’. “Uit ervaring, maar ook uit hypothesegenererend onderzoek, weten we al dat het bij sommige inspanningen 1+1= 3 is, maar dat willen we via veldonderzoek verder bestuderen en tastbaar maken voor werkgevers. We willen hen duidelijk het rendement tonen van investeren in welzijn op het werk.”
Flexibiliteit
Philip Van Eeckhoute merkt op dat meer en meer medewerkers flexibiliteit verwachten. “Inderdaad, ook in onze eigen organisatie. Dat zal de komende jaren nog sterker naar voren komen. En daar moeten ook werkgevers in durven mee te stappen. Flexibiliteit moet je hier zien als maatwerk voor de individuele medewerker. Denk maar aan de plek waar het werk gebeurt, de tijd waarin gewerkt wordt, de mogelijkheid om van functie te veranderen mits de nodige opleiding, flexibiliteit op het vlak van verloning,…”
Purpose
Een mogelijke valkuil bij te verregaande individualisering van de werksituatie is dat medewerkers de connectie verliezen. “Een factor die meer en meer aan belang wint om zich verbonden te voelen, is hetzelfde doel nastreven. Liefst een maatschappelijk valabel doel. We zien dat nieuwe medewerkers steeds vaker kiezen voor organisaties met purpose. Daarom moeten we blijven inzetten op een glasheldere communicatie over waarvoor we staan en naartoe willen.”
Mentale souplesse
Om af te sluiten, trappen we nog even een open deur in: verandering is en blijft de enige constante.
“Een cruciale factor voor een succesvolle organisatie is meer dan ooit de mentale souplesse bij medewerkers. Dat kan je creëren door in te zetten op opleiding en begeleiding, maar ook door bij de aanwerving van nieuwe medewerkers niet alleen oog te hebben voor hun diploma en ervaring, maar minstens zoveel voor hun AQ (adaptability quotiënt): de individuele bereidheid en het vermogen om mee te gaan in veranderingen. Kortom, het waren al boeiende tijden voor HR en dat zal de komende jaren – tegen de achtergrond van een pandemie en een oververhitte arbeidsmarkt – zeker niet verminderen.”